Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Biološko aktivno oglje
Če bo posoda v kateri nastaja ogle neprodušno zaprta bo ob segrevanju, zaradi pritiska posodo razprlo. Če bo posoda zelo tesno in trdno zaprta lahko tudi eksplodira.
Plini, ki nastajajo pri izdelavi oglja so gorljivi. In gorljivi plini so v pravilni mešanici z zrakom eksplozivni.
Stranski produkti pri izdelavi oglja so lesni katran, voda(para), metanol, aceton, ....
Najboljše oglje nastane ob odsotnosti kisika in ob čim večjih temperaturah. Takrat je tudi število mikroskopskih por v oglju največje.
Super bi bilo, če bi bila posoda hermetično zaprta in iz nje bi potekala cevka v drugo zunanjo posodo z vodo, tako, da v vodi nastajajo mehurčki.
Na spletu je kar dosti napisanega o suhi destilaciji lesa.
L.p.
Plini, ki nastajajo pri izdelavi oglja so gorljivi. In gorljivi plini so v pravilni mešanici z zrakom eksplozivni.
Stranski produkti pri izdelavi oglja so lesni katran, voda(para), metanol, aceton, ....
Najboljše oglje nastane ob odsotnosti kisika in ob čim večjih temperaturah. Takrat je tudi število mikroskopskih por v oglju največje.
Super bi bilo, če bi bila posoda hermetično zaprta in iz nje bi potekala cevka v drugo zunanjo posodo z vodo, tako, da v vodi nastajajo mehurčki.
Na spletu je kar dosti napisanega o suhi destilaciji lesa.
L.p.
Peter je napisal/a: |
Če bo posoda v kateri nastaja ogle neprodušno zaprta ... |
To je čisto res za prvo fazo izdelave oglja, tukaj pa govorimo o naslednji fazi:
kako žerjavico ohladiti, ohraniti oglje.
Samo en dodatni korak ob običajnem, vsakodnevnem kurjenju kmečke peči.
Zuf je napisal/a: |
... Krušna peč se čez cel dan kuri s čim manjšim dotokom zraka.... Na koncu dneva je lep kup žerjavice, predvsem od debelih polen, kot je napisala muha.... |
Slavc je napisal/a: |
... - žerjavico preložim v lonec ... |
Preden sem zjutraj zakurila v kaminu, sem pobrala ven koščke oglja. Ker so naša drva res suha, zjutraj težko najdem kaj več, kot pepel. Ga moram 'delat' bolj organizirano, ob dnevih, ko sem doma.
Muha, kak je to indijanski način zlaganha drv?
In zakaj je oglje bolj primerno kot pepel? Slednjega tudi hranim in ga posipam ob nalaganju novih plasti bodoče zemljine, pa okoli vrtnic, sadja, in tudi deluje proti mahu na zelenici, izprobano._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Muha, kak je to indijanski način zlaganha drv?
In zakaj je oglje bolj primerno kot pepel? Slednjega tudi hranim in ga posipam ob nalaganju novih plasti bodoče zemljine, pa okoli vrtnic, sadja, in tudi deluje proti mahu na zelenici, izprobano._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bobolino: če naložiš gorivo v koničast kup, bo cel kup v močnem ognju in v celoti zgorel. Če pa nalagaš od strani, se ga ogenj prijemlje le z ene strani, zato gori počasi in lahko ujameš trenutek, ko so stranska polena še v fazi močne žerjavice.
Tak način kurjenja je tudi prijaznejši do zidov kamina , ker se segrevajo počasneje in ne na vso moč.
Tak način kurjenja je tudi prijaznejši do zidov kamina , ker se segrevajo počasneje in ne na vso moč.
Moj danšnji poskus 'kuhanja' oglja.
V kamin sem naložila drva kot ponavadi, bukev in brezo, le malo večjo količino. Po parih urah je gorenje prenehalo, pojavila se je žerjavica. Uporabila sem dve kovinski posodi (hvala, Marinka), in prekrila žerjavico, kolikor mi je pač uspelo zaradi vročine, in pustila, da se je ohlajalo.
