Ne vem, kaj naj bi bilo z besedo siva narobe, tudi SSKJ jo ima čisto rad: slíva -e ž (í) sadno drevo ali njegov modri jajčasti koščičasti sad: potresti slivo; sušiti slive; marmelada iz sliv / suhe slive ♦ bot. drevo ali grm z belimi ali rožnatimi cveti v socvetjih in koščičastimi enosemenskimi plodovi, Prunus ♪ No, ne samo on.
CK, v tvoj krog se še ena pridružuje iz enake stroke.
V glavnem, da vam je všeč slivovka in vse, kar se da iz češpelj/sliv delati. Marmelada in cmoki so neprekosljivi iz tega sadja, če bom pa eno spila, bom pa , potem mi bo pa res vseeno, al je sliva ali češplja._________________Lp, Živa
V knijigi Sadni vrt piše:citiram,,Pri nas so slive in češplje precej razširjena in nezahtevna sadna vrsta s povprečno življensko dobo 35 let.Med slive uvrščamo zgodnejše sorte,ki zorijo pred 15.avgustom.So različnih oblik in barve ter ni nujno,da se meso loči od koščice.Češplje zorijo pozneje, so modro obarvane in vedno cepke(meso se loči od koščice). Torej so to različne sorte ne poimenovanja
Na šarko zagotovo ni odporna. Je pa po vsej verjetnosti kot vse mirabele visoko tolerantna. Z drugo besedo, ne kaže znakov bolezni, normalno raste in obrodi, vendar je kljub temu lahko prenašalka.
Ojla. Pred nekaj dnevi sem zaključil letošnjo saditev sliv. 1X Čačanska rana. 1 X Čačanaska lepotica. 1 X Stanlej. 1 X Domača češplja. Vse sadike od Mirosana seveda sem imel priliko izbirat in izbral prave lepotičke od sadik 1 a roba . Pa da nebo samo to seveda sem nabavil kot se zame spodobi tudi nekaj posebnega glede sliv. Slivo Conquest (R) zakaj nekaj posebnega ? Sliva je BREZ KOŠČICE plod,ne drevo. Pa da se nebi gdo znašel z grabljami in želel cepič no go je cepljenec na posredovalko in še sam nevem kaj in gdo je posrednik. Pa še slikca.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Sedaj so obe pripravljeni na prezimitev. A si lahko predstavite kuharco ko ne rabi slivam koščice ven jemat za knedelce ali pa mene ko bom prepir kuhal in v kotlu ostane samo gosta zmes. Pa lep pozdrav vsem.Ivan._________________Veselo na delo !
Sliva/češpa brez koščice . To! Za kompote in ostalo kuhinjsko predelavo . Ampak bom ostala nejeverni Tomaž, dokler ne dobim ene v roko in usta . Sicer mislim, da ne bo težav, ker jih bodo kmalu ponudile nekatere od naših specializiranih drevesnic - a ne, ivipiči . Ti vrabca! Malo sem poguglala in ja, tudi pri nas se jo že da dobiti za pošteno ceno.