Kivi - Actinidia

Odgovori
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

V naši kleti, z ilavnatimi tlemi, temperaturo pozimi med 4 do 10 stopinjami in 90 odstotno vlago so zdržali do sredine maja, ko jih je zmanjkalo.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Klet za vino je v zemlji. A je precej vlažna in sadje hitro gnije. Pred leti je služila za gojenje šampinjonov. Manjša klet je med garažo in hlevom, ki pa ni več naseljen. Klet je ozka, v obliki črke L. Širina 1.2 m. Ima manjši predprostor, ki preprečuje direktni udar popoldanskega sonca. Za zgradbo je gozd. Zimska temperatura prostora okoli 4°C, poleti do 20. Takrat je klet skoraj prazna.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Lepo pozdravljeni
Zanima me, kdaj boste obirali kivi. Te dni bo lepo in toplo. Bi bilo primerno ga obrat, kaj pravite?

pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Počakal bom do prve slane, ki pa še ni napovedana.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala za odgovor in pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Tudi jaz ga bom obral dan pred napovedano slano. Sedaj pa naj še malo ostane na pergoli.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Glede kloroze pa tole. Mogoče oz.verjetno je že bilo omenjeno, ne ljubi se mi brskat nazaj. Kloroz je več vrst. Pri kiviju žile ostanejo zelene. Kloroza je na splošno znak pomanjkanja železa zaradi različnih vzrokov. Pri kiviju pa je kloroza znak pomanjkanja magnezija. Kivi ima velike potrebe po Mg. Kivijev sadež je znotraj obarvan zeleno zaradi klorofila. Molekula klorofila je podobna molekuli hemoglobina, le da ima Mg namesto Fe. Funkcija je podobna. Ko sem opazil prvič klorozo na kivijih, sem dodal Fe, kar pa ni pomagalo. Ko pa sem dodal Mg sulfat, se je stanje hitro popravilo. Jaz spomladi enostavno potrosim Mg-sulfat od 0,5 m do 2 m stran od rastlin, po eno pest na rastlino in ni nobenih problemov več. Gaia svetuje za ta problem dodajanje železa ( https://www.klubgaia.com/si/strokovnjak-svetuje/4411-Tezave-s-kivijem ).
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Problemov s klorozo "vsajenih" rastlin pri nas nekako še ni bilo, klorozo "vlončenih" rastlin pa sem do sedaj uspešno reševal z dodajanjem pepela - v kar obilni količini.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

O pomanjkanju hranil in odraz na listih se najde milijardo člankov. Ne gre pa pretiravati z doziranjem enega hranila, ki lahko zavira absorpcijo drugega hranila. ( https://permakulturazatelebane.wordpress.com/novice-iz-gajinega-vrta/vodic-po-govorici-listov-ko-nam-rastline-same-povedo-kaj-jih-manjka/ )
Najraje kažejo tole sliko:
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tonček je napisal/a:
Glede kloroze pa tole. Mogoče oz.verjetno je že bilo omenjeno, ne ljubi se mi brskat nazaj. Kloroz je več vrst. Pri kiviju žile ostanejo zelene. Kloroza je na splošno znak pomanjkanja železa zaradi različnih vzrokov. Pri kiviju pa je kloroza znak pomanjkanja magnezija. Kivi ima velike potrebe po Mg. Kivijev sadež je znotraj obarvan zeleno zaradi klorofila. Molekula klorofila je podobna molekuli hemoglobina, le da ima Mg namesto Fe. Funkcija je podobna. Ko sem opazil prvič klorozo na kivijih, sem dodal Fe, kar pa ni pomagalo. Ko pa sem dodal Mg sulfat, se je stanje hitro popravilo. Jaz spomladi enostavno potrosim Mg-sulfat od 0,5 m do 2 m stran od rastlin, po eno pest na rastlino in ni nobenih problemov več. Gaia svetuje za ta problem dodajanje železa ( https://www.klubgaia.com/si/strokovnjak-svetuje/4411-Tezave-s-kivijem ).

Tonček je napisal/a:
O pomanjkanju hranil in odraz na listih se najde milijardo člankov. Ne gre pa pretiravati z doziranjem enega hranila, ki lahko zavira absorpcijo drugega hranila. ( https://permakulturazatelebane.wordpress.com/novice-iz-gajinega-vrta/vodic-po-govorici-listov-ko-nam-rastline-same-povedo-kaj-jih-manjka/ )
Najraje kažejo tole sliko:
Odgovori