Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Moj vtis je, da so precej neproblematične glede tega, imam nekaj od plemena Boreal v senci sosedove drvarnice in naših brez in se jim ne kaj dosti pozna.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Prvo sem posadil na odprto sončno lego, pa se je dolgo časa mučila in z njo ni bilo prav veliko.
Na enem forumu sem našel, da so imeli podobne probleme. Baje, da kot podrast sibirskega gozda, ni posebej ljubiteljica sonca in naše "južne" vročine. Torej senca ...
Presadil jo nisem, prej so jo našli zajci.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja mala borealka v loncu je s spomladansko vročino začela stagnirati. Prestavila sem jo s celodnevnega sonca na severno stran meter visokega kompostnika pa še od zgoraj sem jo malo senčila. Hvaležno je pognala dve novi vejici z lepimi svežimi listki.
To je rešitev le, dokler je tako majhna, da ne sega čez kompostnik oziroma njegovo senco. Potem bom iskala naprej._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Načeloma ob dovolj visokih temperaturah in direktnem soncu borealke "gredo spat" - poleti vegetirajo, listje se suši in to je zanje normalno. So pa tudi glede tega razlike med sortami in tudi po tem kriteriju naj bi serija Boreal izstopala. Pri nas je kakih 20 iz te skupine na res odprti, maksimalno sončni legi in pomladi se lepo razvijajo in rodijo, poleti pa ne bi mogel reči, da se prav cele posušijo, je boljša izkušnja kot z mnogimi prej posajenimi sortami. Do te mere, da onih prejšnjih več ni, sem kar porezal in področje predal racam.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Večina nas je začela saditi Lonicero kamtschatico leta 2008, ko jo je prodajal Merkur - pa še nekaj trgovin(ic). Tista kamčatika je imela zelo drobne plodove, a je bila nadpovprečno okusna. Potem se je prodajala tudi ista sorta z debelejšimi plodovi.

Nakar se je ponudba povečala, pa iz tujine smo uvažali. Raznorazni okusi. Spomnim se sorte Blue Velvet, ki je bila hudo trpka!

Nazadnje so mi ostale Morena in Fialka, kot komplementarni sorti, in sorte od Paloo-ta, ki ga že več kot deset let ni med nami.
Torej je že čas, da si nabavim kaj novejšega Wink

Je pa to sadež, ki v naravi uspeva pod arktičnim krogom. Verjetno tam raste na soncu, mi jo sadimo v senco ali polsenco, ker ji ne moremo zagotoviti nizkih temperatur. Če jo primerjam z Aronijo, ki je tudi sadež s severa, se mi zdi da se je slednja bolj prilagodila naši klimi. Pri nas dozori že kar mesece prej kot na severu, pa mogoče se je potem ko so plodovi že zreli, ne da obdržati na grmu, ker se plodovi sušijo.

Kamčatika in ostale sorte pa so res malo bolj zoprne za vzgojo ...._________________mfranc
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Moje izkušnje s sibirskimi borovnicami so res dobre. Po priporočilu sem pred parimi leti kupil nekaj borealk (blizzard in beast). Izgleda da jim paše, ker se zanje bolj malo brigam. Molo obrežem in malo pognojim ter zastiram z odkosom. Vsako leto so bolj polne debelih in sladkih jagod. Res neverjetno, koliko imajo gor. Tudi okus borealk je res dober. Ni primerjave z ostalimi kislicami iz te družine.

Berem pa na forumih, da po okusu še bolj hvalijo aurora. Ali ima kdo izkušnje z njo. Sedaj sem kar vmes v užitno živo mejo poflancal borealke in prav dobro delajo.

Aja pa še to. Marmelada je enkratna.
Tiana

Re: Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Mogoče komu uporabne informacije glede opraševalcev pri sibirkah.

Aurora (oprašuje se z Honeybee, Boreal Blizzard, Sinij Utes, Blue Banana)
Honeybee ( oprašuje se z Aurora, Boreal Blizard, Sinij Ures, Blue Banana)
Boreal Blizzard (oprašuje se z Aurora, Boreal Beauty, Boreal Beast)
Boreal Beauty (oprašuje se z Boreal Blizzard, Boreal Best)
Boreal Beast (oprašuje se z Boreal Blizzard, Boreal Beauty)
Blue Treasure (oprašuje se z Aurora, Blue Banana, Boreal Blizard, Honeybee)
Blue Banana (oprašuje se z Aurora, Sinij Utes, Boral Blizzard, Honeybee
Vostorg (oprašuje se z Auroea, Honeybee, Boreal Blizzard)
Gaints Heart (oprašuje se z Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Boreal Beast, Blue Banana, Strowberry Sensation))
Strowberry Sensation (oprašuje se z Boreal Beauty, Blizzard, Beast, Blue Banana, Gaints Heart)
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re:

Odgovor Napisal/-a GrGr »

DavidJ napisal/-a: To Jul 30, 2024 12:52 pm Berem pa na forumih, da po okusu še bolj hvalijo aurora. Ali ima kdo izkušnje z njo. Sedaj sem kar vmes v užitno živo mejo poflancal borealke in prav dobro delajo.
Potrjujem okusnost, ker sem jo letos parX nabavil blizu Sodrazice >> vrhunska roba, (meni) mnogo okusnejsa tudi od vseh ameriskih borovnic, v bistvu najokusnejse jagodicevje kar sem ga jedel. Koliko ima pri tem letosnje povsem soncno poletje, pa nimam pojma...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

In kje boste kupili letos Auroro?
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Odgovori