Peka rženega kruha z drožmi
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
metuljc je napisal/a: |
Ne pišeš, koliko časa pečeš. In, morda je testo pretrdo. Ne vdaj se, saj se boš zverziral…….... |
Tudi jaz imam po sliki vtis, da bi bilo dobro v testo dodati še par žlic vode.
Ampak,AB, a veš, da tudi meni zelooo rad razpoka.
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
AB: namig: čez posodo, v kateri vzhajaš testo, povezni pekač, stisni skupaj in obrni. Ne gre pa to, žal, s predogretim pekačem. Ampak kovinski se tako hitro ogreje ali ohladi, da se mi zdi tisto o predgrevanju zanemarljivo. Druga varianta: posodo s testom pokriješ s peki papirjem, stisneš, prevrneš na pult, zraven nastaviš pekač in papir preprosto potegneš nanj. Tako delam z zavitki, ki jih je težko prenašati.
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 861
- Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am
muha je napisal/a: | ||
Tudi jaz imam po sliki vtis, da bi bilo dobro v testo dodati še par žlic vode. Ampak,AB, a veš, da tudi meni zelooo rad razpoka. ![]() ![]() |
Kaj je mišljeno s tem? Jaz v osnovi med segrevanjem pečice (in pekača s pokrovom) zvrnem testo na pomokano dilo in ga samo oblikujem v hlebec (prvič, ko je bilo preveč vode v igri, sem ga dobesedno "zlil" na pekač). Pomembno je le, da gre testo v segret pekač - tako se nič ne prime; ne rabite ne peki papirja ne česa drugega.
P.S.: Se opravičujem, sedaj prebral link iz sporočila 22 Mar 2020 12:58 in mi je jasno, kaj to je._________________go with your instinct to live as you want
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Da še jaz pristavim svoje...
AB, če testo ni luknjičavo, je verjetno pretrdo in tudi premalo vzhajano. Da se kruh v prvi fazi (prve pol ure peke) peke lahko lepo dvigne, naj bi bilo okolje vlažno. Jaz nimam primerne posode s pokrovom, zato na dno pečice postavim posdo z vodo. Kruh pečem eno uro: prve pol ure na 250st, druge pol ure na 220st.
Kruh vzhajam v peharčku. Da ga laže prestavim v pečico, hlebček v peharčku prekrijem s peki papirjem, čez poveznem kuhinjsko desko, vse skupaj prekucnem na glavo. Tako zdaj hlebček leži na deski, podložen s peki papirjem. Ko hlebec vstavljam v pečico, odnesem desko do pečice, primem peki papir in ga s hlebčom vred potegnem v pečico.
Kar se pa shranjevanja testa/droži za naslednjo peko tiče:
- pred zadnjim oblikovanjem testa, odvzamem primerno količino testa (jaz mojega rženega po navadi pečem iz 1/4kg moke in za to oddelim cca eno veliko žlico testa), testo dam v steklen kozarec za vlaganje in pustim na sobni temperaturi , da ponovno vzhaja (toliko časa, kot glavnina testa, iz katerega bom pekla kruh). Ko gre kruh v pečico, shranjeno testo v kozarcu narahlo/malo posolim, kozarec zaprem in shranim v hladilniku. Tako shranjeno testo ostane vlažno in lahko počaka v hladulniku dolgo časa._________________naredimo svet lepši
AB, če testo ni luknjičavo, je verjetno pretrdo in tudi premalo vzhajano. Da se kruh v prvi fazi (prve pol ure peke) peke lahko lepo dvigne, naj bi bilo okolje vlažno. Jaz nimam primerne posode s pokrovom, zato na dno pečice postavim posdo z vodo. Kruh pečem eno uro: prve pol ure na 250st, druge pol ure na 220st.
Kruh vzhajam v peharčku. Da ga laže prestavim v pečico, hlebček v peharčku prekrijem s peki papirjem, čez poveznem kuhinjsko desko, vse skupaj prekucnem na glavo. Tako zdaj hlebček leži na deski, podložen s peki papirjem. Ko hlebec vstavljam v pečico, odnesem desko do pečice, primem peki papir in ga s hlebčom vred potegnem v pečico.
Kar se pa shranjevanja testa/droži za naslednjo peko tiče:
- pred zadnjim oblikovanjem testa, odvzamem primerno količino testa (jaz mojega rženega po navadi pečem iz 1/4kg moke in za to oddelim cca eno veliko žlico testa), testo dam v steklen kozarec za vlaganje in pustim na sobni temperaturi , da ponovno vzhaja (toliko časa, kot glavnina testa, iz katerega bom pekla kruh). Ko gre kruh v pečico, shranjeno testo v kozarcu narahlo/malo posolim, kozarec zaprem in shranim v hladilniku. Tako shranjeno testo ostane vlažno in lahko počaka v hladulniku dolgo časa._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
No, potem je skoraj zagotovo pretrdo.
Ko sem še pekla kruh na običajen način - s kvasom in gnetenjem, je bil vedno bolj ploščat (v pečici ni kaj dosti vzhajal), s kompaktno sredico. Potem je peko prevzel gospod Brbr. Njemu je šlo mnogo bolje, ker je delel veliko mehkejše testo.
Zdaj, ko pečemo kruh z drožmi in brez gnetenja (mislim, da je to ključnega pomena, ker z gnetenjem vedno znova izničiš nastale luknjice), so luknjice včasih tako velike, da je problem na rezino nanesti namaz..._________________naredimo svet lepši
Ko sem še pekla kruh na običajen način - s kvasom in gnetenjem, je bil vedno bolj ploščat (v pečici ni kaj dosti vzhajal), s kompaktno sredico. Potem je peko prevzel gospod Brbr. Njemu je šlo mnogo bolje, ker je delel veliko mehkejše testo.
Zdaj, ko pečemo kruh z drožmi in brez gnetenja (mislim, da je to ključnega pomena, ker z gnetenjem vedno znova izničiš nastale luknjice), so luknjice včasih tako velike, da je problem na rezino nanesti namaz..._________________naredimo svet lepši