Stran 6 od 10
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 2:53 pm
Napisal/-a copatka
Muha, hvala za odgovor, čeprav me je razžalostil .
Mogoče bom vseeno še malo testirala, sem večni optimist . Mi je res žal vreči tri in pol hoboke na kompost ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 3:06 pm
Napisal/-a muha
Seveda testiraj še naprej. Marsikdaj se izkaže bolj obetavno, kot je izgledalo v začetku.
Objavljeno: To Sep 29, 2015 8:04 am
Napisal/-a muha
Letos sem testirala 3 variante bokašija:
1. pol leta star, nesušen, iz EM nekoliko starejšega datuma
2. iz zufovega domačega pripravka, namešan lani jeseni, posušen spomladi
3. iz sveže nabavljenega EM, namešanega takoj po prejemu, nesušen.
Rezultati fermentiranja v Organku:
1. odpadki fermentirali s precej močnim vonjem, tudi iz kompostnika še nekaj dni potem, ko sem odpadke zamešala vanj.
2. odpadki fermentirali, vonj precej močan, tudi iz kompostnika še nekaj dni
3. odpadki fermentirali, vonj veliko bolj sprejemljiv. Ko so dozoreli, sem jih pomešala pod zastirko, vonja ni bilo niti zaznati.
Sicer so ti poskusi enkratni, tudi pogoji so se nekoliko razlikovali, vendar po moje že nakazujejo, da je najbolje sveže nabavljeni EM ćimprej predelati v bokaši, da ostane čimveč drobnoživk pri življenju.
Tisti, ki ste ga nabavljali spomladi, ne ga šparat!
Objavljeno: To Sep 29, 2015 8:26 am
Napisal/-a figula
Ali si dala vedno enako količino EM ali si dala pri starem dvojno količino?
Objavljeno: To Sep 29, 2015 9:22 am
Napisal/-a muha
Pri eno leto starem sem dala dvojno količino, pri zufovem pripravku tudi. Ampak lahko, da so drobnoživke oslabljene in množica ne pripomore dovolj. Ne vem, le domnevam. Tudi melaso sem odmerila bolj bogato, da bi se revice laže opomogle .
Objavljeno: To Sep 29, 2015 12:23 pm
Napisal/-a Aye-Aye
hmm, zanimivo muha. A kako veš, kateri imajo več drobnoživk. Po vonju najbrž ni nujno. Si opazovala tudi kako hitro kaj razpadejo. Glede na to da si dala več melase in EM-a čeprav starega, bi si mislila, da je ravno vonj kazalec močnejšega fermentiranja.
Objavljeno: To Sep 29, 2015 3:17 pm
Napisal/-a muha
A-A, ker nimam možnosti znanstvenega preverjanja števila in zdravja drobnoživk, se zanašam na "organoleptične zaznave" . Merilo mi je bilo kislo zelje: če je v redu, ima kar prijeten vonj, če se nagiba k gnitju, je tudi vonj neprijeten.
Lahko tudi, da moje ugotovitve nimajo prave teže, bi moral dogajanje spremljati še kdo, za primerjavo. Osnova mi je bilo to, da je na steklenički EM napisan rok uporabe 1 leto. Iz tega izpeljujem, da drobnoživke po tem oslabijo in s tem povezujem svoja razmišljanja.
Bom pa šla tole zadnjo rundo, ki ni imela močno neprijetnega vonja, pogledat čez kake 2 meseca oz. ko se bo temperatura spustila pod + 8, da bom imela vpogled tudi v hitrost razkrajanja.
Objavljeno: To Nov 10, 2015 3:41 pm
Napisal/-a primorc
Ali lahko pri tem receptu iz prve strani uporabimo tudi pšenične otrobe? Ali je obvezna uporaba ovsenih otrobov?
Objavljeno: To Nov 10, 2015 5:14 pm
Napisal/-a muha
Mislim, da kar vsi uporabljamo pšenične otrobe, saj je do ovsenih težko priti.
Objavljeno: To Nov 10, 2015 5:29 pm
Napisal/-a primorc
Aha.. no super.
Ker sem tudi sam opazil, da je ovsene otrobe težko dobiti. Pšenične pa se dobi brez problema.
Hvala za odgovor!