Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Strelitzia reginae - Kraljevska strelicija., rajska ptica

Odgovori
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Hm, zdaj sem pa v dilemi, da sem zamudila optimalen čas za kalitev ... Kakor koli, semena bom te dni prestavila v zemljo.
Muha, čestitam za uspešno kalitev!

Dafo, nekaj malega sem se podučila o tem rodu. Pred mesecem dni sem kraljevske strelicije občudovala v parkih v Rangunu v Mjanmaru, Nikolajeve nisem videla, je pa bila nekje posajena Strelitzia juncea. Njeni suličasti listi so prav tako zelo lepi. Ti nadvse negovani parki so itak kot naša dnevna soba z difenbahijami, fikusi, dracenami, taščinimi jeziki ...

Prvič sem strelicije pred davnimi leti videla v botaničnem vrtu v Barceloni in od takrat je to zame nadvse privlačna rastlina. Če mi bo uspelo vzkaliti seme, bom morala razmisliti, kaj potem, saj imamo dokaj temno stanovanje, v loži je pa premrzlo ...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

MijaLan, sigurno si tam veliko slikala. Bi utrinke s svojega potovanja, slike mest, parkov, strelicij in drugih rastlin delila z nami v podforumu Potovanja in izleti?
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Muha, lahko ostane. MijaLan, ravno iz trgovine botaničnega vrta v Barceloni so tudi rastline (takrat semena), ki jih imam sam in katerih potomci so pri muhi in ostalih že na poti novega zelenega življenja. Že vrsto let pa skrbim tudi za nekaj rastlin omenjene "juncea" strelicije.
MijaLan

Plamenka je napisal/a:
MijaLan, sigurno si tam veliko slikala. Bi utrinke s svojega potovanja, slike mest, parkov, strelicij in drugih rastlin delila z nami v podforumu Potovanja in izleti?

Ja, med drugim imam posnetke njihove vrtnarije. Smile In seveda posnetke iz parkov, kjer z neznansko veliko ročnega dela krotijo subtropsko bohotenje in razkroj. Pa nekaj fotografij priročnih obhišnih vrtov v lončkih ... si bom morala vzeti čas in prenesti slike iz mobija. Za pokušino pa bom zdaj nekaj posnetkov objavila v skupini na FB.
MijaLan

dafo je napisal/a:
Muha, lahko ostane. MijaLan, ravno iz trgovine botaničnega vrta v Barceloni so tudi rastline (takrat semena), ki jih imam sam in katerih potomci so pri muhi in ostalih že na poti novega zelenega življenja. Že vrsto let pa skrbim tudi za nekaj rastlin omenjene "juncea" strelicije.

Haha, kakšno posebno sosledje ... pred 29 leti sem za 1. maj v parku strmela v tiste rastline ... in zdaj je seme pri meni. Kdo pravi, da je svet velik?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Se že veselim! Wink
dafo

Od predvčerajšnjim se dogaja tudi pri meni, pet rastlinic je že pokukalo na plano, še nekaj ostalih, pa mislim, da jim bo sledilo v naslednjih dneh.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Četrto seme se je zbudilo z zamudo dobrega meseca.
dafo

Pozdravljeni. Po dolgem času se zopet malo javljam ravno zaradi Strelicij. Bliža se čas, ko te rastline zasijejo in pokažejo svoj smisel za lepoto v polni luči. Letos kaže pri meni zaenkrat na 11 cvetov, kljub presajanju in deljenju rastline v začetku sezone. Kako pa kaže kaj vašim rastlinam? Še kdo, ki ga te lepotice razveseljujejo v tem času?

P.S. Ko bodo cvetovi odprti bom prilepil tudi kakšno fotografijo, tako kot običajno v tem času zadnjih nekaj sezon.

Lep pozdrav in uspešno leto v družbi rastlin vam želim vsem!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moji sejančki lepo napredujejo, čim pridem do fotoaparata in primerne svetlobe, prilepim sliko.
Odgovori