Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica
-
- Kraj: Žiri-NM
Re: Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica
Grgr, verjetno zato ni na zalogi
-
Auroro imajo na dostavasadik.si.
-
Tajana, hvala
-
Jaz sem letos nabavil Auroro, Honeybee, Boreal Blizzard v drevesnici Bilje, v primerjavi z Vostorgom iz Fajntima zares lepe močne sadike ampak tudi za več kot dvakratno ceno. Od lani imam še Altaj. Kot berem z oprašitvijo ne bi smelo biti težav. Sem se navdušil nad temi borovnicami, bomo videli kako bo kaj uspeha z vzgojo - se pustim presenetiti.
-
Auroro sem dobila v Merkurju za nižjo ceno kot drugje.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Ko ravno sušim želišča za čaje, me zanima, če kdo pripravlja čas iz posušenih listov sibirske borovnice. Menda take čaje pripravljajo v Sibiriji in na Japonskem.
Kopirano iz poljub narave.si in Chatgpt, mogoče pa tudi kje na Gartlcu že piše:
Zdravilni učinki in lastnosti
Sibirska borovnica vsebuje veliko antocijanov, proantocijanov in flavonoidov, ki imajo antikarcerogeno, antibakterijsko in antialergijsko delovanje. Pa tudi vitamina C, B in provitamin A, veliko natrija, magnezija, kalija, kalcija, fosforja, mangana, bakra in silicija. Sladkor, ki ga vsebuje, pa ima največ glukoze, manj saharoze in zelo malo fruktoze. Zaradi svoje sestave, sibirske borovnice imenujejo tudi jagode večne mladosti.
Uživanje sibirskih borovnic pozitivno vpliva na bolezni jeter, srca, želodca, glavobola, artritisa, oči in kožne bolezni.
Sibirska ljudstva poleg plodov v zdravilne namene uporabljajo tudi cvetove, vejice in liste, saj poparek iz listov zdravi vnetja oči in grla, prevretek vejic pa deluje proti bakterijsko na sečila, toda pozitivni učinki so manjši, če sibirsko borovnico gojimo v toplejšem podnebju.
Nabiranje in shranjevanje
Uporaba listov in vejic sibirske borovnice:
Možne uporabe:
Zeliščni čaj iz listov:
V nekaterih tradicijah (npr. v Sibiriji ali na Japonskem) pripravljajo čaj iz posušenih listov sibirske borovnice, podobno kot zeliščne čaje.
Tak čaj naj bi imel blažilne in antioksidativne učinke, pomagal pri blagi prebavni težavi in pomiril telo.
Priprava: 1 čajno žličko posušenih listov prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 5–10 minut. Pijemo 1–2 skodelici na dan.
Zunanja uporaba (obkladki ali kopeli):
Iz listov lahko pripravimo prevretek, ki se uporablja za obkladke pri manjših vnetjih kože ali ranicah.
Lahko se doda tudi v kopel za sprostitev in nego kože.
Dekorativna ali aromatična uporaba vejic:
Mlajše vejice lahko uporabimo za aromo pri dimljenju mesa ali kot del dekoracije, vendar ne kot živilo.
V ljudski medicini se včasih uporabljajo tudi za pripravo blagih maceratov ali tinktur, a je to redko in slabo raziskano.
Opozorila in previdnost:
Ni priporočljivo uživanje velikih količin listov ali vejic, saj vsebujejo glikozide in druge spojine, ki lahko v večjih odmerkih dražijo želodec ali povzročijo blage stranske učinke.
Ni priporočljivo za nosečnice ali majhne otroke brez posveta z zdravnikom.
Ne mešajte sibirske borovnice z drugimi kovačniki, saj so plodovi in deli mnogih drugih vrst strupeni.
Kopirano iz poljub narave.si in Chatgpt, mogoče pa tudi kje na Gartlcu že piše:
Zdravilni učinki in lastnosti
Sibirska borovnica vsebuje veliko antocijanov, proantocijanov in flavonoidov, ki imajo antikarcerogeno, antibakterijsko in antialergijsko delovanje. Pa tudi vitamina C, B in provitamin A, veliko natrija, magnezija, kalija, kalcija, fosforja, mangana, bakra in silicija. Sladkor, ki ga vsebuje, pa ima največ glukoze, manj saharoze in zelo malo fruktoze. Zaradi svoje sestave, sibirske borovnice imenujejo tudi jagode večne mladosti.
