Stran 56 od 98
Objavljeno: Po Jun 06, 2016 2:55 pm
Napisal/-a goIdhorn
donkey je napisal/a: |
Na kak način sploh uporabljate te noro pekoče čilije, še posebej zgoraj omenjena karolinsko žanjico in trinidadskega moruga škorpijona? |
V omakcah
Objavljeno: Po Jun 06, 2016 4:00 pm
Napisal/-a donkey
goIdhorn je napisal/a: |
donkey je napisal/a: | Na kak način sploh uporabljate te noro pekoče čilije, še posebej zgoraj omenjena karolinsko žanjico in trinidadskega moruga škorpijona? |
V omakcah |
Ok, ampak to potem verjetno režeš na mm da je še normalno prebavljivo vse skupaj ...
opp. sem sedaj še malo poiskal in vidim, da jih dehidrirajo oz. naredijo prah ter potem na tak način uporabijo za kuho.
Objavljeno: Po Jun 06, 2016 4:27 pm
Napisal/-a goIdhorn
donkey je napisal/a: |
Ok, ampak to potem verjetno režeš na mm da je še normalno prebavljivo vse skupaj ...
|
V osnovi uporabljam TALE RECEPT.
Sem pa pred dnevi odprl vložene čilije, ki sem jih prvič vlagal po receptu brez kuhanja. Odlični in HRUSTLJAVI kot da bi bili pravkar obrani. Pa so bili v kozarcu 7 mesecev.
Čilije operemo in obrišemo. Damo jih v dovolj veliko posodo. Kis, sol, sladkor vodo in olivno olje dobro premešamo, da se vse raztopi. Česen in peteršilj nasekljamo in dodamo pripravljeni tekočini. S tekočino prelijemo čilije in jih pustimo stati dan do dva. Vmes vsako toliko časa malo premešamo. Po tem času jih zložimo v kozarce, prilijemo tekočino, na vrh damo malo olja in zapremo.
Objavljeno: Po Jun 06, 2016 7:36 pm
Napisal/-a thag
Uff, prvo leto imam tako mocne kot so moruga scorpion, a sigurno ne bodo sli v nic. V planu imam narediti razne omakice, jih posusiti in zmixati v prah, tako, kot paprika v prahu, nekaj jih imam zeljo tudi vloziti, pripravil si bom olje s feferoni, nekaj jih bom v snops dal, da bom imel pikanten snops... Uffa nacinov je mali miljon
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 7:20 pm
Napisal/-a Trocki
Lepo raste. Prav kmalu se bodo odprli prvi cvetovi. Padron je že na 70cm višine.
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 10:40 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Tale glinopor okoli zelenih sadik res lepo izpade !
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 11:02 pm
Napisal/-a brbr
Thag:Pri nas je Moruga bolj za gledat. Uporabljamo jo v "lekarniških dozah", ker je res zelo huda (vsaj za naš okus).
Trocki - lepe rastlinice ni kaj._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 11:11 pm
Napisal/-a Trocki
Andrej Banko je napisal/a: |
Tale glinopor okoli zelenih sadik res lepo izpade ! |
Bolj kot zaradi izgleda ga imam zaradi zadrževanje vlage. Za dva lonca pa mi ga je zmanjkalo, bom pa nadomestil s slamo.
Objavljeno: Ne Jun 12, 2016 1:36 am
Napisal/-a Spiridon
Trocki je napisal/a: |
Bolj kot zaradi izgleda ga imam zaradi zadrževanje vlage. Za dva lonca pa mi ga je zmanjkalo, bom pa nadomestil s slamo. |
Nebi jaz slame @Trocki, ker je inertna, dolgo razpada in res služi samo kot zastirka. Pri Glinoporu (tudi sam ga uporabljam v cvetličnih koritih) imate
dvojno korist: prvič kot zastirka zadržuje vlago, drugič pa ob močenju izloča soliter (dušično gnojilo!) ter s tem dodatno gnoji vaše rastline. Ko se bo
moker Glinopor osušil, boste opazili, da so kroglice dobile belkasto prevleko in to je ravno ta soliter o katerem govorim.
LP
Objavljeno: Po Jun 13, 2016 4:15 pm
Napisal/-a donkey
Spiridon je napisal/a: |
Ja, to bo. Po mojih opažanjih za odpadanje neoplojenih cvetov niso toliko krive visoke temperature, temveč nizka relativna zračna vlaga. |
mfranc je napisal/a: |
Hja, sicer tudi ni masovnega odpadanja, včasih malo pretiravam, ker sem zahteven . Vendar, razlika med tvojim rastlinjakom in mojo teraso je ta, da v rastlinjaku še vedno dobiš nekaj vlage iz tal, pri meni tega ni. Ob višjih temperaturah, nad recimo 35 °C, zračna vlaga na terasi drastično pade. To se vidi tudi na listih, sicer najbolj na paradižniku, kjer je listje povešeno, dokler se temperatura ne "normalizira". |
Kaj torej pomaga pri takih pogojih (30+ stopinj, nizka zračna vlaga)? Rosenje čez dan?