Citrus

Odgovori
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Video kako uzgojiti limun iz semena na najlakši način.

https://www.youtube.com/watch?v=kuycLBHAnY.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Moja limona je žal že pred zimo odvrgla 3/4 listja.
Zdaj plodov je nekaj gor, vendar le tisti, ki so se razvili iz prve runde cvetov, so dosegli optimalno velikost.

Spomladi zamenjam zemljo, morda celo presadim v večjo posodo; najbrž ne bi škodilo ...

.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

AB,saj imaš več limon kot listja! Toliko,da bi nas lahko kar povabil na čaj z limono Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
ahonen

Odgovor Napisal/-a ahonen »

Pozdravljeni,

doma sem skalil in posadil več limoninih semen, ki sem jih odstranil iz kupljenega sadeža limone.
Posajene so v paradižnikov substrat, ki je sicer za kalček kar v redu, vendar je problem ker slabo vpija vodo.
Zanima me, ali je (glede na slike) že čas da presadim limone vsako v svoj lonček ter kako velik lonček naj bo in pa v kakšen substrat jih posaditi?
Prav tako me zanima, na koliko časa moram limonovce presajati?

Najlepša hvala za odgovor.

dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Načeloma je najboljše, če počakaš še vsaj toliko, da se prvi par pravih listov popolnoma razvije in nato presadiš. Načeloma vedno presadi v lonček, ki je za cm večji v polmeru od prejšnjega, če je opaziti gosto razraščene korenine, ko rastlino potegnemo iz lončka, je pa običajno dovolj, če rastlino presadimo vsake dve leti.
Svetujem, da pregledaš tudi prejšnje strani v tej temi in morda na ta način prideš še do kakšne informacije v zvezi s skrbjo.
ahonen

Odgovor Napisal/-a ahonen »

Pozdravljeni,

po presajanju citrusov so se listi začeli sušiti in barvati v rumeno. (listi so vsak dan bolj rumeni)
V zemljo sem dodal eno čajno žličko organskega gnojila homeogarden.
Zalivam jih dosti (zemlja je večino časa vlažna) in ne preveč.
Ima mogoče kdo idejo, kaj je problem?
Hvala.

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Članek v angleščini o tem, kako so v Rusiji in Sovjetski zvezi uspešno gojili citruse v krajih s skrajno neprimerno zimsko klimo - pritlikava 25 cm visoka drevesa, gojenje v jarkih ... https://www.lowtechmagazine.com/2020/04/fruit-trenches-cultivating-subtropical-plants-in-freezing-temperatures.html
markor
Kraj: orehova vas

Odgovor Napisal/-a markor »

Hvala crtj! Res zanimivo, nisem poznal.. mimogrede, nasploh zanimiva spletna stran, nekaj tudi drugih člankov "sadjarske" tematike..
Hvala, lp!
m
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Od včeraj imam doma novo citrusno pridobitev - limeto. Za nameček sem jo kupil tudi za zelo prijazno ceno ( 15 EUR ).

Že kdo ima doma, kakšne izkušnje ?

Za začetek so me res navdušili izjemno aromatični listi, sploh v primerjavi z Mayer limono.

turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

crtj je napisal/a:
Članek v angleščini o tem, kako so v Rusiji in Sovjetski zvezi uspešno gojili citruse v krajih s skrajno neprimerno zimsko klimo - pritlikava 25 cm visoka drevesa, gojenje v jarkih ... https://www.lowtechmagazine.com/2020/04/fruit-trenches-cultivating-subtropical-plants-in-freezing-temperatures.html

Pozdravljeni
Po mojih izkušnjah limone na podlagi poncirus preživijo do -5 st. C._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Odgovori