Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Granatno jabolko - Punica granatum

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

kaj me prepriča pri tem sadežu? predvsem kiselkastosladek aromatičen okus. ta sadež ni ala banana katero olupiš, zbašeš v usta, dvakrat premelješ in pogoltneš. daljši in zahtvnejši je postopek priprave preden dam celo pest drobnih v sočno rdeče meso obloženih semen. namreč rumena kožica v notranjosti sadeža je grenka in veže usta. obdelana in posesana semena izpljunem, moja hčera jih po žvekanju pogoltne (dobro za prebavo).

po zaužitju enega, tudi manjšega sadeža, je pri meni občutek sitosti zelo prisoten. mislim, da je vitaminski naboj ter je izredno koristen pri odstranjevanju prostih radikalov kateri se nabirajo v telesu. semena se tudi uporablja za dekoracijo različnih solat in sladic. g.j. je izredno zdrav rajski sadež sladokuscev. prav zaradi daljšega opravila lupljenja sadeža je pri pasivnih jedcih zagotovo odpisan. škoda. lpvoda

PS: tudi posušen je lep dekorativen element. bleščeča karmin rdeča barva skorje se spremeni v rdeče rjavo motno barvo in prej težak sadež postane lahek kot pero, in kadarkoli ga pogledaš vzbudi sončne spomine._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Voda, kako lepo si opisala vrednost suhega sadeža! Tudi jaz sem take vrste, da me razne drobnarije spominjajo lepih dni, ki so minili._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
voda

stara postaja, res je kot praviš. mislim, da je spomin ne samo spominjanje nečesa ali nekoga ampak tudi vrednota katera deluje podzavesno in je stalno prisotna v našem življenju. kljub dežju ti želim sončen dan. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Hvala, tudi tebi naj bo lepo! (za dežjem pride sonce! Laughing )_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Rosca, drevo je v posodi, staro kakih 7-8 let.
rosca

Odgovor Napisal/-a rosca »

hvala za odgovor babaco. sem ravno posadila par semen v loncek upam da bom da se bom cez nekaj let tudi sama lahko pohvala s kaksnim pridelkom Razz

lp rosca
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Tudi pri nas jih radi in, kar hitro "pozobamo", kot pravi figula. Very Happy_________________
voda

zanimiva je tudi dekorativna (samo cvetoča-brez plodov) g.jabolka. (ime ?) v Puli v starih parkih so za časa Avstro-Ogrske poleg veliko drugih biljnih vrst posadili te rastline. sedaj so to velika do 3 m visoki grmi in cvetijo vso poletje do (nekaj manje) pozno jeseni.

cvetovi so večplastni in se razvijejo iz manjšega "ploda"-popka. pri plodovni rastlini g.j. se pa zgodi normalen postopek, cvet kateri ni tako mogočen in potem iz njega plod. to bo bolj razložila Metuljc. lpvoda
Nazadnje urejal/a voda 15 Okt 2015 13:00; skupaj popravljeno 1 krat
voda

poiskala sem, če imam posneto "plodovno" g.j. in ko sem našla fotke sem ugotovila, da sem se pri prejšnji razlagi malo zlagala. tudi pri tej g.j. katera naredi plod se tudi iz popka naredi cvet, a je ta popek manjši kot pri dekorativni. pri cvetovih je očitna razlikav. cvetje g.j. lpvoda

rosca

Odgovor Napisal/-a rosca »

Prvi kalcki ganatnega jabolka so pokukali na plano. Presrecna Laughing
Odgovori