Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Saj, če je črni trn se pripravlja na cvetenje ali cveti, če je kalina pa bo tvoj grm cvetel junija.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Drevesni cvetni popki...

Spodnji je verjetno brest. Kaj pa zgornji? Hvala!

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Še premalo razvito za zanesljivo določitev, ampak, meni se zdi, da je čremsa, Prunus padus. Saj je grm ali nežno drevo?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Je drevo, višina nekje 5-6 m... Lahko bi bila čremsa, precej jih je tu okoli, vendar sem jih doslej znal prepoznati samo po cvetu. Hvala!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Imam spet kandidata.

Drevo cca 5 m, raste (tole konkretno, je pa edino svoje vrste meni znano) blizu vode.

Zdajle cveti, lista še ne kaj posebej. Super dolgi prašniki, ki čebel kaj dosti ne zanimajo.

Mlada rast v glavnem iz koreninskih poganjkov in štorov, členkasta, na prvo žogo pomisliš japonski dresnik, potem pavlovnija, šele potem ugotoviš, da spadajo k temu drevesu Smile

Album (kjer se da fotke tudi povečati) je tukaj: https://www.dropbox.com/sh/ftb06xaekcu262e/AACmQBFY8yvpdGom-39RO_wIa?dl=0

Za prvi okus:

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Gotovo je eden izmed javorjev, najverjetneje, tudi po parkih in ob cestah v Ljubljani pogosto sajen, amerikanski javor, Acer negundo. Fotografiraj, ko bodo razviti listi. Takole zgledajo deli rastline.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tvoja slika je videti povsem ustrezna...

Letos se prvič bolj zanimam za vsa drevesa v tako zgodnjem času, javor je doslej zame vedno pomenil že razvit list in kasneje "propelerčke" s semeni. Takšnega, kot je zdaj, ga sploh nisem spoznal in potem te meditacije o pavlovniji itd Smile

Hvala!
simicitane

Odgovor Napisal/-a simicitane »

Najkasneje v petek popoldne naložim fotko tistega grma po katerem sem spraševala, zdajle ne vem kaj se z njim dogaja, sem imela en kup drugih skrbi in čisto pozabila, da moram preveriti ...
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

simicitane je napisal/a:
Najkasneje v petek popoldne naložim fotko tistega grma po katerem sem spraševala, zdajle ne vem kaj se z njim dogaja, sem imela en kup drugih skrbi in čisto pozabila, da moram preveriti ...

Kaj dogaja?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

(Dajmar sedaj se bo zgodilo, ker...) sprašujem za ime grmička. cvetovi zelo majhni (za 1e), podobni vrtnici. ta je roza barve in sčasome cvetovi pobelijo. prinesla sem 2 vejici za potakniti iz Lj. Cinija če se ne motim ti imaš ta zelo lep grmiček. ali veš ime?
ali obstajajo tudi rumeni? lpvoda

(klik na slikico jo poveča)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori