Stran 51 od 95
Objavljeno: Ne Okt 21, 2018 12:22 am
Napisal/-a jan24
Pri meni na dveh lokacijah je žal bilo nekaj nesreče. V Kopru sem imel presuh avgust in september in so šele sedaj začele obrodit, v okolici Mokronoga pa smo imeli en teden v septembru jutranje temperature pod ničlo, kar jih je vse ožgalo.
Zaradi odlične sezone preostalih buč za srečo nisem odvisen od njih (imam namreč še ogromno drugega za pojest). Za seme zase sem jih že spravil, nekaj jih je pa še rezerviranih za naprej in upam da bom lahko izpolnil vsem obljube.
Objavljeno: Ne Okt 21, 2018 9:06 am
Napisal/-a muha
Pri meni je letos bolj slaba letina. Izgleda, da je tisti voluhar, ki je pogrizel vse lagenarije, naredil nekaj škode tudi čajotam, čeprav z vrha tega ni videti. Povsem so zastale v rasti, novi poganjki so pognali šele čez mesec dni a še ne rodijo. Za seme bo, za na mizo pa le tiste prve poletne, ki že veselo kažejo jezike.
Drugo leto jih zaprmnej sadim v mreže proti voluharju!
Objavljeno: Ne Okt 21, 2018 4:03 pm
Napisal/-a pajo
Lestos slabo vzrok mi ni znan._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Ne Okt 21, 2018 6:20 pm
Napisal/-a MARIJAV
Pri meni je iz ene same gladke čajote nastalo 35-40 plodov. Nasajeno sem imela v kotu tople grede pa bom poizkusila narastišče prekriti z nekaj lopatami zemlje v upanju, da drugo leto kaj pokuka ven. Če bo, bo, če pa ne, pa sadim na novo. Ne vem pa, kako očuvati plod do spomladi, ker nimam primerne kleti. Mogoče v hladilniku zavitega v časopisni papir?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Ne Okt 21, 2018 8:28 pm
Napisal/-a metuljc
V predalu hladilnika, ampak po moje ne bo zadosti le papir, morda sijajni, od reklam bi bil primeren. Vsekakor je vredno poskusiti.
Objavljeno: Ne Okt 21, 2018 11:38 pm
Napisal/-a Danilo
Marija, čajoto boš enostavno shranila, če jo zakoplješ do spomladi. predlagam, da kar z posodo, ki jo boš aprila potegnila iz tal in postavila na sončno mesto za predvzgojo, nato pa z koreninsko grudo na stalno mesto.
Lep pozdrav
Objavljeno: Po Okt 22, 2018 7:41 am
Napisal/-a muha
Danilo: a ti to prakticiraš? Se obnese? Ni v tleh preveč vlage? Kaj, če do tiste globine zemlja zamrzne?
Jaz jih shranjujem, dobro zavite v papir in naložene v kartonsko škatlo, na neogrevanem podstrešju. Ko grozi, da bo temperatura padla na ničlo in še niže, jih za tisti čas preselim na stopnišče (ca 14 °C), potem pa spet nazaj. Eno leto sem jih ves čas imela na stopnišču, je bilo tudi v redu, le odgnale so že tam enkrat februarja.
Objavljeno: Po Okt 22, 2018 3:11 pm
Napisal/-a MARIJAV
Danilo, super predlog. V že omenjeni betonirani topli gredi (ki je pod nastreškom) jih bom v posodicah nekaj globoko zakopala, zemlja je sedaj kar suha, ker notri ne zalivam več, voluharji mi še niso našli te grede, k sreči. Sicer pa lahko posode napolnjene s suho zemljo in čajotami še pred zakopavanjem ovijem v vrečo od krompirja. Poročam spomladi kako se bo obneslo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Sr Okt 24, 2018 8:27 pm
Napisal/-a mfranc
Danilo je napisal/a: |
Marija, čajoto boš enostavno shranila, če jo zakoplješ do spomladi. predlagam, da kar z posodo, ki jo boš aprila potegnila iz tal in postavila na sončno mesto za predvzgojo, nato pa z koreninsko grudo na stalno mesto. Lep pozdrav |
Saj res, približno kakšna temperatura pa naj bi bila? Globina, vlaga ....
Čajotam še kar paše
_________________mfranc
Objavljeno: Če Okt 25, 2018 11:23 am
Napisal/-a Ivčk
Mfranc (ali kdorkoli kje bližje),enkrat ob priliki bi se toplo priporočila za kak plod gladke čajote. Meni je letos prvič po mnogih letih uspela bodičasta,a sem od lupljenja že vsa popikana. Tako da če jih kdo iz mojega konca rabi,jih z veseljem nekaj podarim..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A