Stran 6 od 10
Objavljeno: Če Okt 20, 2016 11:49 pm
Napisal/-a metuljc
Tudi mene zanima, čeprav (letos) nimam sladkega pelina več kot za vzorec.
Objavljeno: Pe Okt 21, 2016 1:02 am
Napisal/-a cinija1
Najprej sem naredila macerat sladkega pelina. Suh pelin sem zalila z pol pol olivno in sončnično olje in pustila 20 dni.
Danes sem ga precedila.
100 ml tega olja
25% čebeljega voska. To dvoje sem stopila nad vodno kopeljo, potem sem dodala
1,5 ml EO sladkega pelina
1 ml EO sivke
0,5 ml EO žajblja
0,5 ml EO rožmarina
Ko segrevaš oziroma topiš vosek v olju, naj ne presega 40 stopinj.
Naliješ v kozarčke in to je to.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Okt 21, 2016 10:16 am
Napisal/-a mil
Pozdrav
Hvala, lepo, bom sedaj najprej nastavila macerat.
Lepo bodi, Mil
Objavljeno: Pe Okt 21, 2016 11:32 am
Napisal/-a cinija1
Mil z ozirom na to, da je zunaj hladno, ga postavi znotraj na okensko polico, kjer ti najbolj sije sonce, kadar pač sije. Pa kakih par dni dlje pusti.
Tako je pisal gospod Edgar, kar se recepta tiče.
lp
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Okt 21, 2016 12:17 pm
Napisal/-a tajana
Jaz pripravljam macerat na dva načina. Prvi (predvsem iz svežega materiala: ognjič, kamilice) je tako kot je opisala Cinija. V jeseni, ko ni več dovolj sonca in tudi ne svežega materiala, pa pripravim macerat iz suhega materiala s segrevanjem. približno 100 g suhih svetov dam v stekleni kozarec, prilijem 3 do 4 dcl olja (uporabljam hladno stiskana olja). Kozarec zaprem in pustim en dan na kuhinjskem pultu, da se cvetovi prepojijo z oljem. Nato dam kozarec v posodo s toplo vodo in posodo na rob štedilnika na drva. Pustim 4 do 6 ur, odstranim iz štedilnika in naslednji dan postopek ponovim. Nato precedim. Če želim bolj močan macerat, dodam v precejeno olje novo količino suhih cvetov in celotni postopek ponovim. Macerat shranim v temnih stekleničkah.
Mogoče je ta postopek uporaben tudi za sladki pelin._________________CARPE DIEM
Objavljeno: Pe Okt 21, 2016 9:49 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav
Pameten predlog. Le na delo se je treba spraviti, pa bo...
Hvala
lepo bodi, Mil
Objavljeno: Pe Okt 21, 2016 9:57 pm
Napisal/-a pep
Poznam več vrst izdelave mazil, me pa najbolj zanima učinkovitost mazila iz sladkega pelina, ima kgo izkušnje?
Objavljeno: Pe Okt 21, 2016 11:47 pm
Napisal/-a cinija1
Pep prosim napiši kakšen način, za kar se ti zahvaljujem.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Ne Okt 23, 2016 11:13 pm
Napisal/-a Histrion
Priznam, da sem pozabil, da sem se pred časom pridružil vaši skupini.
Danes (ko sem iskal neko staro objavo) sem ugotovil, da tema "še živi" ... pravzaprav, da je tudi tukaj nekaj gojiteljev in uporabnikov sladkega pelina. Lahko rečem, da me res veseli.
Predvidevam, da nekateri člani ne uporabljajo Facebook ... za takšne bom še tukaj objavil termine predavanj o sladkem pelinu.
Predavanja so brezplačna.
Naslednje predavanje bo v Ljubljani ... v torek 25. 10. 2016 ob 17. uri na Onkološkem inštitutu (v predavalnici v stavbi C).
Naslednje bo v Celju ... v četrtek 27. 10 2016 ob 16 uri na Ljudski univerzi
Objavljeno: Po Okt 24, 2016 7:32 am
Napisal/-a muha
Histrion, hvala, da si se oglasil.
Tvoje predvidevanje, da vsi ne obiskujemo Facebook strani, je pravilno, zato bomo veseli tvojih objav tudi tule. Pa še laže jih boš kasneje našel, kot one na Facebooku.
In hvala za vsa semena, ki si jih velikodušno razdelil med nas. Mi jih bomo delili dalje.