Stran 50 od 57
Objavljeno: To Jul 07, 2020 8:27 am
Napisal/-a sadjarvid
V naši kleti, z ilavnatimi tlemi, temperaturo pozimi med 4 do 10 stopinjami in 90 odstotno vlago so zdržali do sredine maja, ko jih je zmanjkalo.
Objavljeno: Sr Jul 08, 2020 1:53 pm
Napisal/-a tinko
Klet za vino je v zemlji. A je precej vlažna in sadje hitro gnije. Pred leti je služila za gojenje šampinjonov. Manjša klet je med garažo in hlevom, ki pa ni več naseljen. Klet je ozka, v obliki črke L. Širina 1.2 m. Ima manjši predprostor, ki preprečuje direktni udar popoldanskega sonca. Za zgradbo je gozd. Zimska temperatura prostora okoli 4°C, poleti do 20. Takrat je klet skoraj prazna.
Objavljeno: To Okt 27, 2020 9:39 pm
Napisal/-a cinija1
Lepo pozdravljeni
Zanima me, kdaj boste obirali kivi. Te dni bo lepo in toplo. Bi bilo primerno ga obrat, kaj pravite?
pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Sr Okt 28, 2020 8:14 am
Napisal/-a sadjarvid
Počakal bom do prve slane, ki pa še ni napovedana.
Objavljeno: Sr Okt 28, 2020 10:04 am
Napisal/-a cinija1
Hvala za odgovor in pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Sr Okt 28, 2020 9:17 pm
Napisal/-a tinko
Tudi jaz ga bom obral dan pred napovedano slano. Sedaj pa naj še malo ostane na pergoli.
Objavljeno: Ne Nov 22, 2020 11:21 pm
Napisal/-a Tonček
Glede kloroze pa tole. Mogoče oz.verjetno je že bilo omenjeno, ne ljubi se mi brskat nazaj. Kloroz je več vrst. Pri kiviju žile ostanejo zelene. Kloroza je na splošno znak pomanjkanja železa zaradi različnih vzrokov. Pri kiviju pa je kloroza znak pomanjkanja magnezija. Kivi ima velike potrebe po Mg. Kivijev sadež je znotraj obarvan zeleno zaradi klorofila. Molekula klorofila je podobna molekuli hemoglobina, le da ima Mg namesto Fe. Funkcija je podobna. Ko sem opazil prvič klorozo na kivijih, sem dodal Fe, kar pa ni pomagalo. Ko pa sem dodal Mg sulfat, se je stanje hitro popravilo. Jaz spomladi enostavno potrosim Mg-sulfat od 0,5 m do 2 m stran od rastlin, po eno pest na rastlino in ni nobenih problemov več. Gaia svetuje za ta problem dodajanje železa ( https://www.klubgaia.com/si/strokovnjak-svetuje/4411-Tezave-s-kivijem ).
Objavljeno: Po Nov 23, 2020 12:19 am
Napisal/-a mravlja
Problemov s klorozo "vsajenih" rastlin pri nas nekako še ni bilo, klorozo "vlončenih" rastlin pa sem do sedaj uspešno reševal z dodajanjem pepela - v kar obilni količini.
Objavljeno: Po Nov 23, 2020 8:33 am
Napisal/-a Tonček
O pomanjkanju hranil in odraz na listih se najde milijardo člankov. Ne gre pa pretiravati z doziranjem enega hranila, ki lahko zavira absorpcijo drugega hranila. ( https://permakulturazatelebane.wordpress.com/novice-iz-gajinega-vrta/vodic-po-govorici-listov-ko-nam-rastline-same-povedo-kaj-jih-manjka/ )
Najraje kažejo tole sliko:
Objavljeno: Po Nov 23, 2020 8:44 am
Napisal/-a muha
Tonček je napisal/a: |
Glede kloroze pa tole. Mogoče oz.verjetno je že bilo omenjeno, ne ljubi se mi brskat nazaj. Kloroz je več vrst. Pri kiviju žile ostanejo zelene. Kloroza je na splošno znak pomanjkanja železa zaradi različnih vzrokov. Pri kiviju pa je kloroza znak pomanjkanja magnezija. Kivi ima velike potrebe po Mg. Kivijev sadež je znotraj obarvan zeleno zaradi klorofila. Molekula klorofila je podobna molekuli hemoglobina, le da ima Mg namesto Fe. Funkcija je podobna. Ko sem opazil prvič klorozo na kivijih, sem dodal Fe, kar pa ni pomagalo. Ko pa sem dodal Mg sulfat, se je stanje hitro popravilo. Jaz spomladi enostavno potrosim Mg-sulfat od 0,5 m do 2 m stran od rastlin, po eno pest na rastlino in ni nobenih problemov več. Gaia svetuje za ta problem dodajanje železa ( https://www.klubgaia.com/si/strokovnjak-svetuje/4411-Tezave-s-kivijem ). |