Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čebula - Allium cepa L.
Bobolino: Ime Ptujski luk lahko nosi samo čebula sorte Ptujska rdeča, ki je bila vzgojena na območju Ptujskega polja. Stroga je predpisana oblika in lastnosti čebule. Ravni tako je natančno določen način pridelave.
Prečitala sem, da je to stara sorta čebule, ki so jo k nam prinesli Turki. Kmetom na Ptujskem polju pa je leta pomenila vir preživetja.
Glede muhe pa so moje izkušnje sledeče:
kar nekaj let sem čebulo pokrivala, a ni kaj dosti pomagalo... Mislim, da muha prezimi v zemlji... Tako se je zgodilo, da sem imela gredo prekrito, robove t+zadelane s prstjo, a je bila muha notri-po mojem je prišla iz zemlje
Izogeš se ji, če čebulčke sadiš pozno - okoli 1.maja. Tako pridelaš sicer manjšo, a zdravo čebulo.
Letos sem moje mini čebulčke sadila pozno pozimi v korita in mlade rastlinice presadila na gredo pozno pomladi. Rastlinice sem prekrila s kopreno. Muhe ni bilo.
Jaz imam večje težave s porovo muho jeseni (obdobje naleta daljše). Letos sem preizkušala mojo teorijo, da muho preženeš tako, da por škropiš z odišavljeno vodo (zakriješ vonj pora). Večkrat sem tudi poškropila s čajem skuhanim iz korenjevih listov.. Je pa res, da tega nisem počela radno... Do pred kratkim je bilo por "ko pušlc", včeraj pa mi je izgledal zelo sumljivo-verjetno je ves "muhast"-moram pogledat, pa potem napišem izsledke mojega poizkusa._________________naredimo svet lepši
Prečitala sem, da je to stara sorta čebule, ki so jo k nam prinesli Turki. Kmetom na Ptujskem polju pa je leta pomenila vir preživetja.
Glede muhe pa so moje izkušnje sledeče:
kar nekaj let sem čebulo pokrivala, a ni kaj dosti pomagalo... Mislim, da muha prezimi v zemlji... Tako se je zgodilo, da sem imela gredo prekrito, robove t+zadelane s prstjo, a je bila muha notri-po mojem je prišla iz zemlje
Izogeš se ji, če čebulčke sadiš pozno - okoli 1.maja. Tako pridelaš sicer manjšo, a zdravo čebulo.
Letos sem moje mini čebulčke sadila pozno pozimi v korita in mlade rastlinice presadila na gredo pozno pomladi. Rastlinice sem prekrila s kopreno. Muhe ni bilo.
Jaz imam večje težave s porovo muho jeseni (obdobje naleta daljše). Letos sem preizkušala mojo teorijo, da muho preženeš tako, da por škropiš z odišavljeno vodo (zakriješ vonj pora). Večkrat sem tudi poškropila s čajem skuhanim iz korenjevih listov.. Je pa res, da tega nisem počela radno... Do pred kratkim je bilo por "ko pušlc", včeraj pa mi je izgledal zelo sumljivo-verjetno je ves "muhast"-moram pogledat, pa potem napišem izsledke mojega poizkusa._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Pri meni z muho nimam težav,če čebulo sadim iz čebulčka po 1 aprilu,če pa iz semena,lahko sejem v sredini marca.
Ker so vse muhe,približno enake,bi bilo zanimivo poiskusit z isto zaščito kot zaščitijo BIO oljkarji svoje oljke_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Ker so vse muhe,približno enake,bi bilo zanimivo poiskusit z isto zaščito kot zaščitijo BIO oljkarji svoje oljke_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
brbr je napisal/a: |
Jaz imam večje težave s porovo muho jeseni (obdobje naleta daljše). Letos sem preizkušala mojo teorijo, da muho preženeš tako, da por škropiš z odišavljeno vodo (zakriješ vonj pora). Večkrat sem tudi poškropila s čajem skuhanim iz korenjevih listov.. Je pa res, da tega nisem počela radno... Do pred kratkim je bilo por "ko pušlc", včeraj pa mi je izgledal zelo sumljivo-verjetno je ves "muhast"-moram pogledat, pa potem napišem izsledke mojega poizkusa. |
Jaz sem glede porove zavrtalke ugotovila, da če por poberem prepozno, da imam notri že une rdečkastorjave male bubice, če pa dovolj zgodaj še v spetembru, pa je vse ok! No, vsaj tako moram reči, da se mi je letos ta 'moja' teorija potrdila, če je pa zgolj slučaj, bomo pa videli v prihodnjih letih
Kolikor vem, je drugi, torej jesenski nalet porove muhe nekje sredi septembra in oktobra, morda je zato ok.
Letos sem ga pobrala 20. septembra, pa je bil še lep, zdrav. Lani pa sem ga šele v oktobru, se mi zdi, pa je bil ves zanič. Uf, pa koliko sem ga morala vreči!!
Torej, predlagam pobiranje v začetku septembra, ko še ni naleta. Morda je malo tanjši por, a ne dosti, je pa zato zdrav (če jo ni že spomladanski nalet kaj zagodel)
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
metuljc je napisal/a: |
In kako jih zaščitijo, battagelli? Pri nas ni oljk....... |
Mogoče bi delovalo,če bi z tem pripravkom poškropili poleg čebule.
Mislim da vonj privlači muho .
Pri oljkah je tale vaba dovoljena v ekološki pridelavi
http://www.karsia.si/html/prodajni.php?subKategorijaId=81&vsebinaId=2505
Seveda,v čebuli še popolnoma neizprobana._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Z žalostjo v srcu objavljam, da je moj por po hudi borbi z muho podlegel . Tako ga bom danes, jutri pobrala, očistila in zmrznila, nekaj pa ga bom nasekljala, zalila z oljem in shranila v kozarec.
Kadar je por zdrav, ga pustim čez zimo na gredi, ker dobro prezimi in je tako vedno svež. Irenca, kako ga pa ti shranjuješ?_________________naredimo svet lepši
Kadar je por zdrav, ga pustim čez zimo na gredi, ker dobro prezimi in je tako vedno svež. Irenca, kako ga pa ti shranjuješ?_________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Kadar je por zdrav, ga pustim čez zimo na gredi, ker dobro prezimi in je tako vedno svež. Irenca, kako ga pa ti shranjuješ? |
Ajaaaa, to je potem drugače
Nisem pomislila na to, ker nimam možnosti pustiti ga na gredi.
Jaz ga dam kar v skrinjo. Itak ga vedno premalo nasadim, tako da s spravilom ni veliko dela.
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Jaz por katerega je napadla zavrtalka pustim,v zemlji do spomladi.Zunanji listi kateri so poškodovani od zavrtalke žez zimo odmrejo poženejo pa novi.
Spomladi imam zelo lep debel in zdrav por._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Spomladi imam zelo lep debel in zdrav por._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.