Stran 6 od 18
Objavljeno: Če Okt 23, 2014 6:09 pm
Napisal/-a muha
Zeljnata glava lahko tudi zmrzne in je po odmrznitvi taka, kot sveža.. Vem, ker je meni zmrznila in sem jo dala potem na stopnišče, kjer se je počasi odtajala. Ne vem pa, kolikokrat se to sme zgoditi
Pri nas doma smo tudi imeli vlažno klet okoli 8°C s steptano ilovico na tleh. Zelje smo populili s koreninami vred in ga v kleti pokonci postavili na ilovico. Nekaj zunanjih listov je sicer počasi propadlo, glavnina se je pa obdržala še pozno v zimo. Ne vem več dobro, ali smo ga pred skladiščenjem v kleti še pustili kaj osušiti. Če je mokro zaradi dežja mogoče ne bi škodilo.
Objavljeno: Če Okt 23, 2014 6:33 pm
Napisal/-a zuf
Zanimiva možnost, hvala.
Objavljeno: Če Okt 23, 2014 6:43 pm
Napisal/-a metuljc
muha je napisal/a: |
Pri nas doma smo tudi imeli vlažno klet okoli 8°C s steptano ilovico na tleh. Zelje smo populili s koreninami vred in ga v kleti pokonci postavili na ilovico. Nekaj zunanjih listov je sicer počasi propadlo, glavnina se je pa obdržala še pozno v zimo. Ne vem več dobro, ali smo ga pred skladiščenjem v kleti še pustili kaj osušiti. Če je mokro zaradi dežja mogoče ne bi škodilo. |
Natanko tako so deleli na kmetiji, kjer je bila doma moja mama. Spomladi so zeljne glave, odbrane za seme, tudi posadili.
Glave le naj bodo suhe, pomaga, če so najprej zunaj, da so uležane, da se gornji listi že malo zasušijo. Taki se potem lepo posušijo naprej i n naredijo nepropustno plast, pod njimi ostane snežno bela zeljna glava.
Če boste pa kaj glav le porezali, pa jih dajte tako, da ostanejo štori z zunanjimi loisti na njivi, bodo, če bo zima primerna, spomladi pognali nove liste in morda celo majhne glavice.
Objavljeno: Če Okt 23, 2014 10:18 pm
Napisal/-a zuf
To z majhnimi glavicami iz štorov sem slišal, in sicer takšno verzijo, kjer se štor na vrhu zareže v obliki križa.
metuljc, nekaj me zanima glede shrambe, da bom bolje razumel; štore so izkopali s korenino vred in predno so dali hraniti v klet so dali celo stvar na sonce, da se zunanji listi dobro osušijo?Nazadnje urejal/a zuf 23 Okt 2014 20:25; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Če Okt 23, 2014 10:24 pm
Napisal/-a metuljc
Po mlje ne na sonce ampak nekam na suho, pod napušč, kozolec,... KOlikor se spomnim, so ali dali s koreninami ali odsekali cel štor, pri zemlji. Odstranili zunanje liste (vehe), do trde glave.
Ej, tega je že več kot četrt stoletja........lahko pa za vikend vprašam mamo, če se še spomni bolj natančno.
Objavljeno: Če Okt 23, 2014 10:26 pm
Napisal/-a zuf
Prosim vprašaj.
Četrt stoletja je pomembno znanje.
Objavljeno: Če Okt 23, 2014 10:57 pm
Napisal/-a vodenka
Zuf prav razmišljaš prinas zadnih nekaj let ne počnemo k sem jim je zelje upuntal tako da ga samo s taščo grickavi ,je Ljubljani boljš
Objavljeno: Pe Okt 24, 2014 8:05 am
Napisal/-a muha
zuf, metuljc se dobro spomni. Je obudila tudi moj spomin, da smo ga imeli dolgo vrsto pod kozolcem in če se ne motim, vse tja do prve zmrzali, potem je šlo v klet. Smo pa vsem tistim, za katere smo načrtovali daljše hranjenje, pustili korenine. Mislim, da ga nismo izkopavali, da se ga je dalo kar populit. Kolikor se je korenin pri tem potrgalo, ni bilo pomembno.
Metuljc, ampak vseeno vprašaj mamo, lahko, da nama je ušlo še kaj bistvenega.
vodenka: pri nas gre zelje tudi med obroki: takole čez dan, ko si kdo zaželi nekaj svežega, kar pa ni sadje ali vloženina, si privošči list ali dva zelja - samo notranje bele seveda. In samo od solatnih sort, ki so krhke in sladkaste.
Objavljeno: Pe Okt 24, 2014 12:47 pm
Napisal/-a brbr
Moje izkušnje z zeljem pa so takšne: čez zimo ga puščam na vrtu in režem po potrebi. Tudi, če zmrzne mu nič ne škodi - mislim pa, da sem enkrat imela različne sorte od katerih ena ni bila odporna na zmrzal in so glave zgnile. Žal nisem nikoli ugotovila, katero zelje je bilo to. Ena gospa iz Bosne mi je povedala, da se dobro spomni, kako so pri njih doma puščali zelje na njivi čez zimo. Rekla je, da je bila njiva zelo lepo videti, ko je zapadel sneg in so bile glave zelja kot krtine pod snegom - dobro vidne, da so jih pobirali tudi takrat....
Enkrat vprašala bližnjega kmeta, ki na veliko prideluje zelje, zakaj ga jeseni vsega pospravijo z njive, ko pa vendar prenaša zmrzal. Rekel je, da zeljnatim glavam zmrzal tja do -10st. ne škodi, če pa so temperature nižje, zančno glave pokati in potem gniti. Ker bi morali pred napovedanimi nizkimi temperaturami pospraviti preveč zelja v kratkem času, to naredijo raje lepo počasi še v toplem vremenu. Ta kmet vedno pusti čez zimo štore na njivi, kjer ob mili zimi poganjanjo novi vršički praktično vso zimo in pa seveda zgodaj spomladi. Škoda je, da tega mladega zelenja nihče ne uporabi (razen jaz, ko ga včasiš narabutam kakšen vršiček ), temveč spomladi vse skupja podorjejo.
Oh, spet sem napisala roman, hotela pa sem samo povedati, da je po tem kar vem, zelje prezimno trdna rastlina, ki prenese kar nekaj stopinj pod ničlo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Okt 24, 2014 3:54 pm
Napisal/-a aladin
Zgodbice si bolje zapomnimo, tako da romani so čisto koristna zadeva