Stran 6 od 15

Objavljeno: Pe Sep 06, 2019 3:26 pm
Napisal/-a Tiana
Brbr, zaupaš prosim, s koliko % slanico si zalila paprike, ki si jih fermentirala lani?
Me mika, da poskusim letos jih pripraviti tudi jaz.

Objavljeno: Ne Sep 08, 2019 11:58 pm
Napisal/-a brbr
Trenutno se še potepam ... Ko pridem domov, napišem recept.

Letos sem za začetek nastavila en kozarec čilijev, ki zdaj brbotajo (vsaj upam). Minice bom kasneje, ko bodo dozorele v večjih količinah._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Sep 12, 2019 11:51 am
Napisal/-a brbr
Recept za fermentiranje paprik:

3 zrele paprike. Zelenjava naj bo res sveža in ravno prav zrela.
1 strok česna, oziroma po okusu
3 zrna črnega popra
1 čili
30g soli
1 žlica limoninega soka
600ml prekuhane vode
1/2 žličke lističev zelenega čaja (naj bi ohranjal čvrstost paprik)
1L kozarec za vlaganje, mrežica za v kozarec, pokrov

1.
Paprike očistimo semen in pecljev in jih narežemo na želeno velike rezine, ki naj bodo približno enako veliki. Nadevamo jih v kozarec.

2.
Česen in čili narežemo na rezine in skupaj s stolčenimi poprovimi zrni in lističi zelenega čaja dodamo v kozarec.

3.
Sol raztopimo v prekuhani vodi. Ohladimo, dodamo limonin sok in tekočino prelijemo v kozarec. Vsebino dobro premešamo, da iz kozarca odstranimo zračne mehurčke, ki se radi ujamejo v ubočene stene paprik. Pod vrh kozarca vstavimo mrežico (ali kaj drugega), ki preprečuje, da bi paprike splavale nad gladino. Kozarec narahlo zapremo s pokrovom in postavimo na temno mesto s sobno temperaturo. Pod kozarec postavimo krožnik/posodo, ki lovi morebitno tekočino, ki med fermetnacijo lahko uhaja iz kozarca.

4.
Pustimo fermetirati najmanj dva tedna oziroma do želene kislosti. Potem kozarec zapremo do konca in hranimo na hladnem.

Moji testni čiliji so že skoraj na red za pokušino. Zaenkrat izgledajo odlično, brez kakšne pene ali plesni. Tekočina je lepo prozorna, brbotanje še poteka...

V kratkem se bom lotila tudi minic, ki so v glavnem tudi že dozorele in jih bo kar lepa bera._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Sep 19, 2019 11:36 am
Napisal/-a brbr
Včeraj sem nastavila 8 kozarcev mini papričic. Upam, da bo šla letos fermentacija brez mren ali kakšnih drugih zapletov.



Testni kozarec s čiliji pa je že v uporabi (odlični so). Fermetirala sem jih po istem receptu kot paprike. Med fermentacijo ni bilo nikakršnih zapletov._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Sep 21, 2019 1:42 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Tale zgornji recept je pa top - hvala!_________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: So Sep 21, 2019 10:25 am
Napisal/-a brbr
Ni za kaj.

Meni so takole naravno kisane paprike dosti bolj všeč kot tiste vložene v kis.

Sem pa letos testno fermentirala tudi čebulo (po receptu iz iste knjige) in česnove pske (samo v slanici). Čebula mi ni preveč všeč, pski pa sploh ne (so že pristali na kompostu)._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Sep 22, 2019 11:44 pm
Napisal/-a Irena
Brbr hvala za recept. Mi je ostalo še veliko paprik, čeprav jih je večina že pristala v omakah in ketchapu. Bom poskusila to naravno metodo. Upam, da s obnese.

Objavljeno: Po Sep 23, 2019 12:03 am
Napisal/-a Irena

Objavljeno: Po Sep 23, 2019 9:08 am
Napisal/-a brbr
Vzpodbudno branje...

Mene zanima, ali se lahko kisa tudi nedozorela zelenjava. Povsod namreč piše, da je potrebno izbrati ravno prav zrelo, svežo zelenjavo. Mene pa mika kisanje tistih zadnjih nedozorelih sadežev (recimo paprik), ki jih zadnje poberemo z vrta zaradi pričakovane zmrzali.

Ali v Gartlcu vemo kaj o tem?

Hm, če dobro razmislim, tudi kumarice pobiramo, ko še niso zrele. Pa pravijo, da se lahko kisajo... No, verjetno bom pred zimo probala fermetnirati kozarec zelenih paprik/čilijev._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Sep 23, 2019 12:39 pm
Napisal/-a Bicikel
Tako čez palec bi rekel, da lahko fermentiraš vse kar sicer jemo presno a fiziološko nezrelo (zelene kumarice, zelene paprike, bučke, ipd). Sem pa recimo v dvomih za nedozorel paradižnik, čeprav nekateri delajo iz njega ajvar in srbsko solato.