Uživanje sibirskih borovnic pozitivno vpliva na bolezni jeter, srca, želodca, glavobola, artritisa, oči in kožne bolezni.
Sibirska ljudstva poleg plodov v zdravilne namene uporabljajo tudi cvetove, vejice in liste, saj poparek iz listov zdravi vnetja oči in grla, prevretek vejic pa deluje proti bakterijsko na sečila, toda pozitivni učinki so manjši, če sibirsko borovnico gojimo v toplejšem podnebju.
Nabiranje in shranjevanje
Uporaba listov in vejic sibirske borovnice:
Zeliščni čaj iz listov:
V nekaterih tradicijah (npr. v Sibiriji ali na Japonskem) pripravljajo čaj iz posušenih listov sibirske borovnice, podobno kot zeliščne čaje.
Tak čaj naj bi imel blažilne in antioksidativne učinke, pomagal pri blagi prebavni težavi in pomiril telo.
Priprava: 1 čajno žličko posušenih listov prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 5–10 minut. Pijemo 1–2 skodelici na dan.
Zunanja uporaba (obkladki ali kopeli):
Iz listov lahko pripravimo prevretek, ki se uporablja za obkladke pri manjših vnetjih kože ali ranicah.
Lahko se doda tudi v kopel za sprostitev in nego kože.
Dekorativna ali aromatična uporaba vejic:
Mlajše vejice lahko uporabimo za aromo pri dimljenju mesa ali kot del dekoracije, vendar ne kot živilo.
V ljudski medicini se včasih uporabljajo tudi za pripravo blagih maceratov ali tinktur, a je to redko in slabo raziskano.
Ni priporočljivo uživanje velikih količin listov ali vejic, saj vsebujejo glikozide in druge spojine, ki lahko v večjih odmerkih dražijo želodec ali povzročijo blage stranske učinke.
Ni priporočljivo za nosečnice ali majhne otroke brez posveta z zdravnikom.
Ne mešajte sibirske borovnice z drugimi kovačniki, saj so plodovi in deli mnogih drugih vrst strupeni.
-
Potem bi morala jaz biti zdrava kot dren (so rekli včasih) in mladostnega videza (slednje mislim, da je genetsko pogojeno)
. Pijem še svojo aronijo, kupila sem L-glutamin (če ni samo nateg), ki naj bi obnavljal sluznico prebavil... Ni da ni, za povrh pa še žajbelj pijem, ki ga nekaj let nisem mogla (od prebolelega covida mi je neprijetno dišal).
Moja Aurora ima letos lepe jagode in za tako majhno rastlino veliko, ker stare letos niso dobro obložene. Večino sem jih že pojedla, nekaj jih je še ostalo.

Moja Aurora ima letos lepe jagode in za tako majhno rastlino veliko, ker stare letos niso dobro obložene. Večino sem jih že pojedla, nekaj jih je še ostalo.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Moja sibirka, še vedno v loncu, ima letos precej več plodov, kot jih je imela lani - lani tri, dozorel eden, letos trinajst. Dve sem že pojedla, a sta bili še malo kisli, ker ni dovolj sonca.
V loncu jo imam zato, ker še vedno nisem našla prostora, kjer ne bi bila na žgočem soncu. Lani sem jo v loncu prenesla na prostor na severu ob kompostniku in še malo senčila. Bila je zelo zadovoljna, pognala sveže liste in lepo podaljšala vejico, ki letos najbolj rodi. Samo tam je še ne morem posaditi.
V loncu jo imam zato, ker še vedno nisem našla prostora, kjer ne bi bila na žgočem soncu. Lani sem jo v loncu prenesla na prostor na severu ob kompostniku in še malo senčila. Bila je zelo zadovoljna, pognala sveže liste in lepo podaljšala vejico, ki letos najbolj rodi. Samo tam je še ne morem posaditi.
-
Vidim da sem veselo prespal mesece, ko so se prodajale sadike sibirskih borovnic. Na spletujih nihče več ne prodaja. Oziroma objavlja podatke ...
Morda kdo ve kje bi še našel Boreal Blizzard?

Morda kdo ve kje bi še našel Boreal Blizzard?
- Plamenka