Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pozdravljeni,
Je kdo letos kupoval sadike Aurore in kje?

Hvala
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Težko boš dobil Avroro.Je licenčna sorta.Morda jo dobim v jeseni.
V EU so samo tri drevesnice z licenco.V D,NL in PL.Pošiljajo najmanj 100 sadik! Twisted Evil_________________Narava vse povrne!
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Danes sem bil v Arboretumu v Volčjem potoku.

Če kdo želi Pinkyco, jih imajo še kar nekaj._________________lp
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ali tej borovnici kaj manjka, da ima tako zgrbančene liste ?
Gre za sorto Duke, posajeno lansko jesen.

Ales83

Odgovor Napisal/-a Ales83 »

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje in sicer opažam, da se mi suši borovnica sadika Darrow. Predvsem listi. Ostale borovnice ki rastejo v gredi zraven nje, se zaenkrat še dobro držijo. Kakšen bi bil lahko vzrok sušenju ?

Hvala za odgovor ter lep pozdrav! Aleš
robi14

Tudi jaz imam enako težavo ko Andrej Branko, le da na vrsti Bluecrop.
Je to mogoče znak premalo zalivanja?
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Ales83 je napisal/a:
Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje in sicer opažam, da se mi suši borovnica sadika Darrow. Predvsem listi. Ostale borovnice ki rastejo v gredi zraven nje, se zaenkrat še dobro držijo. Kakšen bi bil lahko vzrok sušenju ?

Hvala za odgovor ter lep pozdrav! Aleš

Jaz sem imel lani v tem času zelo skromno listno maso z drobnimi lističi zlasti na Darrowu, pa tudi Coville ni bil dosti boljše. In vejice so se na konicah sušile. Začel sem uporabljati amonijev sulfat, prav v takem času kot zdaj ( menda 3 krat nekje do konca maja), ki ga prej nisem. In so se listi nekako kar dobro okrepili. Letos mi je Darrow odgnal precej boljše. Chandler sploh. Se mi pa kuja Coville. Cvetijo in plodijo pa zaenkrat dobro.

A je problem samo pomanjkanje dušika pri meni v substratu ( ki je mešanica baltske šote, prsti iz gozda- izpod borovcev in kostanja in pa lubja, spomladi pa dodam nekaj uležanega konjskega gnoja), ali tudi kaj drugega, preveč ali premalo vode, kakšna bolezen - ne vem.

Danes sem potrosil okoli grmičev po par ščepcev amonsulfata in čakam, da ga dež spere s površine globje.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Za sušenje borovnice je 99% krivda v zemlji!Napačen substrat,premočno ali nepravilno gnojenje,preveč vode (slaba drenaža) ali suša.Lahko pa tudi ogrci ali voluhar.
Kodranje listov pa je največkrat zaradi prehitre rasti in se sčasom popravi samo.V mokri in topli pomladi je to pogosto._________________Narava vse povrne!
Ales83

Odgovor Napisal/-a Ales83 »

Hvala za odgovor.. Najbrz bo torej vzrok prevec gnojenja, saj sem jeseni dal na sadiko 500g Npk-ja. Ostale borovnice okoli nje imajo tudi precej obrobljene pordele (rdece) liste, vendar niso videti prizadete. Najbrž bi znalo pomagati obilno zalivanje,kot sem nekje bral.
robi14

Ferdo hvala za odgovor.
Jaz bom težavo sprejel kot drugi del odgovora, saj je grm resda najmanjši, je pa najbolj olistan z največ plodovi.
Bom pa spremljal situacijo še naprej.
Odgovori