Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Obrezovanje sadnega drevja
Je bilo kaj rečeno glede vzgoje in obrezovanja dreves na srednjebujnih in bujnih podlagah.
Se ogrodne veje vsako leto ob vzgojni rezi krajšajo za 1/3 do 1/4 ali je boljše le upogibanje?
Največ bohotivk se pojavi z napačnim obrezovanjem, t.i. obrezovanjem na ježka, kjer se krajša enoletne poganjke.
Enoletne poganjke se naj ne bi nikoli krajšalo, edino pri breskvah oz. sadnih vrstah, ki rodijo na enoletnem lesu (rez na čep), pa še to zaradi tega ker se rodnost seli na obod krošnje, in poganjki bliže deblu radi golijo.
Se ogrodne veje vsako leto ob vzgojni rezi krajšajo za 1/3 do 1/4 ali je boljše le upogibanje?
Največ bohotivk se pojavi z napačnim obrezovanjem, t.i. obrezovanjem na ježka, kjer se krajša enoletne poganjke.
Enoletne poganjke se naj ne bi nikoli krajšalo, edino pri breskvah oz. sadnih vrstah, ki rodijo na enoletnem lesu (rez na čep), pa še to zaradi tega ker se rodnost seli na obod krošnje, in poganjki bliže deblu radi golijo.
Ruby je napisal/a: | ||
Včeraj sem bila na tečaju FFS in je bilo rečeno, če se pojavijo zelo dolge bohotivke pomeni, da je v zemlji preveč dušika... Lahko zaradi napačnega gnojenja - s preveč dušika - jeseni. |
Za rast bohotivk je lahko več razlogov oz. njihova kombinacija:
1. Lastnosti sorte (bujnost, nizka rodnost, alternativna rodnost, triploidnost - pomankanje opraševalne sorte,...
2. Napačna rez
3. Neustrezno gnojenje
4. Vreme - pozeba (dež) v času cvetenja in posledično malo ali nič plodov, tako da gredo hranila v nove poganjke
5. Slab rodni nastavek (suša v lanskem letu, prveč obremenjeno drevo v preteklem letu,...) in posledično...
6. Škodljivci lahko popolnoma uničijo pridelek (npr. češplova grizlica - lastne izkušnje) in posledično...
Mogoče sem še kaj pozabil._________________lp
-
- Kraj: Domžale
Ja, zakaj pa ne, vreme se tudi meni zdi ugodno.
Ampak jaz imam pri mojih majhnih drevescih bolj malo za odrezat in bom raje počakal na še bolj prijetne dni.
Več dela bom imel z upogibanjem in vezanjem vej.
Še to... za bolj bujno rastoče sorte je menda priporočljivo t.i. obročkanje.
Razmišljam, da bi letos to izvedel pri enem rdečem boskopu.
Kaj je boljše: zarezovanje ali stiskanje z žico ? Če prav razumem, se to naredi pod prvo etažo vej ?!
Ampak jaz imam pri mojih majhnih drevescih bolj malo za odrezat in bom raje počakal na še bolj prijetne dni.
Več dela bom imel z upogibanjem in vezanjem vej.
Še to... za bolj bujno rastoče sorte je menda priporočljivo t.i. obročkanje.
Razmišljam, da bi letos to izvedel pri enem rdečem boskopu.
Kaj je boljše: zarezovanje ali stiskanje z žico ? Če prav razumem, se to naredi pod prvo etažo vej ?!