Ko sem lahko dvignila in pofirbcala, kaj je pod posodama, sta me pričakala dva majhna kupčka. Bila sem prepričana, da bo spodaj le pepel.
kolikor razumem, naj zdaj to zdrobim, in potem inokuliram?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
V kamin sem naložila drva kot ponavadi, bukev in brezo, le malo večjo količino. Po parih urah je gorenje prenehalo, pojavila se je žerjavica. Uporabila sem dve kovinski posodi (hvala, Marinka), in prekrila žerjavico, kolikor mi je pač uspelo zaradi vročine, in pustila, da se je ohlajalo.
Ko sem lahko dvignila in pofirbcala, kaj je pod posodama, sta me pričakala dva majhna kupčka. Bila sem prepričana, da bo spodaj le pepel.
kolikor razumem, naj zdaj to zdrobim, in potem inokuliram?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Prvotni prispevek je bil opozorilo, da je treba biti ob kuhanju oglja v kaminu in peči previden, ker skrita iskra v pepelu ali oglju lahko sproži požar ali sproščanje ogljikovega monoksida. Iskre se rade skrivajo tako v še vročem pepelu, kot v še toplih ožganih polenih, čeprav na prvi pogled tega ne kažejo. Pišem na podlagi izkušenj, ki so se na mojo veliko srečo dobro izšle.
Nazadnje urejal/a muha 18 Jan 2014 05:21; skupaj popravljeno 3 krat
zuf je napisal/a: |
Muha, nisi edina. Mi imamo dosti obiskov, pa je nekdo zgrešil namensko kovinsko posodo za pepel zunaj, in je prepel odložil na gang v kartonasto škatlo. Na srečo se lahko sedaj smejim temu. |
bobolino je napisal/a: |
In zakaj je oglje bolj primerno kot pepel? Slednjega tudi hranim in ga posipam ob nalaganju novih plasti bodoče zemljine, pa okoli vrtnic, sadja, in tudi deluje proti mahu na zelenici, izprobano. |
bobolino, nisi prebrala tega?
Aye-Aye je napisal/a: |
Stran permakultura za telebane je polna informacij o biooglju. Odlična predstavitev o biooglju , tudi kako ga narediš v domači peči. Smo tu nekje. |
Zaradi svoje poroznosti, večja kot je ta bogatejše je, je obogateno biooglje skoncentrirano naravno sredstvo za obogatitev prsti. V zemlji na ta način zadržimo ogljik ter hkrati preprečimo izpiranje hranilnih snovi, kar pomeni bolj stabilno in hranljivo okolje za rastline. V prsti se ohrani tudi več dušika in ostalih elementov. V prsti z bioogljem je izguba vlage manjša, zato je tudi potreba po zalivanju manjša.
Pepel pa ponavadi dodajamo zaradi vellike vsebnosti kalija in višanja ph-ja.
Danes sem se lotila dokončnega drobljenja oglja. Poskus z avtom ni bil preveč uspešen. Ene petkrat naprej in nazaj je šlo, pa se koščki še vedno niso spremenili v prah. Potem sem vzela v roke eno kot kamen težko bukovo poleno in z njim nekaj časa tolkla po vreči. Tiste 12 kg od pasje hrane z zadrgo so super. Kar lepo se je zdrobil. Je pa gotovo razlika, ali drobiš oglje od drobnih lesenih oz. olesenelih odpadkov, ali pa od stoletnih bukev z nadpovprečno gostoto lesa.
Oglje sem nato zalila s tekočino iz Organka in spravila v neprodušno zaprto posodo. Je to prav, ali bi bilo bolje, da bi bila odprta? Lahko oglje dodajam ali je bolje, da novega pripravim posebej?
Oglje sem nato zalila s tekočino iz Organka in spravila v neprodušno zaprto posodo. Je to prav, ali bi bilo bolje, da bi bila odprta? Lahko oglje dodajam ali je bolje, da novega pripravim posebej?