Stran 53 od 65
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 5:30 pm
Napisal/-a Irenca
MARIJAV je napisal/a: |
Irenca, a si prepričana, da je to volovsko srce? |
MarijaV, nisem prepričana
Semena sem dobila od mami, ki jih je lani pobrala iz zelo zrelega plodu volovskega srca, ki ji ga je prinesla moja sestra z dolenjske.
Posadila sem na njivo tri sadike, dve rasteta pod streho, ena pa na prostem.
Zanimivo je, da tisti plodovi pod streho zrastejo večji in ne toliko srčasti, torej bolj okroglasti, ter bolj enakomerno dozorijo - torej nimajo tako izrazitih zeleno obarvanih ramen, čeprav imajo znotraj vseeno malo bele trde sredice, ampak manj. Tisti na objavljenih slikah so izpod strehe.
Tisti plodovi, ki pa zorijo na sadiki na prostem, pa so manjši in bolj srčasti in imajo bolj zelena ramena.
V notranjosti je enaka struktura, vsaj na hitro ocenjeno.
Imam tudi fotografijo dveh zrelih plodov za primerjavo (tistega zadaj spreglejte)
Levi je rasel pod streho, desni pa na prostem. Levi je manj zrel kot desni.
Razlike med plodovoma (in tudi ostalimi) sem si razložila takole:
1. Paradižniki pod streho so bili redno zalivani preko poletja (zalivam jih v plastenke, vkopane v zemljo), tisti na prostem pa ne. Občasno že, vendar ne tolikokrat, pa tudi eno zalivanje z gnojilom za paradižnike so zgrešili.
2. Tisti pod streho so bili maja v času zmrzali zaščiteni s kopreno, malo pa tudi s samo streho, tisti na prostem pa so mrazu kljubovali brez zaščite.
Zaradi naštetega se je sadikam pod streho bolje godilo in sem razmišljala, da to morda botruje tudi temu, KAKO dozorevajo plodovi.
Vendar pa, MarijaV, zdaj ko omenjaš, ne morem zanikati, da je morda seme skrižano - zanimivo, da do sedaj nisem pomislila na to. Pa je možno, čeprav teli velikani so baje taki kot je bil lani tisti plod, ki ga je dobila mami.
Če ni volovsko srce, nimam pojma, kaj bi lahko bilo. Ima kdo kako idejo? Fotografije so stran ali dve nazaj, če se vam ljubi pogledati
Moram pa reči, da sem nad paradižnikom navdušena in ga priporočam. Če bi semena kdo želel imeti, naj pove, jih imam kar dosti
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 6:40 pm
Napisal/-a Irenca
Pa še največji plod, ki je pred enim tednom končno dozorel (volovsko srce, če je res)
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 7:46 pm
Napisal/-a Irenca
TwityPity, moji Yellow Pear so prav taki kot tvoji, in tudi opis okusa se ujema z mojim ;)
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 8:10 pm
Napisal/-a MARIJAV
Irenca, moje volovsko srce ima res obliko srca, spodaj je nekako špičasto, ne zaobljeno. Sem pa letos kupila tudi vrečko Volovsko srce Cour di bue, ki pa je bolj debel in nekako vrečast, spodaj precej širši kot zgoraj, po obliki in teksturi izjemno podoben mojemu Rabu orjaku, pa tudi višje zraste od navadnega volovskega srca.
Če ti je tvoj paradižnik všeč po okusu, je roden, potem se ne sekiraj, pa čeprav je križanec. Jaz imam vsaj 5 takih sort, ki jim ne vem imena, pa so in bodo vsako leto v mojem vrtu, saj so ob imenskih favoritih tudi ti dobili kljukico z moje strani._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 8:50 pm
Napisal/-a pika
Ivčk je napisal/a: |
Glede na to, da je iz Turčije, kaj drugega kot Yellow Pear skoraj ne more biti, Sweet Beverley se je šele dve leti nazaj začela razširjati po svetu, prej je bila skrbno 'izolirana' v Ameriki. |
Zakaj pa potem ne bi mogel biti iz Turčije? Tudi do Slovenije je prišel v teh dveh letih, pa verjetno še kam.
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 8:54 pm
Napisal/-a pika
Irenca, saj ni nujno, da ima ime, važno, da je dober. Sicer pa polovico vseh brezimenskih sort, ki se goji doma, ljudje imenujejo volovsko srce, samo da je v odtenkih rdeče in mesnato.
Tudi pri nas doma jim tako pravijo, pa kaj bi se sekirala, važno, da jim je všeč.
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 9:52 pm
Napisal/-a TwityPity
Irenca, no, smo že bližje. Okuse pa zelo težko opisujem, za tega lahko rečem da ni skoraj nič kisel, prej nevtralen oz. malce sladek.
pika, finta je v tem, da ta znanec ni nek tomatofrik, in je predvidevam, ker mu je bil všeč po okusu in obliki, izbrskal ven semena, ter jih vzel sabo domov. Po vsej verjetnosti pa je bil ta paradižnik iz kakšne masovne proizvodnje, in bi bil res zelo težko Sweet Beverly, ali pač.
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 10:14 pm
Napisal/-a Irenca
pika je napisal/a: |
Irenca, saj ni nujno, da ima ime, važno, da je dober. |
Saj mene osebno ne gane, če nima imena, ker mi je krasen
Le da sem ga dobila pod imenom Volovsko srce, pa tudi zdel se mi je kot Volovsko srce, torej ga smatram za Volovca
Bi me pa motilo, če bi ga vzgajala in drugim naprej dajala kot volovsko srce, če pa to morda ni Sem pač rada natančna.
Ja, okoli imena se samo zato motovilim , ker me je MarijaV vprašala, če sem sigurna, da je to to. In glede na njene bogate izkušnje se mi je zazdelo, da njenih dvomov ne gre prezreti.
Samo zato razmišljam, kaj je.
No, kakorkoli, Volovsko srce ali ne, meni je krasen
Objavljeno: Po Sep 02, 2013 12:51 am
Napisal/-a pika
TwityPity je napisal/a: |
finta je v tem, da ta znanec ni nek tomatofrik, in je predvidevam, ker mu je bil všeč po okusu in obliki, izbrskal ven semena, ter jih vzel sabo domov. Po vsej verjetnosti pa je bil ta paradižnik iz kakšne masovne proizvodnje, in bi bil res zelo težko Sweet Beverly, ali pač. |
No, to je pa že malo drugačno dejstvo, kot pa samo država porekla
Objavljeno: To Sep 03, 2013 6:43 pm
Napisal/-a Ivčk
Hehe, Twityju se je dalo razlagat, meni pa ne, zato sem posplošila _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A