Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2018

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Najbolj mrzle zime ter zima stoletja (1929)
http://ciklon.si/stran/?p=18659

Poglejmo pa tudi dogajanje v drugi polovici ne ravno oddaljenega marca 2013
http://www.slovreme.net/preteklost.asp?l=2013&m=3

in spremljajoči video - ledeni Koper https://www.youtube.com/watch?v=Xk7CIDgKYLI
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

malcek je napisal/a:
Živi bili pa videli eh.

Globalno segrevanje gor dol, ledni možje še niso bili in do takrat smo pri nas vedno imeli zmrzali in pozebe. Vsi jamramo ko da smo junija.

Sicer pa kdo ve. Mogoče se bo pa zemlja dovolj segrela da bomo avokado in kakav na koncu gojili.

Niso problem nizke temperature spomladi kot take. Problem so visoke temperature decembra/januarja, drugič februarja oz marca, ki sprožijo rastne procese veliko prezgodaj, nato pa se vse konča ob taki pričakovani ohladitvi. Če ne bi bilo letos pretoplega januarja bi bilo vse OK. Zaradi sadja nihče ne bo umrl, ob teh trendih (predvsem vetru in suši, posledično lubadarju) pa je po besedah mojega strica, ki ima 200h najlepšega hribovskega gozda, jasno, da bo slovenija ostala brez resnega gozda v nekaj desetletjih. Poleti si lahko na Krku ogledamo Slovenijo leta 2030.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

matejos je napisal/a:
... Zaradi sadja nihče ne bo umrl, ob teh trendih (predvsem vetru in suši, posledično lubadarju) pa je po besedah mojega strica, ki ima 200h najlepšega hribovskega gozda, jasno, da bo slovenija ostala brez resnega gozda v nekaj desetletjih. Poleti si lahko na Krku ogledamo Slovenijo leta 2030.

V kateri pokrajini naše Slovenije ga ima, na katerih nadmorskih višinah... terenu... tipu zemlje... ?
Lahko napišeš na kakšnih "podlagah" je stričeva skrb - kaj se gozdu "dogaja", da ima stric tako razmišljanje?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lubadar daleč najbolj prizadene smreke tam, kjer niso avtohtone. Po moje ni tako črno, kot napoveduje stric matejos. Žled je tudi že kdaj prej bil, ne le enkrat v času obstoja naših gozdoiv.
Res pa je, da so dosti bolj prizadeti gozdovi, ki so na pol umetni. Razumljivo, zakaj.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

gre za najboljše slovenske gozdove. 1000m nm višine. Kočevska. Padajo 100 in več-letne smreke. Ne padajo, zgledajo kot da jih je zadela letalska bomba. Predlagam pot Lj-Kočevje, neverjetna selektivnost vetra na delu, prav vse smreke zlomljene, prevrnjene ali nagnjene. Potem Lj-Postojna, ne gre več za gozd ampak le še za grmičevje. Avtocesta Lj-Mb, pogled na okoliško trojansko hribovje. Bukev je avtohtona pa ne zgleda več, da je sposobna preživeti na teh pobočjih. Kolega v BK je dal stran kompletno čredo govedi. Vzrok suša in pomanjkanje sena. Resda sem skeptik ampak se bojim, da kmetijstvo v prihodnje ne bo več možno v sloveniji.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se to dogaja tudi v nam sosednjih državah... kdo kaj opazi?
Po naših medijih se ne da o tem ničesar prebrati (mogoče sem kaj spregledal, ampak "zgodbe" našega "časopisja" se mi zdijo vsak dan bolj "nezadovoljive" - milo rečeno).
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

matejos je napisal/a:
Resda sem skeptik ampak se bojim, da kmetijstvo v prihodnje ne bo več možno v sloveniji.

Pretiravaš, zagotovo. Ne vem sicer, kako daleč v prihodnost cilja tvoja napoved, pa vseeno, takšna črnogledost pomeni, da bomo potemtakem kot Atacama? Confused
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

.... in zdaj uleti AB -- je kdo rekel Atacama ??
Smile
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kaj bo zdaj ?
Atakama, Sibirija ali Krk ?!
Morda bo bilo tole slednje kar OK ... grem naročat fige !!!

Skratka, marš vse v ... pač, tiste grde besede ... o psih in ženskih članih družine !
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

kar se tiče lubadarja je alarmantno stanje, v našem gozdu je več kot polovica šlo k vragu, pa samo širi se
Odgovori