Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

To je to, ja.

Mejdun, pol bo najbolje da zemljo prinesem najprej iz vrta v stanovanje da dobi temperaturo, pol pa pač presadim in kar bo, bo?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... pa saj ni nujno, da so "zločesti".
anita133

Odgovor Napisal/-a anita133 »

Naj bi jedli odmrlo tkivo pri koreninah pa hranila iz zemlje. Tako da naj bi bili po eni strani koristni.

Samo meni je bilo grozljivo v prozornem 3 dcl lončku gledati cca 100 belih "črvičkov" črv Shocked
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelenc je napisal/a:
Sem pravkar rahlo zalil prezimovalčke in iz enega lonca so ven iz zemlje prigomazile majhne, 2mm dolhe gosenice. Bele farbe...

To vidim prvič, pa me zanima, če morda kdo to zadevo že pozna in kako se je znebim. Prezimovalček je namreč čeden in je polno rodno obrodil, tako da ga res ne bi rad izgubil.

Zanimivo, drugi prezimovalčki, neposredno zraven, pa teh nepovabljenih gostov nimajo...

Uši sem pregledal, nič ni videti.

Ličinke mrtvaških mušic. Precej nadležna zadeva. Ko se bo iz njih razvil imago, jih bo polno stanovanje, kakšne škode pa po lastnih izkušnjah na
prezimovanih rastlinah ne bodo povzročile. Zadostuje presaditev rastlin v svež substrat (zgolj z otresanjem korenin, njih pranje pa ni potrebno) in
morebitno razpenjanje lepljivih vab za muhe.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Te mušice so resnično zoprna reč, če jih je veliko. Ampak skoraj dvomim, da bi se pojavile v takšni domači oskrbi. (morda se motim)

Nevarne za rastlino so lahko v primeru, če je ta izredno slabotna in zemlja konstantno preveč zalita, sicer pa ne.

Če je slučajno resnično prisotna, pomaga že odstranitev zgornjega sloja substrata (kakšen cm ali dva) in nadomestitev s svežim - neokuženim z zalego, nato pa skromnejše zalivanje, da se zgornja plast med zalivanji posuši. Če ni izvedljivo, potem zalivanje v podstavek.
Ni ravno nujna kompletna menjava zemlje, čeprav je pa s tem pač bolj temeljito opravljeno delo.

Tudi sicer je nasplošno za rastline ugodnejše, če se substrat med zalivanjem malo presuši.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

mrtvaške mušice se zgodijo v stanovanju, pri prekomernem zalivanju, oz ko je stalno čezmerno vlažna zemlja v lončku. potrsen cimet in rahlo (z vilico) vkopan v zemljo jih odpravi takoj. a mislim, da ti beli črvički niso larve teh mušic. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Zelenc

Ja ne vem, no. Bom danes kar presadil zadevo, ker če drugo ne, me vizualno moti. Zverinice nimajo kaj početi na mojih čilijih he he...

Pa vesel Božič vam želim up
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zelenc je napisal/a:
Ja ne vem, no. Bom danes kar presadil zadevo, ker če drugo ne, me vizualno moti. Zverinice nimajo kaj početi na mojih čilijih he he...

Pa vesel Božič vam želim up

Ti vsako leto neki čez zimo veselo rediš?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Skušam prezimiti pač...
Zelenc

Ima morda kdo pri roki kak seznam čistih sort in hibridov? Z zanimanjem bi namreč pogledal katere sorte so plod narave in katere so plod gojiteljev in v bistvu izhajajo iz križanja. A to sploh obstaja?
Odgovori