Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stoletna čebula
Melona je napisal/a: |
Pobrala sem čebulčke na Allium cepa var. proliferum, stoletni čebuli. Jih je že zdaj čas posaditi ali naj počakam na jesen? |
Lahko jih posadiš takoj, ali pa mesec-dva hraniš na suhem, kar ti bolj ustreza.
Sama od sebe je navajena tako, da pričnejo čebulčki razvijati korenine, čim se dotaknejo zemlje. Včasih je to hitro, če veter polomi stebla, na trdnejših steblih pa lahko čakajo celo do spomladi.
Prej, ko jih boš posadila, prej boš imela novo mlado čebulo.
Sem bil zelo vesel, ko sem pred tednom dni zasledil kotiček stoletne čebule, ki sem ga ustvaril prejšnjo jesen. Bilo je le par rastlin, spomladi je poganjala, nabiral je nisem, ker nisem imel kaj. Čudno mi je bilo, da se ni obrasla (sem pričakovl šopasto razrast), pognala je le cvetna stebla, potem pa je vse skupaj izginilo in sem že mislil, da je propadla. No, zadnjič sem jo pa le našel v plevelu, zelo lepo je pognala nazaj in tudi novi čebulčki so se prijeli. Če torej hočem pri tej čebuli imeti bolj šopasto košato rast, potem je bolje da cvetne čebulčke posadim čimbolj skupaj - in to sem tudi naredil.
Mi lahko, prosim, kdo pove, kaj je tole čudo? Sadike so bile kupljene kot "stoletna čebula" .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Po moje stoletna čebula, Allium fistulosum, ki ne naredi zarodnih gomoljčkov, ampak pozno spomladi požene v cvet in naredi semena. Po cvetenju rastlina propade, že pred tem okoli nje nastanejo mladi poganjki. Zdaj jeseni počasi propadejo nadzemni deli, čebulica ostane in zgodaj spomladi, lahko že marca, požene zelene nadzemne liste.