Česen 2025

Odgovori
brbr

Re: Česen 2025

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mogoče je pa prej kdaj rastel na tej površini por ali čebula?

Anko gojim od leta 2008, ko sem pri Amarantu kupila prve štiri glavice. Od takrat vzgajam lasten sadilni material. To mi je pri njej (med drugimi lastnostnmi) zelo všeč, ker veš, kaj sadiš in tudi hitro lahko prideš do zadostne količine potrebnega sadilnega materiala.
No, lani je bila moja Anka res na hudi preizkušnji posajen v nepreorano zemljo, kasneje preveč zaraščena, ker je deževalo in je nisem mogla pravočasno odrešiti). Tako je ves sadilni česen ostal na njivi (mogoče letos kaj naredi) in sem se odločila za nakup (Amarant), ki se je izkazal za katastrofo. Za prmej sem odločena, da ga nikoli več ne kupim, z mojimi Ančicami pa bom v bodoče delala v rokavicah. kajti moje jedilne Anke, čeprav so po postavi zanikrne, da bolj že ne bi mogle biti, so zdrave, nič trohnobe ali česa podobnega ni na njih.Prepričana sem, da bi bil tak tudi sadilni material...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, koliko ti ga je pa lani navsezadnje uspelo posaditi? Upam, da prideš čim prej na zeleno vejo! :)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Copatka, težko rečem. Mogoče se je Anke nabralo za ene 4-5kg. Potem sem kupila (iz čistega obupa) še 3kg enega španskega (Gracua). Posadila sem pa tudi cca pol kg Haloškega. Mi ga je podaril pridelovalec, ki pa je rekel, da ga ne bo več sadil, ker je zadnja leta nagnjen k trohnenju. Bil je zelo vesel, da ga je lahko predal nekomu, ki bi ga poskusil gojiti naprej.... Me prav zanima, kaj se bo letos izcimilo iz vsega skupaj. Verjetno bo letina bolj skromna, ampak najbolj pomembno mi je, da spet namnožim Anko. Seveda, pa ne dvomim, da se boste tudi drugi pridelovalci te žlahtne hudičevke potrudili in nas bo vse Gartlčane še naprej razveseljevala in skrbela za naše odlično zdravje. ;)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz česna sicer ne nameravam saditi naprej, a v zemlji je tu in tam po domačem vrtu ostalo še vedno nekaj pozabljenčkov sadilnega materiala tako, da linija Anke ne bo prekinjena.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, jaz še vztrajam in nameravam še naprej gojiti anko. Bom videla, kako bo z njo letos, lani sem bila kljub česnovi muhi z njo zelo zadovoljna - bilo je je manj, a kar lepo debela je bila :D . In zaenkrat se mi še zelo lepo drži, niti ne trohni niti ne kali. Bova z združenimi močmi spravili tvojo anko nazaj na zeleno vejo. ;)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
ketko

Odgovor Napisal/-a ketko »

Brbr, ja, čebula je rasla na tisti površini, vendar pri njej še ni bilo problemov z muho.

Ravno Vi ste me navdušli nad Anko po prebiranju postov o česnu in verjamem da imate lep in zdrav česen. Imajo pa potem kar resen problem v tem podjetju(v pridelavi/skladiščenje), zna bit, da je bilo večina letine okužene s trohnobo (so za to krive glive ali bakterije?). Zračne čebulice bi naj bile brez bolezni, lahko, da se bo letos pri njih dobil zdrav česen.
brbr

Copatka, super in hvala. Pri tebi so za gojenje česna sploh idealni pogoji. Gotovo drži kot pribito, da je za preživetje potrebno sodelovanje. Mislim, da bo vedno bolj pomembno.

Ketko, ne vem, kakšen česen so imeli pri Amarantu prejšnja leta. Lansko sezono pa, Izgleda, je bil s trohnobo kar velik problem pri več pridelovalcih, ne samo pri Amarantu.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Komur je aktualno - Aspega to pomlad sicer nima sorte Gardos in pravijo, da sta splošno zadnji dve leti kar problem za dobavljivost nje; ima pa še na zalogi Cledor, ki je po opisih tudi videti zelo OK.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Gardos odkrit v Agrolitu, stanje zelo dobro (čvrsto, nič sprhnelo).
ketko

Odgovor Napisal/-a ketko »

Gardos imajo tudi trgovine jager, no vsaj imele so.
Odgovori