Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

metuljc je napisal/a:
Posebej veliko fosforja jajčne lupine ne morejo vsebovati, glede na to, da jih v 95% gradi apnenec, ostalih 5% pa se porazdeli med kalcijev fosfat in ostale gradnike.

Hja, tudi če ga ni veliko - in laično mislim, da ga rastlina tudi ne potrebuje v velikih količinah - je pomembno, da je tako pridobljen topen v vodi in zato rastlini takoj koristen.

Jajca pa seveda niso edina izbira za pripravek, vse hišice so uporabne: polži, školjke, raki, .... je tam kaj več fosforja?

Aye-aye, to so pa zelo uporabno razvidne slikice in opis Smile
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Sam nebi bil v skrbeh glede vijola barve pri omenjeni rastlini, ker lepo raste. Tudi rast ni ustavljena in je prirast novih listov ( bolj zelenih) precejšenj in rastlina ne stagnira.
Razlogi so, kot sem že omenil lahko trije: taka sorta, mraz ali pa premalo fosforja. Seveda so možne tudi kombinacije teh treh razlogov.
Je pa zadeva zanimiva, ker ni tipična.

- Če bi bil vzrok sorta, bi bilo tudi steblo temnejše.
- Če bi šlo za mraz, bi rastlina bila manjša in nebi nastavljala novih listov v taki količini, kot je vidno na fotki.
- Če bi šlo samo za nedostopnost ( zaradi mrza,...) ali pomanjkanje fosforja bi barva morala biti razporejena bolj ob žilah. V tvojem primeru je bolj enakomerna obarvanost.

Tako , da noben od treh razlogov ne kaže tipične znake.
Ji pa, očitno, dejstvo obarvanja ne škodi. Bi jo opazoval in preveril, kako bo s cvetovi. Ali jih bo normalno število in velikost.
Pri pomanjkanju fosforja se to pozna na cvetenju in številu plodov.
Rastlina je lahko tudi kakšen križanec, kar bi lahko bila dodana vrednost.

Seveda pa je možnih še nekaj manj verjetnih razlogov:
- bolj bazična zemlja v primeru vijola barve ali kisla- če gre za bolj rdečkasto. Značilnost je najbolj opazna pri hortenzijah.
- presežek aluminija, magnezija ali železa. Veliko antocianov tvori presežke s kovinskimi ioni.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami, nikjer ne piše, da sta bratca tudi enakih genov. in precej verjetno je, da je ta tvoj vijolični lepotec to barvilo v vakuolah celic zgornje povrhnjice listov postavil kot obrambo pred premočnim sončnim sevanjem. To pač rastline, ki imajo možnsot, počnejo. Bo zanimivo opazovati vnaprej. Poročaj, prosim, me res zanima, kako in kaj se bo izcimilo.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Ja, metuljc, tudi to je ena od možnosti. Le sonce ne sme biti premočno, ker drugače pobledijo listi. Ravno prav-na meji mora bit . In če je sorta "prava" bo res obarvalo liste in plodove.
Hehe, tudi mene zanima kaj bo iz tega. Kakorkoli ne priporočam nobenih ukrepov, ker so v bistvu nepotrebni in prej škodljivi, če je zadeva res kaj posebnega....
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Še enkrat bom šprical z bakrom tistih par paradižnikov, ki jih imam na prostem brez strehe.
Po tem deževju so spet nekaj pikasti in lisasti. Lahko bakru dodam tudi Neem tonic ali pa sodo bikarbono ali raje ne?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Zgleda sta tole spregledala,
lpmami je napisal/a:
Ampak to ni. Lani sem seme vzela pri starejši hčerki od ene noname kupljene sadike. Bil je srednje do temno zelen, dokler je bil na balkonu pred zadnjo ohladitvijo. Njegov bratec v loncu na balkonu, v zavetju, je takle:

Malo je potemnel po včerajšnjem hudem vetru - bogve kakšen je zdaj ta na vrtu Confused

lpmami, je paradižnike komaj dobro posadila. Tako mraz, še vedno najvišje kotira skupaj z "preveč dobro zemljo" in mokroto. Govorim iz lastnih izkušenj. Pri meni se tam kjer sem posadila paradižnike, na delu kjer se dobrote iz organka še niso dobro razkrojile podobno zgodilo, čisto pomodreli so. Seveda je dodatno temu pripomogel tudi izdaten dež in hlad. In ni prvič letos, se že tudi kdaj prej dogajalo, a ne traja dolgo, se hitro popravijo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Torej, mojega na vrtu po včerajšnjem mrzlem vetru in dežju še nisem videla.
Sem pa videla dva brata, ki sem ju hčerki dala "nazaj" (seme je bilo od njenega). Krasna primerka, močna korenjaka, temno zelena, s številnimi več kot centimetrskimi bunkicami v loncih pod napuščem na južni strani. Se jima očitno vidi, da sta brata. Sadila ju je prej kot jaz mojega na vrt in potem še tega zadnjega v vedro za na balkon.
To bo še zanimivo slediti Very Happy Very Happy Very Happy
Bom slikala in poročala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Moji viški paradajzov ki so še v lončkih so v nekaj dneh postali isto temni kot od lpmami. Pa je vsaj 10 različnih sort. Pognojila sem jih z bio guanom in pošpricala z neem. Zdej pa da vidimo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni na vrtu, kjer je sedem različnih sort, je tako vijolično potemnel samo ta. Brat na balkonu je potemnel približno za eno četrtino tega na vrtu. Drugi na vrtu so potemneli malo (dva ali trije) ali praktično nič (ostali). Ta, o katerem je ves čas govora in slikanja, je bil sajen na vrt prvi. Pa tudi zdaleč največji je (bil že ob presaditvi). Presadila sem ga z eno bunkico, danes sem videla dve (mogoče sem jo prej spregledala ali pa je bila čisto majhna). Zaenkrat kaže, da je kombinacija šoka ob presaditvi, vetrovnih in mokrih dni in mrzlih noči. Upam, da si bo lepo opomogel in dal lep pridelek Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Imam rdeče uši na paradajzih in sem jih skropil z mlekom in vodo ter z sodo in ne izginejo.nato sem moral z calipsom. A mi zna kdo povedat kaksen bio pripravek ki res unuci ali odzene te uši?
Odgovori