Petroselinum crispum - Peteršilj
- Lpmami
- Prispevkov: 8594
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Petroselinum crispum - Peteršilj
Meni je lanski na vrtu zelo dobro prezimil, tisti v predkleti v loncu se tudi dobro drži, sejančke v visoki gredi moram pa še pogledati - če jih je sploh kaj prezimilo.
-
- Prispevkov: 2516
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Re: Petroselinum crispum - Peteršilj
Vse na vrtu v teh časih odlično prezimi (kar je primerne zelenjave seveda). Tudi moj lanski je lep.
Sem pa jeseni prvič sejala eno vrsto v rastlinjak korenja in peteršilja, vsakega na svoj bok. Korenje ima že lepo cimo, a nič večjo od tistega sejanega konec avgusta na prosto. Peteršilj ima en pravi list, torej malo večji so od Muhinih spodnjih. Kako se bosta obnesla, bom šele letos prvič izkusila.
Sem pa jeseni prvič sejala eno vrsto v rastlinjak korenja in peteršilja, vsakega na svoj bok. Korenje ima že lepo cimo, a nič večjo od tistega sejanega konec avgusta na prosto. Peteršilj ima en pravi list, torej malo večji so od Muhinih spodnjih. Kako se bosta obnesla, bom šele letos prvič izkusila.
-
- Prispevkov: 8152
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Petroselinum crispum - Peteršilj
Lanski peteršilji na gredi in v loncu, na balkonu, se dobro držijo in služijo sprotni rabi. Ker pa peteršilj kar pridno uporabljamo, imam zalogo tudi v zmrzovalniku.
Letos ga še nisem sejala. Ga pa bom v lonec za balkonsko rabo in v multi lončke za vzgojo flanc za na vrt. Tak način oskrbe se mi dobro obnese.
Letos ga še nisem sejala. Ga pa bom v lonec za balkonsko rabo in v multi lončke za vzgojo flanc za na vrt. Tak način oskrbe se mi dobro obnese.
- Lpmami
- Prispevkov: 8594
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Petroselinum crispum - Peteršilj
Nekaj sejančkov od lani se je obdržalo. Prednost visoke grede, ki je namenoma nisem napolnila do roba: za robom je ravno toliko zavetja, da pomeni razliko med preživetjem in propadom mlade rastlinice.
Mimogrede, pred leti je nekdo omenjal, da Rusi peteršilj pripravljajo tudi v solati. Pozna kdo recept ali ga je že celo preskusil?
Mimogrede, pred leti je nekdo omenjal, da Rusi peteršilj pripravljajo tudi v solati. Pozna kdo recept ali ga je že celo preskusil?
Zadnjič spremenil Lpmami, dne To Jan 28, 2025 8:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Petroselinum crispum - Peteršilj
Solate s peteršiljem so.libanonska značilnost.
V našem zavihku z recepti pa je peteršiljeva sladica, Tiana je prixpevala recept njene mame. Dobra je, sem jo pred leti imela priliko poskusiti.
V našem zavihku z recepti pa je peteršiljeva sladica, Tiana je prixpevala recept njene mame. Dobra je, sem jo pred leti imela priliko poskusiti.
- Lpmami
- Prispevkov: 8594
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Petroselinum crispum - Peteršilj
Tista peteršiljeva solata, ki jo imajo Rusi tako radi, mi ni dala miru, pa sem šla iskat po Gartlcu (pa zraven še preskušat novi način iskanja). Našla sem tole:
Na spletu je precej receptov za peteršiljevo solato. Imenujejo jo libanonska, kot je omenila že Metuljc, pa tudi turška, arabska, grška, mediteranska, zelo zanimivi recepti ...
Našla sem tudi podatek, da so v večjih količinah strupeni cvetovi in semena, ne pa listi in stebla, ki so pa bogati z vitaminom C.Odgovor Napisal/-a muha » 21 Jul 2014 14:55
Recept in sliko prispeval: labia:
Enostaven recept za dve osebi: dve trdo kuhani jajci, 5 do 6 redkvic in ogromen šop kodrolistnega peteršilja- malo narežemo (lahko tudi tisti ta drug). Popramo , posolimo, olje, kis....količine po želji.
Osvežilno, sočno, enkratno. Seveda lahko dodajamo tudi druge sestavine če želimo. Tako, kot sem opisal so ga ruski gostje jedli in sploh niso hoteli navadne zelene solate.
Pojedli so ga cele sklede, da sem bil šokiran.
Na spletu je precej receptov za peteršiljevo solato. Imenujejo jo libanonska, kot je omenila že Metuljc, pa tudi turška, arabska, grška, mediteranska, zelo zanimivi recepti ...