Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
-
- Kraj: Domžale
-
-
Ales83 je napisal/a: |
Pozdravljeni! Imam eno vprašanje in sicer opažam, da se mi suši borovnica sadika Darrow. Predvsem listi. Ostale borovnice ki rastejo v gredi zraven nje, se zaenkrat še dobro držijo. Kakšen bi bil lahko vzrok sušenju ? Hvala za odgovor ter lep pozdrav! Aleš |
Jaz sem imel lani v tem času zelo skromno listno maso z drobnimi lističi zlasti na Darrowu, pa tudi Coville ni bil dosti boljše. In vejice so se na konicah sušile. Začel sem uporabljati amonijev sulfat, prav v takem času kot zdaj ( menda 3 krat nekje do konca maja), ki ga prej nisem. In so se listi nekako kar dobro okrepili. Letos mi je Darrow odgnal precej boljše. Chandler sploh. Se mi pa kuja Coville. Cvetijo in plodijo pa zaenkrat dobro.
A je problem samo pomanjkanje dušika pri meni v substratu ( ki je mešanica baltske šote, prsti iz gozda- izpod borovcev in kostanja in pa lubja, spomladi pa dodam nekaj uležanega konjskega gnoja), ali tudi kaj drugega, preveč ali premalo vode, kakšna bolezen - ne vem.
Danes sem potrosil okoli grmičev po par ščepcev amonsulfata in čakam, da ga dež spere s površine globje.
-
Za sušenje borovnice je 99% krivda v zemlji!Napačen substrat,premočno ali nepravilno gnojenje,preveč vode (slaba drenaža) ali suša.Lahko pa tudi ogrci ali voluhar.
Kodranje listov pa je največkrat zaradi prehitre rasti in se sčasom popravi samo.V mokri in topli pomladi je to pogosto._________________Narava vse povrne!
Kodranje listov pa je največkrat zaradi prehitre rasti in se sčasom popravi samo.V mokri in topli pomladi je to pogosto._________________Narava vse povrne!
-