Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

pozdravljeni borovničarji ... danes sem izkoristil sončen dan in posadil še eno borovnico. Tokrat sem posadil sorto GOLDTRAUBE. Z njo še nimam prav nobenih izkušenj. To je že moja 12 borovnica posajena na stalno mesto (imam še 2 rezervi v loncu Very Happy ).

3 leta nazaj sem pričel s 4 sortami, uporabil sem večinoma šoto (80 % !!!), kar je bila velika napaka, ki jo počasi odpravljam. Danes uporabljam max 25 % šote - ostalo pa bolj zračne materiale.

V teh treh letih sem spoznal, da so borovnice kar zahtevne za vzgajanje. Hitro lahko narediš kakšno usodno napako (preveč šote - zablaten substrat in počasno umiranje, preveč gnojenja, ustrezno debela zastirka (vsaj 5 cm), da ne pride do izsušitve korenin, ustrezno senčenje mladih rastlin, da ne pride do vročinskega šoka, zaželeno trganje cvetov pri mladih rastlinah...).

Letos sem borovnice posadil v lesena korita (brez dna) velikosti 80X80 ter višine 45 cm. Ker imam na voljo 2 cm debel stirodur sem korita znotraj izoliral. Ko sem korita dal na vrt sem še izkopal ca 10 cm vrtne zemlje ter prostor do nivoja terena vrts zapolnil s smrekovimi vejami. Dobro sem jih pohodil in na veje dal ca 5 cm smrekovega mulča ter vse skupaj zbil skupaj. Ob strani je delno razmejeno s folijo. Na to kislo/odtočno podlago sem dodal ca 300 litrov dobro premešanega substrata.

Tokrat sem uporabil sledeče razmerje: 25 % bele baltske šote, 18 % mulč od smreke, 15 % iglic, 15 % gozdne zemlje izpod borovcev, 9 % zemlje za rododendrone, 5 % kremenčeve mivke, 5 % žaganja, 5 % vrtne zemlje ter 3 % stiroporjevih kroglic. Uporabil sem tudi založno gnojilo, ki sem ga dobil pri Ferdotu. Za zastirko sem uporabil smrekove veje, mulč ter žaganje. Vse borovnice sem poškropil z bakrom (1 %).
Very Happy

v planu ima še urediti kapljično namakanje ter mrežo za semčenje, ki bo hkrati še protitočna zaščita.

upam, da bo rast boljša, kot prvo leto, ko sta mi kar 2 sadiki propadli Sad
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

miha.m, držim pesti, da ti nasad funkcionira dobro.
Jaz trenutno še vedno zgolj planiram, nikakor se ne premaknem iz mrtve točke. Zato pa razmišljam in mislim, da okoli zemlje vsi spregledamo eno pomembno dejstvo. Razmerje med organskimi in anorganskimi sestavinami. Naše domače mešanice vsebujejo pretežno organske komponente in te slej ko prej humificirajo. Humus je v koloidni obliki in zato zemlja postaja "zapackana", ko pa humus dokončno mineralizira in postane organsko-mineralna materija, zemlja skoraj izgine. Rastlina se posede ter ostane brez zemlje. Sicer se to težavo rešuje z neprestanim dodajanjem sveže mase, ni pa to trajno.
Tem mešanicam bi bilo za boljšo obstojnost potrebno dodajati kakšno komponento, ki je pretežno anorganske sestave. Kakšne kisle gline, ali pa prst iz mariborskega pohorja. Ne vem pa kakšen je dejanski pH matične zemlje izpod iglavcev, če je področje kraško, apnenčasto, kot je to po večini Slovenije.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Zdi se mi,da nekateri pretiravajo in potem vzgoja sama po sebi postane
zahtevna.Substrat 1/2 baltske šote in 1/2 sekancev je odličen substrat.Seveda je brez hranil,zato je nujno dodati založno gnojilo NPK.
Ker je borovnica velik potrošnik dušika,je spomladi nujno dadajati amonijski dušik.Pomembna pa je voda:nikoli suha in nikoli v vodi!!!
V svetu prakticirajo način,da po desetih letih intenzivnega izkoriščanja
vse skupaj zavržejo in posadijo na novo._________________Narava vse povrne!
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

... če bi jaz imel čas za nabiranje bi v mešanici uporabil večji delež gozdne zemlje (1/3). Lansko leto mi je za zadnjo borovnico zmanjkalo šote in sem šel po gozdno zemljo. Rast te borovnice ( Brigita blue) je bila v primerjavi z ostalimi nenormalna.

