Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Mi je uspelo s telefona pobrisati prejšnje sporočilo...

Kaj narediti s to jablano?
Zadeva se je odločila, da letos praktično ne bo imela listnih brstov, ampak samo cvetne(tudi že odrezani vrh je imel same cvetne brste). Ker pa ima malo pod 2m višine na mm106 podlagi, bi bilo fino, če bi še kaj zrastla...
Odrežem cvetne brste in upam, da bo kaj pognalo?
Ali odrežem kompletni vrh tik nad mestom izraščanja, kjer sta celo 2 majhna listna brsta?

ck

Odgovor Napisal/-a ck »

krnekdo je napisal/a:
Mi je uspelo s telefona pobrisati prejšnje sporočilo...

Kaj narediti s to jablano?
Zadeva se je odločila, da letos praktično ne bo imela listnih brstov, ampak samo cvetne(tudi že odrezani vrh je imel same cvetne brste). Ker pa ima malo pod 2m višine na mm106 podlagi, bi bilo fino, če bi še kaj zrastla...
Odrežem cvetne brste in upam, da bo kaj pognalo?
Ali odrežem kompletni vrh tik nad mestom izraščanja, kjer sta celo 2 majhna listna brsta?

Meni se je to zgodilo pri sadiki iz drevesnice, ki je bila kupljena in posajena jeseni in še ni bilo vidno, da so samo cvetni brsti. Spomladi pa "ŠTALA" Confused

Kako postopati:
1. Odreži vrh tako, kot bi odrezal v normalnih razmerah ter odstrani odvečne brste (pusti kakšnega več).
2. Počakaj, da se cvetni brsti odprejo in odženejo vsaj dva cm dolgi "peclji" na katerih je cvet. Takrat v vsakem brstu požene vsaj en poganjek, ki ni cvet in bo iz njega veja ali krajši brstič (če pustimo da bo tam plod).
3. Odščipni cvetove stran, kar bo spodbudilo rast poganjka.

Meni se je lepo obraslo. Poganala sta tudi dva speča brsta._________________lp
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

ck pozdravljen,

velja to samo za jablane, ali tudi na splosno za ostala drevesa?
mravlja

Zanimivo.

http://www.delo.si/druzba/znanost/osupljivo-bogata-pestrost-nasih-sadnih-sort.html

Je kdo ze bil v nasadu v Pleterjah? Kako je tam, je na kaksen nacin dostopen javnosti?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

mravlja je napisal/a:
ck pozdravljen,

velja to samo za jablane, ali tudi na splosno za ostala drevesa?

Druga sadna drevesa (razen hrušk) imajo drugačno sestavo cvetnih brstov, tako da direktno iz takega brsta ni nič. Če ostranimo cvetove vedno pospešimo rast, ker ima drevo za cca prvih 6 tednov nakopičene rezerve hranil v debelejših vejah, deblu in koreninah, tako da z odstranitvijo ta hranila povzročijo poganjanje spečih brstov (ali obstoječih listnih brstov). Pri pečkarjih ponavadi nekih hudih problemov ni, ker se vedno najdejo tudi listni brsti._________________lp
mravlja

ck, hvala za oboje.
Tole si je vredno pa zapomniti.
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

mravlja je napisal/a:
Zanimivo.

http://www.delo.si/druzba/znanost/osupljivo-bogata-pestrost-nasih-sadnih-sort.html

Je kdo ze bil v nasadu v Pleterjah? Kako je tam, je na kaksen nacin dostopen javnosti?

Znotraj obzidja pleterske kartuzije obisk že nekaj desetletij ni možen. Včasih je bil; samo moškim osebkom. Mislim, da so ti nasadi znotraj obzidja. Možen je sprehod po urejeni stezi naokoli; ampak sadne nasade gledaš le od daleč. Zanimivo bi bilo, če bi ponudili občasna strokovna vodenja.
mravlja

Ker imamo zadnji dve leti neverjetno "sreco" z vremenom, sem na eni jablani "uspel" prvo (in edino) jabolko pridelati sele to sezono.

Ampak se tega ne poznam. Mi lahko pomagate - katera sorta je to?
Bilo je zelo dobro.
sadjarvid

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

Verjetno je Mantet.
mravlja

Jablana je stara 20-30 let, ni bila oskrbovana in je imela izrazito pokoncno rast. Za podlago ne vem. Sem jo v zadnjih dveh letih "spustil" s 6m na 4m visine, v upanju, da krosnjo znizam, razsirim, odprem. Zaenkrat sledi...

Plod bi lahko ostal na drevesu se kak teden, a sem ga, edinega, resil pred kosi. Se mi je pa zdel zelo zanimiv, namrec, mislim, da tako izrazito "bulastega" jabolka se nisem videl (ne vem, kako bi to povedal lepse - ali pa bolj po sadjarsko... ). Se mi zdi, da tudi "mantet" ni toliko "bulast", ga pa kot sorto ne poznam. Je bil pri nas bolj razsirjen?
Nazadnje urejal/a mravlja 16 Jul 2017 08:22; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori