Stran 52 od 158
Objavljeno: To Maj 13, 2014 4:29 pm
Napisal/-a JANEZ L
Če bo kaj v pomoč.
http://m.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cili.html_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Objavljeno: To Maj 13, 2014 4:41 pm
Napisal/-a Plamenka
A da si od čilijev lahko tudi odvisen? In kakšna količina naj bi se štela za pretirano uporabo? To namreč piše v zgoraj navedenem članku, katerega link je dal JANEZ L:
Kako čili deluje?
Čili uvrščajo med naravne antibiotike in antiseptike, zaradi česar je njegovo delovanje večplastno: deluje protivnetno, pripomore k boljši prebavljivosti mastnih živil, pripomore k občutku sitosti in je tudi učinkovit antiseptik, ki pomaga v primerih poškodb sluznice želodca ali dvanajstnika. Čili širi žile, spodbuja prekrvavitev in pripomore k zniževanju holesterola LDL. Tako kot pri hrenu pri zaužitju čilija hitro začutite, da vas je pogrelo, prepotilo in vam odprlo nos.
Ayurveda odsvetuje prekomerno uporabo čilijev, saj se v nasprotnem primeru pojavi suhost (kože in notranjih organov), hiperaktivnost, pomanjkanje yina in presežek yanga. V možganih čili sprošča endorfine in s tem ustvarja dobro počutje ter spodbuja. Ob tem se sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do res pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
Objavljeno: To Maj 13, 2014 6:48 pm
Napisal/-a mfranc
http://m.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cili.html
še en kamenček v mozaiku zmešnjav okrog čilijev - tale link
sem se kar precej mučil, da bi prišel do dna poimenovanjem Kajenski poper, paprika http://forum.gartlc.si/gartlc-about2220.html&highlight=
pa sploh nisem siguren kaj vse sem spregledal
Tale Tanja Cirman pa bi morala biti že zdavnaj opozorjena, da članek malo popravi http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cili.html
Iz njenega članka:
""Pri tej začimbi vlada popolna terminološka zmeda.""
Se kar strinjam; toliko je netečnosti v izrazoslovju, pa še kaj hujšega, da bolj raziskuješ, bolj glava peče
""Čili ni ne paprika ne poper. Tako paprika kot poper pripadata družini razhudovk, čili pa sodi v družino lilij.""
No tale je pa prehuda za prebavo in ostane v želodcu ... .
Tako lilije , kot krompir padejo v zelo široko ogromno družino Solanaceae (nightshades) z ogromno cvetočih rastlin, do rastlin, uporabnih v farmakologiji in prehrani. 98 rodov rastlin s preko 2700 vrstami rastlin.
Za čilije smo pa že ugotovili da spadajo v rod (genus) Capsicum, prevladujejo pa vrste:
Capsicum annuum, sladke paprike, pa čiliji wax, cayenne, jalapeños,
Capsicum frutescens,
Capsicum chinense, ta hudi čiliji kot naga, habanero, Scotch bonnet itd.
Capsicum pubescens, npr. Rocoto
Capsicum baccatum Aji
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Maj 15, 2014 12:06 am
Napisal/-a Spiridon
Spiridon je napisal/a: |
Eno vprašanje: Majhne sadike (štirje pari stalnih listov) habanerov, ki so imele poškodovane (osmojene) vršičke, so se začele intenzivno obraščati z zalistniki. Naj te zalistne poganjke pustim in bodo rastline pač malo bolj grmičaste, ali naj jih odstranim? Osmojeni vršički so si medtem že nekoliko opomogli ter pričeli ponovno odganjati... |
Ne vem ali je bilo moje vprašanje ignorirano, ali pa nihče ne zna odgovoriti nanj. Ga ponavljam v upanju, da dobim odgovor...
Objavljeno: Če Maj 15, 2014 12:17 am
Napisal/-a mfranc
Spiridon, jaz bi pustil tri, največ štiri najmočnejše zalistnike, ki bodo osnova krošnje, več zalistnikov bi povzročilo preveliko hosto, goščo ob deblu. Ti zalistniki se pozneje tako in tako začnejo obraščati in jim je potrebno zopet redčiti stranske poganjke. Res pa se tudi habaneri med sabo razlikujejo, tako da je tole informativno; in moja praksa .