Svojo mešanico sem ˝malo˝ zakompliciral, ker iščem idealni substrat, ki je dovolj zračen in hranilen. Naslednja, ki jo bom (če dobim kje še kakšen prostor) posadil bom po nasvetu Ferdota uporabil pol šote ter pol sekancev z gnojilom... zanimiva mešanica - skrbi me le, če lahko založno gnojilo nadomesti hranilne snovi, ki naj bi bile v moji mešanici Question
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

miha.miha, če pa ferdu 36 ne verjameš na besedo okoli borovnic, komu pa potem sploh kaj verjameš? Shocked
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Metuljc-se popolnoma strinjam stabo,nasveti ki jih z nami delijo-ferdo36,mfranc,izbet in še nekateri,da ne naštevam vseh,so kot suho zlato in če upoštevaš vsaj nekaj stvari,ki ti jih svetujejo,potem boš imel pridelek,da bo veselje.Jaz osebno jih zelo spoštujem,da z nami delijo dolgoletne izkušnje in znanje,ki so si ga nabrali v teh letih. klanjam se
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tudi sam imam nekaj borovnic, ki mi delajo tako tako, za lušt je, pa me zanima, kje se dobi ta amonijev dušik v manjših količinah.Nazadnje urejal/a pep 23 Nov 2014 12:15; skupaj popravljeno 1 krat
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Substrati so odvisni od posameznika do posameznika... Pri meni temeljijo največ na žaganju. Šote je bolj malo. Do 20%.
Pri mešanju dodajam v substrat tudi manjšo količino S. Z leti bom dodajal še vzdrževalno dozo.

Pripravil sem video in par slikc, kako "razbiti" koreninsko grudo in obrezati sadiko ob sajenju.
https://picasaweb.google.com/108683942814201078554/SajenjeBorovnic?noredirect=1#6084527407124065682

Na posajeno AB pa sem dodal še +-5cm(do vrha lonca) žaganja, kar pa ni poslikano.
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

metuljc je napisal/a:
miha.miha, če pa ferdu 36 ne verjameš na besedo okoli borovnic, komu pa potem sploh kaj verjameš? Shocked

Že že, ampak Ferdo je pred dobrim letom zapisal tudi tole:

ferdo36 je napisal/a:
Ostanek od žganjekuhe kompostiraj,potem pa preveri pH.
Če imaš zemljo pH 4,5 dodaj samo dovolj humusa (vsaj 5%) in stvar bo v redu.
Napiši od kod si,kar je včasih zelo pomembno glede mikroklime.
Kombinacija šote,zemlje izpod borovcev,skupaj z iglicami,storži in lubjem,
je verjetno idealni substrat za borovnice.

Lp. Ferdo
WinkNazadnje urejal/a JernejZ 25 Nov 2014 20:02; skupaj popravljeno 1 krat
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Pred desetimi leti smo svetovali sajenje v čisto šoto in ustrezno gnojilo
NPK.Borovnice so nekaj let rasle odlično,potem pa so ,posebno ob
deževnem vremenu,začele hirati.V spodnji plasti je prišlo do zablatenja
in korenine so gnile.Prišli smo do spoznanja,da je potrebno mešeti
bolj grob material to pa je lahko:kremenčev pesek,sekanci,lubje iglavcev,
oblanje,grobo žaganje,iglice in storži itd.Vsi ti substrati pa so skoraj brez hranil,zato je treba gnojiti s kalijem,fosforjem in tudi magnezijem.
To je lahko sadjarski NPK ali pa kompostiran hlevski gnoj,star 3-4 leta,
brez apnenca,jajčnih lupin in pepela.NPK se trosi v pozni jeseni,kompost
pa zgodaj spomladi.Ker je borovnica valik porabnik dušika se spomladi gnoji z amonsulfatom,ali v skrajnem primeru z ureo.
Kot vidite substrat ni neka dogma,ampakje odvisen od možnosti in
volje posameznika.Eksperimenti to potrjujejo!_________________Narava vse povrne!
Odgovori