Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kefir

Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Moje mišljenje je, da je pri izdelavi zelo pomembno, kako pripravljaš kefir. Sam postopek se lahko malenkostno razlikuje in povzroči še kar velike spremembe. Bi morala preveriti, ampak mislim, da tisti, ki delajo kefir v hladilniku, imajo višji odstotek bakterij, kot tisti, ki delajo kefir na sobni temperaturi.

Imam izkušnjo, sicer s pripravo vodnega kefirja, ampak pri mlečnem je verjetno podobno. Imela sem zrnca vodnega kefirja, dobro so delala tako v smislu fermentacije, kot v smislu rasti zrnc. Sem jih delila naokoli, dala tudi prijateljici. Potem svojih jih zaradi razmer nisem nekaj časa redno hranila in so se začela zrnca zmanjševati. Ostalo mi je za približno dve žlici majhnih zrnc, niti niso bile lepe konzistence, bolj zdrizaste. Pa sem imela zopet več časa in sem jih redno hranila, ker moja filozofija je bila, da če se jim bom pa posvetila in dala stvari, ki jih potrebujejo, bodo pa ponovno začela rasti. Kljub dodatkom melase, rednemu hranjenju, prekuhavanju vode in kaj vem čemu še, zrnca niso nič pridobivala na volumnu, ampak fermentacija je bila pa odlična. Pa sem rekla prijateljici, ki sem ji pred časom dala zrnca, če mi jih da nekaj nazaj, ker njej so pa rasla zrnca res hitro. In sem ugotovila, ko sem prejela njena zrnca, da vse vlagajo samo v rast, ker je po enem tednu tekočina, ki naj bi bila že po 24 h fermentirana, bila še vedno skoraj nespremenjeno sladka. Nisem potem raziskovala, kako postopa z vodnim kefirjem prijateljica.
Hotela sem napisati, da so zrna iz istega vira šla v dve skrajnosti. Tako lahko majhne spremembe pri rokovanju dajo tudi različne rezultate, verjetno ne tako drastično drugačne, kot v mojem primeru.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Če poskušam vsaj malo pomagati, kako priti do bolj penečega kefirja. Mogoče bi pomagalo, če ga daš kam, kjer je za kakšno stopinjo topleje, da bodo kvasovke lahko bolj aktivne.
Vsekakor pa, da nastane bolj peneči kefir, potrebuje še sekundarno fermentacijo. To pomeni, da ko ločiš zrna od fermentiranega mleka, pustiš kefir na sobni temperaturi v zaprti posodi (npr. primerni steklenici, ki ima dovolj trdno steklo) da še fermentira naprej nekaj ur. Pogosto pri sekundarni fermentaciji uporabljajo še kakšno sadje za boljši proces in bolj peneč rezultat (npr. datlje). Videla sem tudi kar veliko prispevkov na FB, ko v sekundarno fermentacijo dajo lupino citrusov in je menda fenomenalen rezultat. Sama še nisem tega poizkusila, ker je pri meni sekundarna fermentacija mlečnega kefirja kar uspešna brez tega.
Odgovori