Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika - Capsicum annuum

Odgovori
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Metuljc, kako pa je ime tej oranžni?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Prijelo se je je ime "Voda", ker jo je prinesla voda, bo pa treba njo vprašati, kje jo je dobila (saj takrat je povedala, pa sem pozabila, mogoče se bo muha spomnila).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nisem čisto sigurna, ampak zdi se mi, da je pobrala semena iz kupljene paprike, ki ji je bila všeč.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Če se prav spomnim, je bila kupljena v Hoferju. Imam štiri sadikce (vsa semena so kalila Smile ) in je zdaj nekaj zelenih plodov gor. Pri nas je vse izjemno pozno, paprike posamične, paradajzi razen enega češnjevca še nič dozoreli itd....
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Prredvidevam, da je tole sončni ožig, saj se pojavi samo na osončeni strani dveh paprik, ki rasteta na jugu rastline, druge, bolj v senci, nimajo nič takega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

To ni sončni ožig ampak pomankanje kalcija,zvečer poškropi rastline močno z rjavimi algami ali kateri drug pripravek.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Jaz takih pripravkov nimam :-(
Bi lahko ustrezno nadomestila s čim drugim, npr. zdrobljene jajčne lupine?
Me pa čudi, da bi bilo pomanjkanje kalcija, saj rastejo na bolj peščeni zemlji._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ipmami, kalcij lahko dodajaš tako, da namočiš jajčne lupine v vodo za nekaj časa in s tem zaliješ, sicer pa sem kar zelo trdnega mnenja, da pri tvojih kapijah ni problem kalcij pač pa neposredno sonce na plodove.

Pri meni so se začeli pojavljati enaki znaki in meni deluje to kot dejanska poškodba, so dobesedno zapečene, v naslednjih dneh pa se plod okoli ožigov prične hitreje barvati - prisilno zoreti.
Rešitev bo senčenje, prisloni kakšno gabrovo vejo ali pa list časopisa. Pri meni funkcionira in poškodbe ne napredujejo več, Ljubov dlan prvi plod je pa pač deformiran.

Sončna svetloba sploh ni tako nedolžna, kot se nam mnogokrat zdi. Naprimer, če se kakšno sadno drevo polomi zaradi preobilnega sadja, se nato v jeseni opazi ožige na listih, plodovih pa tudi na vejah, ki so nenadoma postali obsijani z soncem.

Zaščitni faktor je pomemben, so dejali, ko so jih nekoč opazovali na jumbo plakatih. (vsaka ima svojega, pa to)

lp.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

a ja, pa zanimiv www imaš;

kreativno, lahko tudi zelo uporabno na več načinov, skratka lepo.

lp.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Juglans, a ti misliš reči, da ima vsaka ... khm... paprika svoj faktor, he-he_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori