Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2016

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Poročilo z njive - Anka se ne da motit - ko se odloči rast predre tudi debelo plast dokaj zbitega listja.
Danes sem namreč na njivi naredila temeljit pregled situacije; veliko česnov je že predrlo zastirko. Tako sem prepričana, da bo tudi ostalim uspelo in ni bojazni, da bi odganjki zgnili preden bi pokukali na plano. Juhu!

Zuf, hvala za navijanje, je pomagalo Very Happy Glede pokrivanja s kopreno pa popolnoma delim mnenje predhodnic._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi moje Ankice so se zbudile Very Happy .
brbr

Muha, je tudi k vam na hribček prišla pomlad, kaj?_________________naredimo svet lepši
Jasminka

Odgovor Napisal/-a Jasminka »

Danes sem poslušala nasvete M. PUŠENJAK o delu na vrtu in svetuje, da se česen čimprej okoplje. S tem dobijo korenine več kisika in se tudi učvrstijo.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Juhuuuu!
brbr je napisal/a:
Poročilo z njive - Anka se ne da motit - ko se odloči rast predre tudi debelo plast dokaj zbitega listja.
Danes sem namreč na njivi naredila temeljit pregled situacije; veliko česnov je že predrlo zastirko. Tako sem prepričana, da bo tudi ostalim uspelo in ni bojazni, da bi odganjki zgnili preden bi pokukali na plano. Juhu! Zuf, hvala za navijanje, je pomagalo Very Happy Glede pokrivanja s kopreno pa popolnoma delim mnenje predhodnic.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hej, danes sem česen enako kot čebulo okopala v Istri. njiva je v dolinici in zaradi veliko dežja je velikokrat bila majhna poplava. pri okopavanju je razpokana skorja zemlje (enako kot pri suši) debela do 1,5cm je ropotala kot bi z lopato grampala po šodru. višina obeh pridelkov je približno 25 cm a žal vršički malo rumenijo (enako kot lani). moča česna (domači istrski) ni uničila pri čebuli jih je cca 5% zgnila (holandska). enako se je dogajalo lani a pri pridelku nisem opazila škode. rumenih črt je opaziti pri obeh. zaključek tudi dež ne umori te česneve oz. čebulje muhe. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Ja, zgodnje okopavanje je res dobro. Vendar pa, če je zemlja pokrita, je pod zastirko prst neprimerno bolj rahla, kot tam kjer je gola. Ko sem odgrnila tole moje listje, je zemlja spodaj povsem drobno grudičasto strukturirana. Ne vem pa, koliko zraka pride do zemlje skozi tole zbito listno odejo. Ko bodo vse rastline dobro vidne, bom vseeno malo prerahlja...

Spomladansko rumenenje listnih vršičkov je znak pomanjkanja kisika v zemlji (pravijo znanstveniki). Okopavanje bi moralo pomagati...

Voda, dvomim, da so rumene proge mušje delo. Predvidevam, da jeseni, ko si sadila čebulo in česen, muha ni več letala naokoli, ali pač Confused

Jasminka, ali je Miša povedala še kaj zanimivega/koristnega?_________________naredimo svet lepši
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

hej brbr, si že poslušala tole? Česen in prve težave - [Mar 18, 2014] - v pogovoru z Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo in okrasne rastline, s KGZ Maribor, smo se pogovarjali o česnu v zgodnjem spomladanskem obdobju. https://www.youtube.com/watch?v=6WeBnuD8x_wNazadnje urejal/a zuf 16 Mar 2016 09:46; skupaj popravljeno 1 krat
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

brbr je napisal/a:
Ja, zgodnje okopavanje je res dobro. Vendar pa, če je zemlja pokrita, je pod zastirko prst neprimerno bolj rahla, kot tam kjer je gola. Ko sem odgrnila tole moje listje, je zemlja spodaj povsem drobno grudičasto strukturirana. Ne vem pa, koliko zraka pride do zemlje skozi tole zbito listno odejo. Ko bodo vse rastline dobro vidne, bom vseeno malo prerahlja... Ko bodo vse rastline dobro vidne, bom vseeno malo prerahlja...

Tole mi pa ni čisto jasno. Govoriš o rahljanju zemlje ali listja?
brbr

Zuf, hvala za link in mislim na rahljanje listja. Najbrž imaš prav glede nesmiselnosti početja, vendar je listje res precej zbito in so listi še celi in veliki (med njimi je kar precej listja platan) se sprašujem, ali je to pokrivalo dovolj zračno. No, lahko tudi počakam in vidim, kako se bo česen počutil.
Mislim pa, da je malo ukvarjanja z rastlinami dobrodejno, če ne zaradi drugega pa zaradi izkazovanja pozornosti in komuniciranja z rastlinami (jaz se med opravili okoli rastlin z njimi pomenkujem kot z dobrimi prijatelji - naj mi strogo razumski bralec oprosti Embarassed)_________________naredimo svet lepši
Odgovori