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Maj 15, 2014 12:57 am
Napisal/-a seba993
Plamenka je napisal/a: |
A da si od čilijev lahko tudi odvisen? |
Odvisen si lahko od usake stvari._________________LP seba993
Objavljeno: Če Maj 15, 2014 9:40 am
Napisal/-a pajo
seba993 je napisal/a: |
Plamenka je napisal/a: | A da si od čilijev lahko tudi odvisen? |
Odvisen si lahko od usake stvari. |
drži ko pribito._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Če Maj 15, 2014 10:02 am
Napisal/-a muha
Da malo posmetim na temo odvisnosti :
Psihiater je vodil skupinsko terapijo treh mladih očkov in njihovih majhnih otrok.
"Vsi imate svoje odvisnosti!", jim pravi.
"Vi ste obsedeni s hrano", reče prvemu, "ker ste svoji hčerki dali ime Jagoda".
"Vi ste obsedeni z denarjem", pravi drugemu, "ker ste svoji hčerki dali ime Marka".
Ko to sliši, tretji očka, vstane, prime sinčka za roko in mu zašepeta:
"Pejt Joško, greva domov !"
Izposojeno od TULE
Objavljeno: Pe Maj 16, 2014 11:02 pm
Napisal/-a Spiridon
mfranc je napisal/a: |
Spiridon, jaz bi pustil tri, največ štiri najmočnejše zalistnike, ki bodo osnova krošnje, več zalistnikov bi povzročilo preveliko hosto, goščo ob deblu. Ti zalistniki se pozneje tako in tako začnejo obraščati in jim je potrebno zopet redčiti stranske poganjke. Res pa se tudi habaneri med sabo razlikujejo, tako da je tole informativno; in moja praksa .
LP |
Hvala za odgovor @mfranc, samo je problem, ker so moji habaneri visoki komaj sedem centimetrov (pozno sejanje), to pa se mi zdi še dosti premajhno za oblikovanje kakršnekoli kasnejše krošnje. Vrsta je že itak znana po počasni začetni rasti, tile zalistniki pa bi vse skupaj samo še upočasnili, ker bi rastlina preveč vložila v prioriteto njihove rasti...
Objavljeno: So Maj 17, 2014 12:50 am
Napisal/-a mfranc
Spiridon, vedno se najde več poti ; če so se vršički opomogli, jih seveda uporabi/pusti za nadaljnjo rast. Lahko od primera do primera prilagodiš vzgojo dejanskemu stanju sadik.
Meni so v načelu bolj všeč nizke, kompaktne sadike in če se le da, jih vzgajam s kratkim deblom, po sadjarsko bi rekel nizkodebelna vzgoja . Ena od prednosti je ta, da so v loncih bolj stabilne v primeru hujšega vetra.
Realno življenje čilijev pri meni pa je en sam ljubi kompromis, zaradi stiske s prostorom lonce stiskam skupaj, bolj kot bi čiliji zaslužili za svojo rast. In dober pridelek.
Glede na to, da imam Wax čilijev že dovolj za sprotno uporabo in ne gojim 200 sadik , se tudi malo igračkam; ravno danes sem na Pimenta da Neyde začel vezati poganjke navzdol, da bi naredil bolj širok grm. Ta čili bo stal kot soliter in bo imel dovolj prostora za razrast. Škoda, da sili samo navzgor in če bi ga še enkrat piniciral, bi ga še nižje ... . Sedaj ga ne bom več mučil, končno so se pojavili mali popki.
Nestrpno pa že čakam boljše, toplejše vreme; tole je res ena muka za čilije. Glede na vremensko napoved jutri , najkasneje v nedeljo presadim tri habanere (Green, Black in Chocolate Long) v končne lončke.
Zeleni habanero je zelo močne rasti, sta pa črni in čokoladni tudi bolj majhna postrgančka in bi hudo rabila bolj mehiško klimo .
LP_________________mfranc