Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tudi kivi, Hayward, lepo dela. Čebele so polno zaposlene.

043-2

klanjam se , če ne gre drugače, prepodijo celo čmrlja - tale z desne se je zapodila kar v njega, pametno je odbrenčal Wink

020-2

Je pa letos rast malo drugačna. Letošnji poganki so bolj šibko rastoči kot ponavadi. To se vidi tudi na tem, da se cvetovi odpirajo bolj postopoma;
na istih vejicah prvi cvetovi že odcvetajo, zadnji so še mali popki.
Ne spomnim se takega poteka .... Rolling Eyes

025-2_________________mfranc
Ena_Sa

Odgovor Napisal/-a Ena_Sa »

Pozdravljeni ljubitelji kivija,
sem nova na forumu, ne pa tudi v svetu kivija. Letos se mi je posušila moška rastlina (tomuri), imam pa v polnem cvetu Jenny, sem brala nekaj strani nazaj, bi ga naj tudi ta oprašil, pa bi rada potrditev. Aja, pa sosed ima cca. 40 m vstran svoje, samo vejice od njega ne bom dobila ... Čebele, čmrlji in neke osje muhe (?) obletavajo cvetove na polno.
Jenny ima pri meni tudi ženske cvetove, letos prvič, da sploh cveti (posajeno 2014, nekajkrat pomrznjeno, kdaj tudi preveč obrezano). Je pa tako, da sem takrat pustila dva vodilna šparona (že sadika je bila z dvema ven iz zemlje) in na enem so izključno moški, na drugem pa izključno ženski cvetovi ... če bi odrezala napačnega....

Ok, hvala za odgovor/potrditev že napisanega o opraševanju kivijev.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Jenny zmeraj bogato cveti, na začetku po moško (tako, bolj "hrupno", za čebele), za kaj bolj plodnega, na ženski cvet, je pa treba počakati. Sam sem se njenega neplodnega cvetenja z leti tako naveličal, da je skoraj plačala z življenjem. Ampak ko se odloči, da nastavlja tudi ženske cvetove, cveti bogato (saj ima majhne plodove, kaj ji pa drugega preostane... ) in tudi rodi bogato (če so razmere kolikor toliko v mejah normale). Plodovi mali, a odlični. Danes je ne dam stran.

Kolikor jo spremljam, so na vsaki veji moški in ženski cvetovi (dopuščam možnost, da je lahko tudi drugače - odvisno od starosti veje, recimo...) in da "nepravilna" rez rodnosti ne bi ustavila. Se rada ukorenini in bi ji takoj namenil mesto tomurija - saj ima tudi moške cvetove.
Ena_Sa

Torej mi bo oplodilo Hayward... Hvala, to je glavno, da ne bom zdaj po celi regiji cvetočih vejic iskala.

Potem je pri meni slučajno izjema, da tako cveti, ločeno po vejah. Glavno, da so tudi ženske in da končno okusimo ta kivi.
mravlja

Jaz sem na ženske cvetove (in seveda plodove) čakal 8 let.
Ena_Sa

Sadila sem jih (vse kivije) 2014, tako da ... je tudi 8 let ;) Ampak debeloplodni cveti zdaj že tretje leto, jenny prvo in sem zelo vesela, ker sem od večih slišala, da imajo samo moške cvetove.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Imel sem tri ženske in eno moško rastlino. Voluharji so jih uničili, iz korenin pa je pognala nova rastlina. Letos je cvetela in se kažejo plodovi.

Kaj menite bo kaj ostalo na rastlini?
Ena_Sa

Pozdravljeni

Kako veliki so na koncu kiviji pri rastlini Jenny? Pri meni trenutno prehitevajo Hayward, pa sem imela v glavi, da naj bi bili manjši.... Je pa res, da jih je občutno manj kot na Hayward sadiki.
mravlja

Plodovi na Jenny so majhni, kake 3-4cm so dolgi - na prvi pogled dokaj "brez veze", a zelo okusni.
Ena_Sa

Hvala, potem so mi verjetno napačno prodali, ker to bodo do pobiranja pav lepo veliki kiviji. Saj že cvetelo je sočasno kot hayward, kot sem spomladi pisala, ena veja samo ženski cvetovi druga samo moški, ki je zacvetel točno nekaj dni pred žensko, kot prejšnja leta moj letos posušen moški.
Odgovori