Stran 6 od 61

Objavljeno: Pe Feb 08, 2019 11:56 am
Napisal/-a Plamenka
Kar med paradižnike posadi zelje, brbr. Tudi jaz tako naredim.

Objavljeno: Pe Feb 08, 2019 2:06 pm
Napisal/-a figula
brbr, saj ne mislim divje hrane. Vse kultivirano: repa, redkev, korenje, hren, topinambur, pastinak, yacon, oca, skirret, pesa, kavla, repinec, kitajska artičoka, sladki koren, črni koren, .... do eksotike kot so ingver, ašvaganda, veliki oman, kurkuma ... in seveda regrat okoli hiše Wink

Po načelih regenerativnega kmetovanja in biologije v zemlji, imajo kapusnice rade zemljo, v kateri prevladujejo bakterije.
Vse plodovke pa zemljo, kjer so dominantne glive in mikorizne glive. Če se bo paradižniku zazdelo, da potrebuje nekaj posebnega za kosilo, lahko s pomočjo mikoriznih gliv izčrpa bližnjo kapusnico in ji ukrade hranila.
To ni najugodnejša kombinacija.

Objavljeno: Pe Feb 08, 2019 2:55 pm
Napisal/-a brbr
Obema hvala glede zelja...
Pri meni je problem ta, da je v tem zgodnjem času ves vrt zaseden (za kapusnice se sprosti površina šele, ko izkopljem zgoden krompir). Edini prostor, ki mi je prišel na misel je med paradižniki, ali pa med fižolom, a se mi zdi, da bi bilo zelje med fižolom hitro brez svetlobe. No, če dobro razamislim, pa bi mogoče šlo, ker imam zgodnjo sorto zelja (Bodika, hvala za seme), ki naj bi dozorela v cca 50dneh. Takrat pa preklar še ne bo zelo visok.
Tako za paradižnike, kot za fižol v literaturi piše, da sta kapusnicam dobra soseda.

Figula, aha, te si mislila. No, teh, še posebno pozimi, veliko pojemo. Predvsem korenja, zelene, rumene kolerabe, repe, pese, hrena._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Feb 08, 2019 3:03 pm
Napisal/-a muha
brbr je napisal/a:
Kar se zelenajvne samooskrbe skozi leto tiče, sem prišla do zaključka, da sta najbolj kritična meseca marec in april, ko po navadi jeseni vzgojeno zelenjavo že pojemo, pomladanska pa je šele dobro posejana, vsekakor pa še premajhna za rabo.


Lani sem vsaj april dokaj dobro reševala s solato hrastov list, sejano enkrat avgusta(pravzaprav so bili to samosevci) in prezimljeno v improviziranem tunelčku. Ko je bil dan dovolj dolg je potrebovala samo še nekaj sonca, da je pričela pospešeno rasti. Tudi letos dobro kaže.

Objavljeno: Pe Feb 08, 2019 9:59 pm
Napisal/-a metuljc
figula je napisal/a:
Po načelih regenerativnega kmetovanja in biologije v zemlji, imajo kapusnice rade zemljo, v kateri prevladujejo bakterije .


Obratno, glive ne marajo kapusnic, zato so kapusnice ene od redkih rastlin, ki nimajo mikoriznih odnosov.

Objavljeno: Pe Feb 08, 2019 10:30 pm
Napisal/-a figula
metuljc, so že naš pesnik djali, da al je kaša ali kasha ....

Sicer je pa zadeva globja od dveh stavkov, ki samo povzemata končni rezultat.

Objavljeno: So Feb 09, 2019 12:32 am
Napisal/-a metuljc
No, že veš. A tule o kaši ne gre skozi.

Objavljeno: So Feb 09, 2019 10:10 am
Napisal/-a brbr
Muha, v ta namen jaz sejem Canasto in Gentile. Ker se je Gentile lansko zimo bolje odrezala, sem letos v cvetlična korita posadila samo njo. Pa spet ni bilo prav - več kot 3/4 je je propadlo. No, mogoče poskusim še s hrastovim listom, čeprav mojim jedcem ni preveč všeč (oninprisegajo na ledenko)

Rumena koleraba, posejana 4.2., že kali (na terasi, pod plastičnimi pokrovi, dodatno zaščitena s PVC vrečko)_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Feb 09, 2019 1:21 pm
Napisal/-a muha
brbr: canasta se niti približno ne obrašča tako hitro, kot hrastov list. Saj imajo tudi naši raje "hrustavke", a če drugega ni ....

Objavljeno: Po Feb 18, 2019 12:27 pm
Napisal/-a brbr
Priprave na sezono je skoraj v polnem teku. V minulem tednu sem posejala čilije (11.2.). Postavila sem jih pod radiator in pokrila s časopisnim papirjem. Danes sem opazila nekaj prvih zankic...



V platoje sem posejala tudi čebulo Belokranjko in Ptujko. Letos jo bom probala vzgojiti direktno iz semen. Predno sem posejano zalila, sem vse pregnila s plastjo časopisa in zalivala po časopisu (ta trik sem prečitala v knjigi o starih vrtnarskih modrostih). Bolje bi bilo, da bi uporabila papirnate brisače (tako tudi svetujejo), ker so boj upojne in bi šlo hitreje.



Vse, kar sem sejala v lončke (razen paprike) in je že vzklilo, sem prestavila pod plastične pokrove na teraso. Tam rastlinice ostanejo tudi čez noč. Seme je kalilo zelo dobro (zelje celo 100%). Le brokolija je vzklilo bore malo in sem ga sejala še enkrat. Desno zgoraj sta lončka z rumeno kolerabo. Tiste pretegnjene rastlinice so kalile na toplem, v lončku skrajno desno pa so kolerabice, ki sem jih sejala kot zimsko sejanje...




Kot zimsko sejanje sem v zabojčke sejala (30.1) Canasto, Gentilino, štrucako od Tajane in peteršilj. Canasta, štrucarka sta zunaj. Gentilina nobena in tudi peteršilja še ni videti. V lončku je na toplo sejana Canasta (8.2.) za primerjavo rasti. Mislim, da ni bistvene razlike...



Takole pa izgedajo papričice. Vse, razen mini rumene so dobro kalile. Rumene minice sem tako včeraj ponovno sejala. Včeraj sem posejala tudi nekaj jajčevcev.

_________________naredimo svet lepši