Stran 53 od 124

Objavljeno: Pe Mar 10, 2017 1:22 pm
Napisal/-a mravlja
dafo, knekdo... se strinjam s tem kar sta napisala.

Mi je pa zanimiv zakljucek njihove (mislim, da angleske...) objave (si moram zaceti delati boljse zapiske). Sam grem veckrat mimo starejsega visokodebeljnega sadovnjaka in ima kar nekaj dreves osnovo/podlago precej tanjso od zgornjega, zlahtnega dela drevesa. To me vedno, ko vidim, blazno zmoti. Namrec, "enotna", lepo rascena drevesa, so definitivno lepsa - estetska. To naj bi bil tudi namen njihove vzgoje.
Zanimivo pa mi je, da omenjajo, da naj bi bila tudi bolj zdrava - ta del mi je res zanimiv - kako in zakaj... in ali res?

Lp.

Objavljeno: Pe Mar 10, 2017 4:04 pm
Napisal/-a krnekdo
dafo je napisal/a:
Zdravo, če je cilj, da se ukorenini potem jablane ni težko pripraviti do tega, zato pa cepljeno mesto vedno pustimo nad zemljo, ker sicer žlahtna sorta naredi svoje korenine. Potikanje, ki je omenjeno tudi v tvojem linku torej ni edini način in je manj uspešen kot grobanje ali pa zasipanje debla (ker ne govorimo o tem, kaj se splača drevesnicam), o tem se strinjam. Pravim pa, da pri nekaterih sortah niti, če bi pognale korenine, to ne bi imelo prevelikega smisla, ker bi zaradi občutljivosti propadle kasneje.
Ima pa cepljenje daljšo zgodovino od modernih, nizkih podlag in se je v prvi vrsti z njim ohranjalo - množilo željeno sorto.


Ja, ampak moraš vseeno jablano najprej cepiti. Da čakaš na lastne korenine je dodaten čas in delo, ter zaradi redkosti takega početja tudi ne veš kakšen bo rezultat glede bujnosti. Zato tega drevesnice preprosto ne počnejo. Imaš podlago, pribljižno veš kakšen bo končni rezultat in to je to.

Da so določene sorte občutljive je jasno. Je pa po drugi strani občutljivo tudi samo cepljeno mesto, saj jo to v osnovi še vedno rana in zato je v kombinaciji določene podlage in določenih sort občutljivo na gnilobo.

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 1:17 am
Napisal/-a mravlja
Vceraj sem bil prijetno presenecen - "sefica" je od "najboljsega" soseda, ki smo ga prodali "najboljsim" sosedom, prinesla jabolka.
Nic posebnega, ampak prijetno presenecen sem bil nad ponudbo/izbiro sorte - jonaprince - in kaze, da gre za jabolka Red Jonaprince. Se mi zdi, da so bila (kljub lanskim vremenskim tegobam in ocitni "nedokoncanosti") odlicna. Saj zrela so bila, so pa bili tu in tam se vidni zeleni odtenki lanske kratke sezone. Ampak vseeno lahko recem - zame zelo kvalitetna sorta. Ena najboljsih!

Tu bi vseeno zastavil se vprasanje: "linija" jonatana in njegove "zlahte" (jonagold, jonared, jonagored,... red jonaprince) je tu na Gartlcu slabo zastopana - objav o njih, kljub njihovi kvaliteti, ni veliko. Kaj bi bil lahko razlog?

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 3:07 am
Napisal/-a lovor
mravlja je napisal/a:
Vceraj sem bil prijetno presenecen - "sefica" je od "najboljsega" soseda, ki smo ga prodali "najboljsim" sosedom, prinesla jabolka.
Nic posebnega, ampak prijetno presenecen sem bil nad ponudbo/izbiro sorte - jonaprince - in kaze, da gre za jabolka Red Jonaprince. Se mi zdi, da so bila (kljub lanskim vremenskim tegobam in ocitni "nedokoncanosti") odlicna. Saj zrela so bila, so pa bili tu in tam se vidni zeleni odtenki lanske kratke sezone. Ampak vseeno lahko recem - zame zelo kvalitetna sorta. Ena najboljsih!

Tu bi vseeno zastavil se vprasanje: "linija" jonatana in njegove "zlahte" (jonagold, jonared, jonagored,... red jonaprince) je tu na Gartlcu slabo zastopana - objav o njih, kljub njihovi kvaliteti, ni veliko. Kaj bi bil lahko razlog?


Ne vem, če je čisto tako. Mislim, da je moderator mfranc nekajkrat pisal o tem, da je jonatan zanj standard odličnega okusa jabolka. Tudi meni je. Škoda, da se ga pri nas kot sadež redko dobi v trgovskih centrih. V Nemčiji ga še vedno veliko prodajajo. Ne vem, če tudi v ZDA, odkoder izhaja. Jonagoldi so seveda pri nas zelo prisotni v komercialni pridelavi, veliki sadeži, dobri donosi. Meni pa jonagold niti približno ni enako všeč kot jonatan.

