Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zelena - Apium graveolens
Nič nisem imela zaščiteno. Morda bi pomagalo, samo ne na mojem vrtu, ki je od začetka novembra do konca februarja ves dan v popolni senci. Idealno za mraz in vlago. Zgnila mi je tudi koleraba . Tisto, kar je bilo v zemlji. polovica gomolja , ki je bila nad njo, pa ne .
Prejšnje bolj mile zime je oboje preživelo.
Prejšnje bolj mile zime je oboje preživelo.
Letos ni na vrtu preživela nobena zelena - niti steblna, niti gomoljna. tako sem se odločila, da je ne bom več puščala čez zimo na vrtu, ampak jo bom presadila v cvetlična korita in spravila v hišo (tako sem počela že prej, a je potem nekaj let kazalo, da preživi zime na prostem). Da prezimi mi je važno zato, ker imamo zelo radi njena semena in zato vsako leto semenim kar nekaj rastlin._________________naredimo svet lepši
STEBELNA ALI BELUŠNA ZELENA - kopirano od tukaj:
brbr je napisal/a: |
Ker je torej kar neka stalnica na našem jedilniku, jo shranjujem tudi čez zimo in sicer: - vse rastline jeseni presadim v cvetlična korita, zunanje liste otrebim in shranim v zimsko rezidenco. Tu potem po potrebi trgam liste. - do letošnjega leta sem liste, katerih stebla sem porabila za kuho, zmrzovala in porabila kot dodatek goveji juhi. Letos pa liste sušim in shranjujem v steklenem kozarcu. Potem jih meljem v kavnem mlinčku v prah, ki ga dodajam krušnemu testu. Toplo priporočam! - ko sem letos spravljala rastline in jim odstranila zunanje liste, sem imela naenkrat večjo količino stebel. Te sem po navadi narezala na kolobarčke in zamrznila. Letos pa sem jih za pokušino vložila v kis. Moram reči, da so odlične - hrustljave in zelo primerne za našo uporabo v solatah. No, spomladi pa rastline presadim na prosto, pustim, da cvetijo in semenijo in poberem semena, ki so še bolj aromatična in polna zdravilnih učinkovin. Uporabljam jih v zrnju, ali zmleta kot dodatek solatam, kruhu, jedem... Pravijo, da je zelena zelo priporočjiva pri blaženju revmatskih težav in tudi pri sladkorni bolezni. Poznala sem gospoda, ki je vsako leto določem čas pil čaj iz listov zelene. Si ga tudi sama kdaj pa kdaj skuham, a roko na srce, ni bog ve kaj. No, mogoče, če bi si ga malo posolila... |
Muha, super. Kje jo pa prezimuješ? Na vrtu v naših običajinh zimah zmrzne. le dvakrat, ko sta bili zimi mili, je preživela zunaj. če boš pobirala seme za vzgojo sadik, pa pravijo, da je najkvalitetnejše seme tisto, ki raste na glavnem poganjku). Res je to seme po navadi večje. |
muha je napisal/a: |
[b]brbr: kar na vrtu je ostala . Morda jo bo snežna odeja zavarovala - ali pa zamorila, bom videla. Kar bo pa bo. |
Muha, če lahko, jo pokrij s slamo ali listjem, ali pa vsaj s kopreno. |
voda je napisal/a: |
skozi leta sem opazila, da rastline zelene in peteršilja bolje rasteta v senci, polsenci. rastline so močnejše, večje in temnejše barve. pri meni je tako da ju sejem vsako leto, če zamudim tudi kupim sadike. lanskoletne uporabljam naprej. tako je kakšen šop rastlin star tudi 3 leta. če ga redno obtrguješ ne gre hitro v cvet a le posajen v senci in polsenci. ker sta rastlini tudi lepi jih včasih posadim tudi na cvetlično gredo. kljub mrazu tukaj v Lj. se je večkrat zgodilo, da se je sam zasejal kar tako, nekje. lpvoda |
Zelene po navadi sadim med paradižnik (naj bi bili dobri sosedje). Tako so v polsenci (Voda, potrjujem tvoje opažanje). Pri meni v takih pogojih bolje uspeva stebelna kot gomoljna. Verjetno tudi zato, ker sem bolj skopuška z gnojenjem Se je že zgodilo, da so se je zelena sama zasejala. Čeprav je na plano pokukala (oziroma sem jo opazila) šele aprila, je do jeseni v rasti dohitela predvzgojene vrstnice, ki jih sejem v lončke konec januarja. A to je bila stebelna zelena. Za gomoljno ne vem, ali bi nadoknadila zamujeno. |
brbr ni krize, saj zelena začne kaliti v 20 do 30 dneh (nekako kot peteršilj, naknadno popravljam ker peteršilj rabi 6-8 tednov), belušna pa 15 do 17 dni (preverila na semenskih vrečkah). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)Nazadnje urejal/a voda 23 Jan 2018 10:23; skupaj popravljeno 1 krat