Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Papaver somniferum - vrtni mak

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ja, trenutno cveti samo ta, tisti poljski tudi a daleč med česnom, zato nisem česna še oplela.

Metuljc a je možno, da seme maka preživi v zemljhi več let? kot sem napisala prej je tukaj mak bil sejan pred cca 30-mi leti in nobeden ni bil tako poln oz vsi so bili enojni. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

ne morem mimo maka, a da vama ne pokažem kako je dvignil navpično semensko glavo, katera bo kmalu polna zrelih semen. ko bodo semena zrela pri vrhu, pod rozeto (katera ima bi rekla funkcijo marele) bodo majhne luknjice in takrat se bo zasejal na vse štiri strani sveta. lpvoda

klik na slikico jo poveča,_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:
Metuljc a je možno, da seme maka preživi v zemljhi več let? kot sem napisala prej je tukaj mak bil sejan pred cca 30-mi leti in nobeden ni bil tako poln oz vsi so bili enojni. lpvoda

Nisem sicer metuljc, a po mojih izkušnjah preživi leto, dve, morda celo tri, 30 se mi zdi dosti preveč. Lahko, da je istrska burja prinesla na tvoj vrt ali v kompostni kup nekaj glavic od kdovekje. Meni je seme enakega maka dala pred leti nsns in sedaj se občasno pojavi. Letos ga je spet obilo.

Kakšno leto ni vzklil, morda je pri prekopavanju prišel pregloboko (?) in je čakal na ugodnejše pogoje po naslednjem rahljanju zemlje. Nekaj podobnega se mi namreč občasno dogodi pri solati.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne dam roke v ogenj, da imam muha čisto prav. Posamezna semena so lahko zelo dolgoživa. Za pelinolistno žvrkljo, recimo, je dokazano, da po 20 letih ostane kalivost semen v talni semenski banki okoli 85%, po 40 letih sicer le 4%. Torej je možno tudi za mak kaj podobnega. Je pa seveda še veliko možnosti, kako je seme zašlo k tebi, voda.
voda

zanimiva so pota semen. hvala. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Danish dwarf. Na žalost zelo hitro odcveti. Prva slika je od včeraj, druga od danes zjutraj, popoldne pa so cvetni lističi že odleteli stran.

Uporabniški avatar
Plamenka

Uporabniški avatar
Plamenka

Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Vsak dan znova me polži presenečajo s svojo dieto.
Tudi mak jim je šel v slast =(_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pa kako so izbirčni: na sadiki rumene kozmeje je steblo pustil na miru, lotil pa se je listkov na višini kakšnih pet centimetrov, in vse pospravil. Sem mu nasula moder poobedek..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori