Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

donkey je napisal/a:

Na kak način sploh uporabljate te noro pekoče čilije, še posebej zgoraj omenjena karolinsko žanjico in trinidadskega moruga škorpijona?


V omakcah vidim zvezde
donkey
Prispevkov: 83
Pridružen: Po Apr 20, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a donkey »

goIdhorn je napisal/a:
donkey je napisal/a:

Na kak način sploh uporabljate te noro pekoče čilije, še posebej zgoraj omenjena karolinsko žanjico in trinidadskega moruga škorpijona?


V omakcah vidim zvezde


Ok, ampak to potem verjetno režeš na mm da je še normalno prebavljivo vse skupaj ...
opp. sem sedaj še malo poiskal in vidim, da jih dehidrirajo oz. naredijo prah ter potem na tak način uporabijo za kuho.
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

donkey je napisal/a:
Ok, ampak to potem verjetno režeš na mm da je še normalno prebavljivo vse skupaj ...



V osnovi uporabljam TALE RECEPT.

Sem pa pred dnevi odprl vložene čilije, ki sem jih prvič vlagal po receptu brez kuhanja. Odlični in HRUSTLJAVI kot da bi bili pravkar obrani. Pa so bili v kozarcu 7 mesecev.

Čilije operemo in obrišemo. Damo jih v dovolj veliko posodo. Kis, sol, sladkor vodo in olivno olje dobro premešamo, da se vse raztopi. Česen in peteršilj nasekljamo in dodamo pripravljeni tekočini. S tekočino prelijemo čilije in jih pustimo stati dan do dva. Vmes vsako toliko časa malo premešamo. Po tem času jih zložimo v kozarce, prilijemo tekočino, na vrh damo malo olja in zapremo.
thag
Prispevkov: 345
Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a thag »

Uff, prvo leto imam tako mocne kot so moruga scorpion, a sigurno ne bodo sli v nic. V planu imam narediti razne omakice, jih posusiti in zmixati v prah, tako, kot paprika v prahu, nekaj jih imam zeljo tudi vloziti, pripravil si bom olje s feferoni, nekaj jih bom v snops dal, da bom imel pikanten snops... Uffa nacinov je mali miljon Smile
Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Lepo raste. Prav kmalu se bodo odprli prvi cvetovi. Padron je že na 70cm višine. Very Happy



Andrej Banko
Prispevkov: 5230
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tale glinopor okoli zelenih sadik res lepo izpade ! palec gor
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Thag:Pri nas je Moruga bolj za gledat. Uporabljamo jo v "lekarniških dozah", ker je res zelo huda (vsaj za naš okus).

Trocki - lepe rastlinice ni kaj._________________naredimo svet lepši
Trocki
Prispevkov: 460
Pridružen: Če Maj 08, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Andrej Banko je napisal/a:
Tale glinopor okoli zelenih sadik res lepo izpade ! palec gor


Bolj kot zaradi izgleda ga imam zaradi zadrževanje vlage. Za dva lonca pa mi ga je zmanjkalo, bom pa nadomestil s slamo. Razz
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Trocki je napisal/a:
Bolj kot zaradi izgleda ga imam zaradi zadrževanje vlage. Za dva lonca pa mi ga je zmanjkalo, bom pa nadomestil s slamo. Razz

Nebi jaz slame @Trocki, ker je inertna, dolgo razpada in res služi samo kot zastirka. Pri Glinoporu (tudi sam ga uporabljam v cvetličnih koritih) imate
dvojno korist: prvič kot zastirka zadržuje vlago, drugič pa ob močenju izloča soliter (dušično gnojilo!) ter s tem dodatno gnoji vaše rastline. Ko se bo
moker Glinopor osušil, boste opazili, da so kroglice dobile belkasto prevleko in to je ravno ta soliter o katerem govorim.

LP
donkey
Prispevkov: 83
Pridružen: Po Apr 20, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a donkey »

Spiridon je napisal/a:
Ja, to bo. Po mojih opažanjih za odpadanje neoplojenih cvetov niso toliko krive visoke temperature, temveč nizka relativna zračna vlaga.


mfranc je napisal/a:
Hja, sicer tudi ni masovnega odpadanja, včasih malo pretiravam, ker sem zahteven Cool .
Vendar, razlika med tvojim rastlinjakom in mojo teraso je ta, da v rastlinjaku še vedno dobiš nekaj vlage iz tal, pri meni tega ni. Ob višjih temperaturah, nad recimo 35 °C, zračna vlaga na terasi drastično pade. To se vidi tudi na listih, sicer najbolj na paradižniku, kjer je listje povešeno, dokler se temperatura ne "normalizira".


Kaj torej pomaga pri takih pogojih (30+ stopinj, nizka zračna vlaga)? Rosenje čez dan?
Odgovori