Poročilo o stanju planeta

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mogoče bo pa treba spremeniti nakupovalne načine. Prepričana sem, da samo z recikliranjem ne bomo prišli daleč._________________naredimo svet lepši
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Če koga zanima, skupina na Facebooku: Dom brez odpadkov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:
Mogoče bo pa treba spremeniti nakupovalne načine. Prepričana sem, da samo z recikliranjem ne bomo prišli daleč.

Najprej bi morali vrniti v trgovine izmenljive steklenice. Me prav zanima, kdaj se bo to zgodilo.
Nanook

Kaj ni tako, da lahko steklenice vrneš in dobiš nekaj centov za vsako?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Komaj kakšne še jemljejo nazaj.
Čakam, da bi bilo več izbire pri pijačah, oljih kisu, jogurtu .... Da bi vsaj imeli izbiro, kupiti plastenko ali steklenico, ki bi jo bilo možno vrniti.
Nanook

Aha, ker v skupini je ravno pred kratkim nekdo omenjal, da sprejemajo (Mercator, Tuš?), ampak žal ne najdem več kje. :/

Jogurt jaz sama delam (čimvečkrat no), mleko z mlekomata ali od Planike (v steklenici), če se le da. Me pa moti, ker imava strašno rada jogurte z dveh kmetij, pa so vedno v plastičnih lončkih. Steklenih se ne splača, ker je pranje dražje od novega plastičnega... Shocked
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

brbr je napisal/a:
Mogoče bo pa treba spremeniti nakupovalne načine. Prepričana sem, da samo z recikliranjem ne bomo prišli daleč.

Se strinjam. Pa s hrano od daleč, tudi ne bomo prišli daleč.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Nanook je napisal/a:
Aha, ker v skupini je ravno pred kratkim nekdo omenjal, da sprejemajo (Mercator, Tuš?), ampak žal ne najdem več kje. :/
:

Sprejemajo, vsi trgovci, a samo te iz cenika. Steklenic od Radenske recimo že pred par leti nisem mogla več vrniti. Vprašanje, ali so samo spremenili tip steklenice ali pa sploh nehali polniti vanje. Radenska v seznamu ni posebej omenjena. Prvič, ko bom šla v nabavo, bom posebej pogledala, kako je z izbiro. Je sploh možno povsod vse pijače iz cenika dobiti v stekleni embalaži.
brbr

Danes sem šla na tržnico po ribe. Predno sem se odpravila, sem premislila, kaj še lahko prinesem od tam. Ugotovila sem, da potrebujemo še kranjsko klobaso in hrenovke, avokado, banane in mleko. Torej sem v vrečo pripravila: kanglico za mleko 8hodimo na mlekomat) in dve posodi - eno za ribe in drugo za mesnine.

Vse skupaj sem domov prinesla v dveh vrečah.

Nakup ni povzročil nikakršnih odpadkov. Če bi kupovala tako, kot so nas naučili, bi pridelala:
- dve plastenki/kartona od mleka
- dva kosa papirja ali dve PVC vrečki od mesnin
- najmanj eno, še raje dve vrečki od rib
- dve vrečki (PVC ali papir) od sadja
- eno - dve noslini vreči

Če se človek trudi, da bi pridelal čimmanj odpadkov, je najbolj sitno načrtovanje nakupa. Na sploh se mi zdi, da je načrtovanje ena vesčina, ki je zaradi "instant" načina življenja, ko smo navajeni, da lahko vse dobimo takoj in ob vsakem času, v veliki meri izumrla. Tudi zato je vrtnarjenje zlata vredno, ker te prisili k načrtovanju tudi za celo leto v naprej._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 05 Jan 2019 09:26; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Aja, muha, steklenice od Radenske so zamenjlive, ravno tako Donat, Jamnica,..._________________naredimo svet lepši
Odgovori

Vrni se na “Čvek”