Sliva - Prunus domestica

Odgovori
ck

Re: Sliva - Prunus domestica

Odgovor Napisal/-a ck »

Jaz sem mojo parkrat dobro zalil. Sedaj so pri meni začele odpadati črvive ter posamezno kakšna, ki je že dobra, ne pa še vrhunska. Upam, da jih ne bo veliko odpadlo, kakšna kila jih je že. Lani je bilo kar solidno - kakih 20 kg, glede na to, da drevo pomljajujem (izrezujem stare delno ogoljene veje - cca 1/4 vsako leto) ter da je bilo malo pozebe.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Valor počasi dozoreva

[image]Slika[/image]

Stenly

[image]Slika[/image]
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Jaz pa se ravno spravljam vkuhavat Victorio.

Slika
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Slika

Ena izmed naših je ponorela. Polna do amena, veje sva podpirala, šprical jo je zgodaj pomladi z bakrom kot vse ostalo, kar raste pri nama.

Tole je cca polovična obloženost. Brezhibni, lepi, zdravi. Ampak ... prva polovica je bila 100 % črviva. Sto od sto, tudi še zelene so že imele črva v sebi. Črvivih je bilo za 8 hobukov. Ko se je to sr... otrebilo, pa evo, vse ok in vse zdravo.

Najin miselni proces je šel po teh korakih:
1. O, super, češplja je noro rodila, bomo imeli midva in sosedje čez glavo dovolj!

2. Mater, res sva vola, lepo je rekel kmet v zadrugi: "Špricaj, če ne, se jih ne boš najedel!"

3. Vsa čast, gospa češplja, opravili ste z odliko! HB, da nisva špricala še s čim!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čestitke! Pri moji pokojni je bil par let zaporedoma izkupiček 10 %. Pobiranja črvivih sem se naveličala.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tudi jaz sem to na žalost izkusila iz lastnih izkušenj. Če ne škropiš v uvel cvet proti češpljevi grizlici, ni nič. Letos sem rabutala domače stare češplje, ki imajo najmanj 60 let. Neškropljene, zapuščene. Žal komaj za ene cmoke, vse črvivo.

Ravno tako je z jablano. Naj piše, da morajo biti jabolka razredčena in ne bo zavijača, jablana s samo enim jabolkom ima zavijača. In tako bom ob 100 % pridelek dolenjske voščenke. Noro.

Sem pa kupila v Hoferju predlani eno slivo z dolgim imenom na H (nalepka je doma), ta ima letos 12 plodov, poganjki pa najmanj 1,5 m visoki in ne vem, kako obrezati. :oops: Če so zdravi plodovi, pa dvomim, ni bilo škropljenja.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

H kot Hofer? :D
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Dolenjsko voščenko imaš? Carica, ni jih več veliko, odlično jabolko.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Melona, ne boš verjela, kupljena na Gorenjskem, v Bitnjah, na podlagi sejanec in še za sorodnika sem jo kupila. Kaj je v vaši okolici sadjarji nimajo?

Ja, kje so stari časi, ko smo imeli kar nekaj teh dreves, veliko je jabolk ostalo na drevju, veliko popadalo in šlo prašičem, debela, sočna jabolka. Se mi toži. Moja jablana je sedaj zelo razvejana, letos imela polno plodov, vse črvivo. Žal so te stare jablane propadle, imele so častitljivo starost več kot pol stoletja. S korenino vred so padle za domovino. V naši vasi staro sadno travniško drevje izginja, sodobne sorte so jih nadomestile. Tako ima samo še en jablano, ki je rodila v začetku avgusta. Izredno debela jabolka, ko sem fotkala jabolka, so rekli v drevesnici, da je Grafenštajn, kupila sadiko, pa to ni to. Na tem drevesu mi je Krizantema uspešno cepila eno vejo te jablane, ki ji domače rečemo ovsenka. Počasi raste na Grafenštajnu.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Sadiko dolenjske voščenke ni problem dobit, ponudbe je precej, vključno z dostavo na dom.
Popoldan sem nameraval na pohod, pa me je dež presenetil - tudi z namenom pobrat vinogradniške breskve in slastna jabolka careviče, ki se ponujajo sršenom pri neki opuščeni zidanici nad mano.

Glede topica teme, sliv, imam podobno izkušnjo kot zadnje opisane: pomrznila letos moja "domača" začuda ni, plodičev je bilo precej, ostalo pa jih je za konzumacijo max.20. Drugod v okolici ni nič kaj drugače, pač ni "slivovo leto". Pride tudi to...
Odgovori