Tistim, ki doma na vrtovih ne želimo veliko špricanja ( morda nekaj bakra in konec), jonatan žal ne pride dobro v poštev. Bi preveč obolel, začenši s škrlupom. Svoj čas sem ga imel, dve drevesi, podedovani na škofjeloški lokaciji in so ga poleg škrlupa zelo ljubili tudi ptiči, ose, sršeni ... ( so že vedeli, zakaj). Za bolehnost ostalih iz te vrste ne vem. Menda je pa lonjon še kar odporen.

Lonjon je poleg majde križanec ( londonski peping * jonatan) domače slovenske sadjarske stroke nove dobe. Oba sadeža se mi zdita zelo posrečena in svojstvena. Škoda, da jih v trgovinah skoraj ni dobiti. Tudi na tržnici zelo težko. Bi bilo skoraj patriotska dolžnost, da se ti dve slovenski sorti malo bolj spodbujata.

Še to - tudi jaz sem nabavil omenjeni Jonaprince. Ocena odlično za sočnost in hrustljavo čvrstost, okus sladko- kisel, za drugo polovico marca si po mojem okus zasluži oceno prav dobro.

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 7:25 am
Napisal/-a babaco
Čja, Jonatan niti ni tako občutljiv na škrlup, dosti več problema je z pepelovko in pegavostjo. Sorta se ne obnese najbolje na vseh legah.
Jonagold in njegovi mutanti so prvovrstna jabolka, ja sej to vsi vemo. Sorto je potrebno pravilno obrezovati, da je krošnja dobro osvetljena, saj so v senčnem delu plodovi slabše kvalitete..
Jaz imam Jonagored, Novajo, De Coster, Jonadel,..

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 7:47 am
Napisal/-a mravlja
Sam sem pri oceni jonaprince-a marcevsko stanje nekako uposteval, tudi rahlo nedozorelost - vseeno mislim, da ima sorta potencial in bi mi znala nadomestiti jonatana iz mladih let. Tezave jonatana (iz druge roke, tudi mfranca) so mi znane, resitev ne... sele zacenjam Rolling Eyes .

Za zascito pred ptici se pri manjsih drevesih da poskrbeti, tega se ne bi ustrasil. Za zascito pred osami in srseni bi (bom) tudi poskrbel (o rezultatih vec jeseni). Narava zahteva svoje - razmisljam, da jablana vec ni jablana prevec (ce je prostor, seveda). Za ostalo oskrbo (prsenje, brozganje...) mi je v tem trenutku sprejemljiva uporaba zeliscnih cajev - mogoce si premislim. Kako in kaj, se "studiram" - kot sem napisal, sele zacenjam.

Majde in lonjona pa zal nisem imel srece srecati...

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 10:51 am
Napisal/-a krnekdo
Jutri bo imel Lidl sadike (jablane, hruške, slive, breskve) po 3,99€. Jasno nič ne piše o sortah in podlagah. Bo kdo tvegal? Laughing

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 7:17 pm
Napisal/-a mravlja
Babaco, o okusih se sicer naj ne bi razpravljalo, pa me vseeno zanima - kaksne sorte jabolk so tebi najboljse, katere se ti najbolje obnesejo, kaj pri jabolkih cenis?
Se mi zdi, da imas precej siroko izbiro.

In se to: ko pises za jonatan, kaksne lege naj bi mu odgovarjale?

(si moram omisliti kako dobro knjigo)

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 9:28 pm
Napisal/-a babaco
Najraje imam sočne, hrustljave, topne, slajše sorte jabolk. Cool Wink
Po sortah, prvi Kanzi, Cameo in Mairac.
V aprilu je najboljši Idared, sedaj Granny Smith, februarja Fuji, November, december pa Jonagold skupina, Mutsu, Melrose, Rdeči deličes skupina,...
O.K. knjiga, a obišči tudi kakšnega dobrega sadjarja.

Objavljeno: Sr Mar 22, 2017 9:44 pm
Napisal/-a lovor
Mravlja, če se ne misliš veliko s špricanji ukvarjat ( intenzivno sadjarstvo), ne bi bila slaba ideja, da vsaj v širši izbor daš in premisliš novejše, relativno odporne sorte kot so: Topaz, Opal, Pilot, Ecolette ( omenjam tiste z izraženo kislino, take z zelo malo kisline me ne zanimajo, ampak tudi obstajajo). Tudi med starejšimi sortami bi našel kar nekaj precej bolj odpornih od jonatana in vendar bolj okusnih od recimo bobovca.