Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

Odgovori
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Brbr, zaupaš prosim, s koliko % slanico si zalila paprike, ki si jih fermentirala lani?
Me mika, da poskusim letos jih pripraviti tudi jaz.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Trenutno se še potepam ... Ko pridem domov, napišem recept.

Letos sem za začetek nastavila en kozarec čilijev, ki zdaj brbotajo (vsaj upam). Minice bom kasneje, ko bodo dozorele v večjih količinah._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Recept za fermentiranje paprik:

3 zrele paprike. Zelenjava naj bo res sveža in ravno prav zrela.
1 strok česna, oziroma po okusu
3 zrna črnega popra
1 čili
30g soli
1 žlica limoninega soka
600ml prekuhane vode
1/2 žličke lističev zelenega čaja (naj bi ohranjal čvrstost paprik)
1L kozarec za vlaganje, mrežica za v kozarec, pokrov

1.
Paprike očistimo semen in pecljev in jih narežemo na želeno velike rezine, ki naj bodo približno enako veliki. Nadevamo jih v kozarec.

2.
Česen in čili narežemo na rezine in skupaj s stolčenimi poprovimi zrni in lističi zelenega čaja dodamo v kozarec.

3.
Sol raztopimo v prekuhani vodi. Ohladimo, dodamo limonin sok in tekočino prelijemo v kozarec. Vsebino dobro premešamo, da iz kozarca odstranimo zračne mehurčke, ki se radi ujamejo v ubočene stene paprik. Pod vrh kozarca vstavimo mrežico (ali kaj drugega), ki preprečuje, da bi paprike splavale nad gladino. Kozarec narahlo zapremo s pokrovom in postavimo na temno mesto s sobno temperaturo. Pod kozarec postavimo krožnik/posodo, ki lovi morebitno tekočino, ki med fermetnacijo lahko uhaja iz kozarca.

4.
Pustimo fermetirati najmanj dva tedna oziroma do želene kislosti. Potem kozarec zapremo do konca in hranimo na hladnem.

Moji testni čiliji so že skoraj na red za pokušino. Zaenkrat izgledajo odlično, brez kakšne pene ali plesni. Tekočina je lepo prozorna, brbotanje še poteka...

V kratkem se bom lotila tudi minic, ki so v glavnem tudi že dozorele in jih bo kar lepa bera._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem nastavila 8 kozarcev mini papričic. Upam, da bo šla letos fermentacija brez mren ali kakšnih drugih zapletov.



Testni kozarec s čiliji pa je že v uporabi (odlični so). Fermetirala sem jih po istem receptu kot paprike. Med fermentacijo ni bilo nikakršnih zapletov._________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tale zgornji recept je pa top - hvala!_________________go with your instinct to live as you want
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ni za kaj.

Meni so takole naravno kisane paprike dosti bolj všeč kot tiste vložene v kis.

Sem pa letos testno fermentirala tudi čebulo (po receptu iz iste knjige) in česnove pske (samo v slanici). Čebula mi ni preveč všeč, pski pa sploh ne (so že pristali na kompostu)._________________naredimo svet lepši
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Brbr hvala za recept. Mi je ostalo še veliko paprik, čeprav jih je večina že pristala v omakah in ketchapu. Bom poskusila to naravno metodo. Upam, da s obnese.
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Vzpodbudno branje...

Mene zanima, ali se lahko kisa tudi nedozorela zelenjava. Povsod namreč piše, da je potrebno izbrati ravno prav zrelo, svežo zelenjavo. Mene pa mika kisanje tistih zadnjih nedozorelih sadežev (recimo paprik), ki jih zadnje poberemo z vrta zaradi pričakovane zmrzali.

Ali v Gartlcu vemo kaj o tem?

Hm, če dobro razmislim, tudi kumarice pobiramo, ko še niso zrele. Pa pravijo, da se lahko kisajo... No, verjetno bom pred zimo probala fermetnirati kozarec zelenih paprik/čilijev._________________naredimo svet lepši
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Tako čez palec bi rekel, da lahko fermentiraš vse kar sicer jemo presno a fiziološko nezrelo (zelene kumarice, zelene paprike, bučke, ipd). Sem pa recimo v dvomih za nedozorel paradižnik, čeprav nekateri delajo iz njega ajvar in srbsko solato.
Odgovori