Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polži

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
Na mladih svet stoji, pravijo: TUKAJ!
Izdelali so robotsko raco iz lego kock za pobiranje rdečih polžev.
Naj jo pridejo testirat na naše vrtove Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Bojca je danes poslala zanimiv spis o vzrokih za polže.

Kakšen komentar?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mislim, da sta imela tadva problem samo z domačimi polži, da španskih rdečih lazarjev sploh ne poznata! Ti se namreč izredno radi zadržujejo prav v humusu.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Nekako bi rekel, razumljivo in smiselno za naravo kot sistem in nelogično za človeka kot individualista.
Sedaj pa. Kdor zmore dojeti velikost vse te preproščine, se bo rešil polžev brez polžina, ostali pa le z njim.

Aladin hvala za povezavo. Če ne drugega, mi zapis deluje kot močna vzpodbuda za nadaljevanje poti. lp
juglans

muha; v trenutku, ko humificira vsa organska snov izginejo tudi polži. (vključno z rdečimi)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V humusu prezimijo, hodijo tja spat in potem se preselijo na nehumificirano solato .... Evil or Very Mad .

Ne, tega, kar opisujeta vrtnarja iz aladinovega linka mi ne bo nihče prodal kot uporabno pri rdečih lazarjih! Rdečkarjev je obilo tudi po travnikih, od koder prihajajo na malico na vrtove. Kako boš pa te humuficiral! Bi rekla, da rdečih polžev tudi ti nimaš. Z domačimi prej nisem nikoli imela vidnejših problemov.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

mUHA, popolnoma se strinjam s tvojim mnenjem. Ko zjutraj pogledam v kompostnik...._________________Živeti na podeželju je najlepše!
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Vzroki in posledice so vedno zanimivi. Kot regrat in fosfor.

Da bi bili polži namenjeni mineralizaciji zemlje in naj kar prihajajo umirat na naše vrtove .... ups ... ta vzrok mi je malo sumljiv Confused
kako dolga je življenska doba polža, kako dolgo bomo čakali, da s svojim umrlim telescem obogati zemljo in koliko potomcev bo v tem času zaplodil ? se račun izide ? koliko in kateri minerali se nahajajo v telescu 1 polža ?

Da pomagajo pri pospravljanju organskih ostankov - to preprosto veličino sprejemam, vnos mineralov pa ... jajks, jajks

Sicer spoštujem Bojco in sem vesela njenih člankov in truda ozaveščanja.
juglans

muha, Laughing če ne drugega, moraš priznati, da sem te z izjavo vsaj malo predramil, kaj ne.

Citiram:
.... Evil or Very Mad

Sicer pa, kdo bi vedel kakšne razmere sta uspela ustvariti omenjena premakulturna vrtnarja in na drugi strani, kaj uspemo skupaj spraviti mi, ki se potem pritožujemo nad polži. (vključno z menoj in mojo divizijo rdečkarjev - ja jih imam Laughing )
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Pri meni morebitne rdečkarje in sivkaste pikčaste orjake (načrtno ne uničujem drugih sort) z največjim veseljem potolčejo kure. Seveda pa jim jih je treba dostaviti ročno, ker se kure pač ne sprehajajo po vrtu.
Odgovori