Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za hec sem posejala lansko seme mojih rdečih - nižji grmički z nekaj manjšimi cvetovi, (seme od Ive). Na moje veliko presenečenje so pri klitju prehiteli paradižnike Surprised . Namakala jih nisem, sem jih pa v dlani nekaj časa drgnila med pestjo drobnega peska in domnevno nekoliko obrusila. Par dni za tem sta vzklila še dva iz semena od Darso, ki ga imam shranjenega že vsaj 3 leta. Čakam, da pridejo tudi zamudniki, saj je bilo semen kar nekaj.
Oreo

Odgovor Napisal/-a Oreo »

Mene pa zanima, če bojo moji pognali, glede na to, da je bila zima kar huda.
Če ima mogoče kdo kaj semena viška, se priporočam, ker jaz do lastnih ne pridem, ker je sezona prekratka._________________Oreo
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če jih imaš v vrtu bi rekla, da ni bojazni. Potrpežljivo čakaj do konca maja, saj radi dolgo spijo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Goji kdo letos hibiscus sabdariffo?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Sem ga imela predlani, pa ni hotel lepo prezimiti Crying or Very sad . Plesen ga ima prav rada Mad
Lani sem na njega pozabila, mislim, da še imam nekaj semen - če jih najdem, poskusim letos spet.
mravlja

figula zivjo,

hibiskus sabdariffo si ogledujem ze dalj casa, pa z vzgojo nekako odlasam. Ali je za rast zelo zahtevna rastlina, kaksne pogoje si zeli?
Pravis, da je bil problem prezimovanja plesen, se ti zdi, da si ga prezimovala na (pre)toplem?

Lp.
figula

Ne spomnim se več natančno. Vem, da je OK kalila in zrasla.
Nekaj sadik sem dala Danielu R. - če se prav spomnim, je njemu začela plesnet še pred zimovanjem. Tako da ni bila samo pretopla kuhinja krivec za plesen.
Sem jo pa dala v kuhinjo, ker je ravno začela cvetet in sem seveda želela vsaj to dočakat Rolling Eyes

Če najdem semena, bom spet mogla malo literature o tej Rosellici prebrat Confused
mravlja

Okrog "roselice" sem pa malo zmeden... naj bi bila
- hibiscus subdantta / rosella in
- hibiscus sabdariffa / roselle.

da premislim

Torej, si jo imela eno leto. Kako visoka ti je zrasla?
figula

No, pa si zmedel še mene Laughing mogoče bo metuljc razjasnila to zmedo okoli imen, če bo kaj pogledala med hibiskuse.

Dve sem imela, ena je bila malo manjša, druga pa cca 70 cm.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dvomim, da bom.
https://en.wikipedia.org/wiki/Roselle_(plant) pravi, da je to hibiskus, ki ga uporabljamo za čaje, ima tudi korektno veljavno znanstveno ime, Hibiscus sabdariffa L..
Hibicus subdantta nima zapisa na wiki, niti se ne najde nobenega znanstvenega članka, kar je sumljivo. Vsi viri so komercialni, recimo.
Mislim, da gre za isto vrsto, le, da komercialno, iz meni neznanega vzroka, uporabljajo drugo ime.
No, toliko sem razbrala iz dostopnih virov, malo na hitro, ne jemljita tega kot eno resno strokovno besedilo.
Odgovori