Stran 52 od 60

Objavljeno: So Avg 24, 2019 6:42 pm
Napisal/-a Tonček
Torej gre za silicijeve spojine in ne za kremen. Naš paradižnik je vedno zdrav, nobenih problemov nimamo nikoli s fitoftoro in to brez nebeških sil. Več ko 15 let se sadi na isto mesto, ker se zemlja pravilno pripravi, ni uporabe FFS-jev.

Objavljeno: So Avg 24, 2019 7:12 pm
Napisal/-a brbr
Tole se pa super čita. Ali lahko poveš, kako pravilno pripraviš zemljo in katero sorto paradižnika sadite pri vaši hiši. In tudi, kakšno je mesto kamor ga sadite._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: So Avg 24, 2019 7:48 pm
Napisal/-a Tonček
Nisem pisateljsko razpoložen, zato na kratko:
1. Ima streho, spodaj 30 cm stene iz plastične folije
2. Po končani vegetaciji se populi 3-metrske rastline in poseje raulo za preko zime.
3. Dovolj Ca, Mg in ostalih mikro- in makroelementov- Dozira se večkrat v zelo nizkih koncentracijah z vodotopnimi gnojili.
4. Nikoli se ne uporablja raznih sodinih in drugih brozg.
Sorte so pa katerekoli, večinoma domače seme po kislinski ekstrakciji, da je brez virusov.
Bolje, da se vpraša še druge eksperte na Gartlcu.

Objavljeno: Ne Avg 25, 2019 1:03 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Ok, ker sem bolj bukove sorte, kar se vrtnarstva tiče, morda par neum(est)nih vprašanj:

1. Raula je ? (<--- predvidevam, da nekaj izmed rastlinja za zeleno gnojenje?)

2. Kalcij, magnezij itd... A to je mišljeno zato, ker ni kolobarjenja? To sprašujem, ker povsod poudarjajo kolobarjenje ravno zaradi tega, ker različne sorte rastlin različne elemente črpajo iz zemlje - se pravi, vi "pomagate" zemlji k ponovni vzpostavitvi ravnovesja, da potem ni nujno mešanje posevkov na določenem delu zemlje?

3. Kakšen postopek pa je kislinska ekstrakcija domačega semena? Jaz se poslužujem klasične fermentacije, potem pa na sušenje na zraku._________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Ne Avg 25, 2019 8:48 am
Napisal/-a muha
Bistvo zdravih paradižnikov je streha in primerna lega brez poznopoletne in jesenske megle. Malce prepišna lega je dodaten bonus. V takih pogojih se ni treba še kaj posebej truditi.

Objavljeno: Ne Avg 25, 2019 9:16 am
Napisal/-a brbr
Tonček, hvala za odgovor. Tudi mene zanima, kaj je raula, lepo prosim._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Ne Avg 25, 2019 9:19 am
Napisal/-a Tonček
@Žlehtnoba:
1. Raula je kultivar oljne redkve, za zeleno gnojenje, v našem primeru deluje kot neke vrste kolobar.
2. V vsakem primeru so plodovke veliki porabniki teh elementov, ki se prepočasi sproščajo z mineralizacijo organskih ostankov in jih je pri rodnejših sortah priporočljivo dodajat kljub uporabi gnoja. Večkrat v zelo nizkih koncentracijah, nikakor pa ne na list.
3. Tudi ti, kot večina nas prakticiraš to, kar sem kunštno označil za kislinsko ekstrakcijo. Predpisana je bila tudi s Pravilnikom o začasnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja pepino mosaic virusa.
Sicer pa je tule kup strokovnjakov, ki bi znali boljše pojasniti, zato bom končal z nasveti in pojasnili.

Objavljeno: Ne Avg 25, 2019 6:45 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
Super, hvala! palec gor_________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: To Avg 27, 2019 10:21 pm
Napisal/-a matejos


Zadnja slika je lanjska, sorta je sladka, je pa žal ne poznam Confused

Se strinjam z zgoraj napisanim. Streha se je v 4 od zadnjih 5 let pokazala kot must. Letos pa bi šlo tudi brez nje, kar je očitno že izjema (20% uspešnost preživetja)_________________NM

Objavljeno: Sr Avg 28, 2019 3:29 am
Napisal/-a mravlja
matejos v temi o Heinz-u 1370:

matejos je napisal/a:
nor pridelek Heinza. Letos, ko je sonca dovolj, je le pokazal, zakaj je to profesionalna sorta. Plodovi so na videz kot umetni, zdravi, sijoči, simetrični in nepoškodovani. Omaka za testenine s popečeno zelenjavo in Heinzem je končno tisto pravo, kar sem iskal leta. Naslednje leto gre na vrt 5 cepljenih sort pa 30 Heinzev.


Mene pa zanima, kakšne sorte paradižnika so gojili naši starši? Vsak paradižnik, ki ga srečam, nehote primerjam s paradižnikom "moje mladosti". In ga že leta iščem... ?