Medonosna čebela - Apis mellifera
-
Botanični vrt Univerze v Ljubljani vabi na predavanje:
ČMRLJI IN ČEBELE SAMOTARKE V MESTU
Sreda, 6. april 2016 ob 18. uri
Na predavanju boste spoznali pomen čebel samotark in čmrljev za človeka v urbanem okolju.
Ste vedeli, da v Ljubljani ne živi samo kranjska čebela, ampak tudi vsaj nekaj deset vrst divjih čebel (čmrljev in čebel samotark)? Tudi te so pomembne opraševalke tako z vidika urbanega kmetijstva kot tudi ohranjanja biotske pestrosti. Na predavanju boste izvedeli, kako živijo, zakaj so ogrožene in kako jim lahko tudi v mestu pomagamo.
Predaval bo dr. Danilo Bevk, Nacionalni inštitut za biologijo
ČMRLJI IN ČEBELE SAMOTARKE V MESTU
Sreda, 6. april 2016 ob 18. uri
Na predavanju boste spoznali pomen čebel samotark in čmrljev za človeka v urbanem okolju.
Ste vedeli, da v Ljubljani ne živi samo kranjska čebela, ampak tudi vsaj nekaj deset vrst divjih čebel (čmrljev in čebel samotark)? Tudi te so pomembne opraševalke tako z vidika urbanega kmetijstva kot tudi ohranjanja biotske pestrosti. Na predavanju boste izvedeli, kako živijo, zakaj so ogrožene in kako jim lahko tudi v mestu pomagamo.
Predaval bo dr. Danilo Bevk, Nacionalni inštitut za biologijo
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
Thag je spraševal, kako sploh začeti s čebelami, tudi če ne misliš pridobivati medu.
V vsakem primeru je po moje zelo koristno obiskati uvodni tečaj za začetnike. Te tečaje letno organizira državna čebelarska zveza (ČZS) na raznih lokacijah po Sloveniji.
Tipično se zgodijo zgodaj pomladi in letos so že bili.
Uvodni tečaji so brezplačni, letos pa je prvič na voljo tudi nadaljevalni tečaj - http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/7298
Sam sem šele v tretjem letu čebelarjenja. To po eni strani pomeni, da ne morem ravno podajati nekih bogatih izkušenj, po drugi strani pa tudi, da še zelo dobro in še vedno vem, kako težko je osvajati področje, za katerega v bistvu ni nobene primerjave - ni take stvari, da bi lahko rekel aha poznam tisto, zato se bom znašel tudi s tem.
Moj glavni vtis s predavanj na uvodnem tečaju, pa iz branja knjig etc... Je bil ta:
- en kup ljudi, ki so videti povsem OK in strokovni, nam razlaga stvari, ki so si lahko med sabo zelo različne in tudi nasprotujoče
- vsi pa uspešno čebelarijo
- iz tega lahko sklepamo, da očitno čebele prenesejo čuda različnih pristopov
- no, če je tako, potem lahko imam pa tudi jaz nekoliko manj treme![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
To ne pomeni, da je vse povsem enostavno. Je zaguljeno predvsem v smislu skrbi za zdravje in preživetje čebel, ker je pritisk glavnega škodljivca v nekaterih letih velik, v drugih pa ogromen. Spada zraven nek občutek odgovornosti, ki te mogoče en čas drži v negotovosti, a sploh poskusiti, vsaj mene je. Vendar sem vesel, da sem šel v to.
Je pa tako - razmišljaš, tehtaš, študiraš, a bi imel 2 panja ali 3 za začetek, potem pa slišiš na tečaju take zgodbe:
- gospod X je kupil na slepo tovornjak čebel, malo je pomladi pozabil, da je tovornjak na Primorskem, kjer je prej toplo, in dokler se je spomnil jih obiskati, so mu vse izrojile (to so cifre ranga več 10 tisoč eur)
- gospod Y je prav tako na horuk kupil tovornjak, parkiran je bil v gozdu, prišla je dobra sezona in gospod je pobral na prvo žogo žnj ton medu
- gospod Z je lani še hodil na uvodni tečaj, zdaj pa zbira in izvaža čebelji strup
(in ja, tudi gospe so)
Tako da... Mogoče ne ravno skakat na glavo, ne pa se preveč bat... No, do sem si verjetno že sam prišel![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
V vsakem primeru je po moje zelo koristno obiskati uvodni tečaj za začetnike. Te tečaje letno organizira državna čebelarska zveza (ČZS) na raznih lokacijah po Sloveniji.
Tipično se zgodijo zgodaj pomladi in letos so že bili.
