lovor je napisal/a: |
Ah, potem vendarle je Izabela labrusknega okusa. Super. Saj mi je všeč ta Izabelina aroma. Diši pa sploh kot najbrž nobena druga sorta. Samo zakaj neki se je nekdo spomnil, da je to foxy- lisičji okus? |
Labrusca se menda v domovini imenuje tudi fox grape, morda iz tega to izhaja.
Nemci celo rečejo, da je to okus kot pri gumijastih medvedkih (gummibär aroma) Bolj prijazna formulacija pa je, da gre za okus po jagodah - od tod italijansko poimenovanje za izabelo, uva fragola.
Malo zgodovine izabele - tudi sicer zanimiva stran - zalistaj dol, da prideš do teksta, malo pretiravajo z Google oglasi - http://chestofbooks.com/gardening-horticulture/Journal-11/The-Isabella-Grape-Its-History.html
Jurka, v originalu York madeira, je za moj okus precej podobna izabeli, naj pa bi bila sicer križanec labrusca x vinifera (ali aestivalis?).
Regent se splača počakati, kolikor se le da, po mojem vtisu s časom sladkor neenakomerno narašča.
Jaz sem doslej vrgel ven rondo, ker je imel čisto preveč močne peške in premajhne jagode - grozdje pri nas mora biti uporabno tudi za na mizo. Se pa v hladnejših predelih menda kar solidno uporablja za vino.
Trenutno glavni misterij sta 2 trti, ki bi morali biti bela brezpečkata romunska frumoasa alba, pa nista niti beli niti brezpečkati. Grozdje je sicer okusno, je pa grozd raznobarven in prestreljen - škrbast (tudi takrat, ko je pri drugih vse OK). Tako da ne vem... Letos še pobiram vtise, potem pa mislim, da bi znala ena ali obe biti nadomeščeni.