Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Smešno je, da ostaja ravno Boreal blizzard, ki je tako rekoč pojem res velikih in sladkih sadežev, za moje pojme ena redkih dejansko "desertnih" sort sibirik.

Kakorkoli, zdaj so uspešno pobrani.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

crtj je napisal/a:
Smešno je, da ostaja ravno Boreal blizzard, ki je tako rekoč pojem res velikih in sladkih sadežev, za moje pojme ena redkih dejansko "desertnih" sort sibirik.

Par sem jih vzel tudi jaz, samo potem vsako leto pozabim katere sorte sem kam sadil in imam vse zmešano._________________Iščem zanimive sadne vrste...
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

A so tudi pri vas srne navdušene nad objedanjem stebel? Imam jih prvič... zdajle sem postavil zasilno ograjo okrog njih
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Srne, zajci ... Žal.
Dokler ne postavim zanesljive ograje jih ne bom več sadil.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ne vem, smo zagradli že pred časom zaradi lukenj v zelenjavi Smile

Vseeno praviloma okoli vsega sadja sadim česen proti pod- in nad-zemnim živalim.
Janika

Odgovor Napisal/-a Janika »

A je kateremu izmed vas že obrodila katera od Borealk - Blizzard, Beauty, Beast?
Kakšen je okus in kako debeli so plodovi v resnici? Katera je opraševalka?
Nabavila sem jih letos julija za darilo prijateljici. Zdaj so še v loncih, v nekaj tednih bodo šle v zemljo. Zase sem vzela samo Blizzard. Imam že Auroro, Honeybee in Leningrajskega velikana._________________Janika
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos so pri sorti Morena kar spodobno veliki plodovi.
Še mi zdi, da večji in močnejši je grm, lepše plodove ima.
One tri male Borealke imajo letos tudi kar nekaj plodov, samo so pol manjši.
Nimfo bom pa ven vrgel, ker je precej zanikrna sadika in tudi plodovi so drobižki. Iščem Leningradskega velikana.

-------
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Obrala sem svojo sibirsko borovnico. Svečano preklicujem vse svoje prejšnje omalovaževalne izjave o sibirki: zdaj vem, da je to en zelo okusen sadež.
Dobila sem je verjetno na tomboli in na listku piše BOREALIS. Trenutno je še v loncu, listje ima lepo, sveže, ne vem pa še, kje ji bom lahko zagotovila manj osončen prostor._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 05 Jun 2024 21:56; skupaj popravljeno 1 krat
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Danes sem imel dopust, sel sem veslat na Cerknisko, mimogrede pa na koncu Sodrazice ob cesti opazil tablo za tole: www.sibirčica.si
Nazaj grede sem se ustavil tam, poskusil robo in nabavil eno pakungo "borovnic". Njami in to Aurora, ne kanadske B-variante :-o
Imajo kar nekaj sort, a te so menda, oz.po njihovo najokusnejse.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

crtj je napisal/a:
Lpmami, Boreal so Blizzard, Beauty in Beast. Plodovi so kar precej različni, Blizzard je največji in za moje pojme najslajši.

crtj je napisal/a:

Letos že celo leto razkopavam po celem grunteku Wink . Še dobro da sem v fazi zaključevanja.
Sedaj sem prišel do grede z sibirskimi borovnicami. Nasuti zemljo, dodati gnojila, domači kompost, in obnoviti protiplevelno tkanino. Se splača, te jagode so rade na tleh,
sploh ko so res zrele. In se jih lepo pobere. Če te kak nepridiprav ne prehiti .....

Vidim, da imaš tule največ izkušenj z njimi. Mogoče veš koliko sence prenesejo? V mislim imam količino pridelka in kvaliteto, sladkost?_________________mfranc
Odgovori