Uvodni tečaji so brezplačni, letos pa je prvič na voljo tudi nadaljevalni tečaj - http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/7298
Sam sem šele v tretjem letu čebelarjenja. To po eni strani pomeni, da ne morem ravno podajati nekih bogatih izkušenj, po drugi strani pa tudi, da še zelo dobro in še vedno vem, kako težko je osvajati področje, za katerega v bistvu ni nobene primerjave - ni take stvari, da bi lahko rekel aha poznam tisto, zato se bom znašel tudi s tem.
Moj glavni vtis s predavanj na uvodnem tečaju, pa iz branja knjig etc... Je bil ta:
- en kup ljudi, ki so videti povsem OK in strokovni, nam razlaga stvari, ki so si lahko med sabo zelo različne in tudi nasprotujoče
- vsi pa uspešno čebelarijo
- iz tega lahko sklepamo, da očitno čebele prenesejo čuda različnih pristopov
- no, če je tako, potem lahko imam pa tudi jaz nekoliko manj treme
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
To ne pomeni, da je vse povsem enostavno. Je zaguljeno predvsem v smislu skrbi za zdravje in preživetje čebel, ker je pritisk glavnega škodljivca v nekaterih letih velik, v drugih pa ogromen. Spada zraven nek občutek odgovornosti, ki te mogoče en čas drži v negotovosti, a sploh poskusiti, vsaj mene je. Vendar sem vesel, da sem šel v to.
Je pa tako - razmišljaš, tehtaš, študiraš, a bi imel 2 panja ali 3 za začetek, potem pa slišiš na tečaju take zgodbe:
- gospod X je kupil na slepo tovornjak čebel, malo je pomladi pozabil, da je tovornjak na Primorskem, kjer je prej toplo, in dokler se je spomnil jih obiskati, so mu vse izrojile (to so cifre ranga več 10 tisoč eur)
- gospod Y je prav tako na horuk kupil tovornjak, parkiran je bil v gozdu, prišla je dobra sezona in gospod je pobral na prvo žogo žnj ton medu
- gospod Z je lani še hodil na uvodni tečaj, zdaj pa zbira in izvaža čebelji strup
(in ja, tudi gospe so)
Tako da... Mogoče ne ravno skakat na glavo, ne pa se preveč bat... No, do sem si verjetno že sam prišel
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
Ravno danes sem šla mimo čebelnjaka v naši soseščini. V živi meji ob čebelnjaku je bilo toliko čebel, da je zrak kar vibriral. Za vsak slučaj sem pozvonila pri vratih in lastnike opozorila na dogajanje. Ne vem skoraj nič o čebelah, a se mi zdi, da so rojile...
Drugače pa se je pred nekaj leti naselil roj čebel pri moji sestri v lesen strop v hiši. Vhod imajo skozi odprtino za prezračevanje stropnikov. Klicala je čebelarja, a roja ni mogel spraviti ven. Tako čebele živijo tam še zdaj. Enkrat so vmes že izginile, a so prišle nazaj (ali pa so prišle nove, nihče ne ve)_________________naredimo svet lepši
Drugače pa se je pred nekaj leti naselil roj čebel pri moji sestri v lesen strop v hiši. Vhod imajo skozi odprtino za prezračevanje stropnikov. Klicala je čebelarja, a roja ni mogel spraviti ven. Tako čebele živijo tam še zdaj. Enkrat so vmes že izginile, a so prišle nazaj (ali pa so prišle nove, nihče ne ve)_________________naredimo svet lepši
- orhy
- crtj
- Site Admin
crtj je napisal/a: |
Cvetovi oljčic so preživeli mraz in čebele so na njih. Je bil že zjutraj črmlj z dobro izolacijo, zdaj pa so tudi čebele v akciji in pred panji je lep promet. Bravo naši ![]() |
... In tudi inkarnatka je kot kaže preživela dovolj dobro, da so zdaj na njej, kjer jo le najdejo (imam razmetano naokoli + 60 arov na njivi). Uh, dobro je.
-
prirezat krilo je mislim da nepotrebno saj roj ko nastane se obesi v bližini panja in šele čez 2-3 dni gre naprej.torej je treba biti samo pozoren ko se rojijo, ker je to nekaj izredno lepega in zanimivega. nenadoma močno zujanje, kakor sporočilo iz svemirja (ha, kdo ga je slišal bo vedel) katerega slišiš tudi 10m stran in temen oblak. lepo se ga spremlja in se takoj vidi kjer se obesi. takrat tudi če nimaš nič drugega pripravljeno vzameš večjo škatlo, zaboj celo vrećo iz blaga in odrežeš vejo nad zabojem. pustiš do noči da se čebele zberejo in jih spraviš v nov panj. tudi če zamudiš oblaka čebel, v radiusu cca 10 m pogledaš okoli in odkriješ kjer so se zbrale okoli matice. lahko je to tudi 1m nad zemljo. to so moje izkušnje inlpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
- crtj
- Site Admin