Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Nevem zakaj bi se pokvaril. Ampak vsega tudi ne vem .)
Obstaja ena dobra knjiga, mislim da je ta: http://trznica-kmeckiglas.si/Article/ArticleDetail/?_IdArticle=85_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdajle sem prečitala en članek, kjer so faze opisane takole:

1. faza: alkoholno vrenje (brez dostopa zraka) traja od enega do nekaj tednov (odvisno od temperature in sladkorja v pripravku), Končano je, ko se gošča s površja posede, ko se tekočina umiri- ni več izhajanja plina.

2.faza: ocetno vrenje (prisotnost zraka/kisika). Alkoholno prevreto tekočino precedimo in nalijemo v posodo, dodamo malo dobrega domačega kisa ali klobuk, prekrijemo z gazo in damo na toplo mesto. V posodi se čez čas naredi klobuk, na dnu pa usedlina.

Čez nekaj tednov je mlad kis gotov. Ko je dovolj kisel, odstranimo klobuk in usedlino, očiščen kis natočimo v steklenice, jih zapremo in shranimo na hladnem, temnem prostoru. Kis v steklenicah dokonca dozori. Za dober zrel kis pa pravijo, da je potrebno veliko časa (1, 1.5 let ali več)

Melona: Nekje sem prečitala tudi, da se bistvo za nastajanje kisa skriva v usedlini. Tako mislim, da se je pri tebi razkislil, ker si mu poleg gobe odstranila tudi usedlino na dnu. Če narediš to, ga moraš zapreti. Nekateri pravijo tudi, da tako zaprt kis (v steklenicah) pasterizirajo, da zagotovo zaustavijo procese - samo potem po mojem ne more zoreti naprej Confused_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, postopek, ki si ga prebrala, je za kisanje jabolčnika, kajne? Ko sok iz jabolk kisaš. Ne vem, če je enako, če jabolka zmelješ oz. narežeš in na to naliješ vodo, kakor sem naredila jaz. Sem pričakovala, da več ljudi dela kis doma in bo šala mala dobiti ustrezne izkušnje za več postopkov, pa ni ravno tako.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Melona je napisal/a:
Brbr, postopek, ki si ga prebrala, je za kisanje jabolčnika, kajne? Ko sok iz jabolk kisaš. Ne vem, če je enako, če jabolka zmelješ oz. narežeš in na to naliješ vodo, kakor sem naredila jaz. Sem pričakovala, da več ljudi dela kis doma in bo šala mala dobiti ustrezne izkušnje za več postopkov, pa ni ravno tako.

seveda je enako, v vsakem primeru mora iti skozi omenjeni fazi najprej alkoholnega, nato ocetno kislinskega vrenja.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Kako ga pa ti delaš, Metuljc, če ga?
brbr

Kot jaz vem, se kis lahko dela iz narezanih jabolk, ali naribanih, ali prešanih, ali iz soka. Če je iz soka, ni potrebno dodat vode (je že itak sama tekočina). Drugače pa je postopek enak. Le, da večina "domačih" pridelovalcev v prvi fazi ne zapre posode. Pravijo pa, da je bolje, da v prvi fazi preprečimo dostop zraka in tako omogočimo čisto alkoholno vrenje (iz sladkorjev nastane alkohol), Ko je to končano, ob prisotnosti kisika nastopi ocetno kislinsko vrenje, pri katerem se alkohol pretvarja v kis._________________naredimo svet lepši
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Tudi midve s taščo sva le enkrat napravile kis iz jabolk. Tudi ona mi je govorila podobno, kot pravi brbr glede jabolk.
Po končanem sva čez zrezana jabolka nalile nekaj tople (ne vroče) vode, da so bila jabolka pokrita s tekočino.
Posodo sva pokrile s tkanino in dobro zavezale, da ne bi prišle zraven kakšne muhe, ali nekaj podobno.
Posoda je stala v kleti. Zadeva nama je odlično uspela._________________
brbr

Orhy, koliko časa pa je stala?_________________naredimo svet lepši
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Koliko časa bi zdajle bolj težko rekla, ker je baje čas odvisen od temperature v kleti. Klet je bila v hiši, vendar pod nivojem zemlje zunaj in je imela zračnik._________________
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Pri nas delamo kis vsako jesen in sicer iz zmletih jabolk. Jabolka zmeljemo in damo v posodo s pokrovom (ta pokrov ne tesni, je samo polozen cez posodo) ter v klet. Se boljse bi bilo, ce bi imela posodo z veho. Pomembno je, da je v prostoru vsaj 18 stopinj. Pri nizji temp tezko nastane alkoholno vrenje. Po koncanem alkoholnem vrenju (priblizno cez 10 do 14 dni) tekocino iztisnemo v presi in jo zlijemo nazaj v posodo s pokrovom. In pustim da svoje naredi se ocetno kislinsko vrenje. To traja priblizno en mesec. V tem casu se na vrhu naredi matica. Po koncanem ocetno kislinskem vrenju dobimo kis, kateri pa se ni popolnoma bister. Ta kis previdno pretocimo. Usedlino zavrzemo. Sedaj ga damo v posodo z pipico in pokrovom s katerim lahko posodo tesno zapremo. Kis mora stati vsaj pol leta. Starejsi kot je, boljsi je. Pomembno pa je, da ga vsake 3 do 4 mesece zracno pretocimo, sicer se rad razkisa. Vsako leto del starega kisa zmesamo skupaj z mladim eno leto starim kisom. Drugi del starega kisa pa pustimo za uporabo.

Na enak nacin smo tudi ze delali kis iz jabolcnega soka._________________CARPE DIEM
Odgovori