Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
juglans
Prispevkov: 3394
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr je napisal/a:
Pregledala sem "skladiščni krompir" in z žalostjo ugotovila, da Igor že kar pošteno odganja, medtem ko sta Romano in Red Fantasy še v globokem spancu.
Zanima me, kako je z Igorjem drugod (Juglans, Vodenka)? Zanima me tudi, kaj lahko zdaj storim, ker bi nekaj Igorja rada ohranila do sajenja spomladi.


Na žalost ne vem kakšno je stanje, ker ga nimam doma.

Lansko leto je bil ves zelo odgnan. (tudi po 15 20cm dolgi poganjki in nekateri gomolji kar konkretno zgubani)
Vse poganjke sem potrgal, oz. nekatere sem s škarjami postrigel tik ob gomolju, tako, da je ostal še kakšen brst. Skrbelo me je, če bo gomolj sploh še kaj odgnal.

Rezultat je bil.

Iz "postriženih" gomoljev je nastalo več poganjkov, sploh pa v krajšem času.
Na "potrganih" gomoljih je bilo manj poganjkov in veliko dalj časa je trajalo. da so odgnali.

Morebitne kasnejše spremembe pa nisem opazoval, tako da tudi za naprej ne vem kaj je bolje in kaj ne, oz, če je sploh smiseln dvom v en ali drug pristop.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, eno sezono sem sadila Soro, a nisem imela sreče, ker je bilo tisto leto izredno sušno, Sora pa je pozen krompir in posledično nisem pridelala ničesar, razen drobižkov. Kot zgodnjega sem nekaj časa sadila Vesno, a zdaj sadim zgodnejše sorte (letos bom že tretje leto sadila Colombo). Z drugimi slovenskimi sortami pa nimam izkušenj. Tale Igor me zanima zato, ker je takorekoč izumrl in ker je bila to nekoč takorekoč ponarodela sorta krompirja, ki se ga vsi spominjajo z veliko mere nostalgije. Izgleda pa, da bom imela kar težave s shranejvanjem preko zime. Če to ne bi bil Igor, bi pridelavo gotovo opustla in se posvetila samo pridelavi dobrih "skladišnikov", to pa sta po mojih izkušnjah Romano in Red Fantasy. No, verjetno so tudi kakšne druge, a jih ne poznam.

Juglans, hvala za odgovor. No, če je tudi pri tebi odgnal, potem je izgleda sorta, ki ni namenjena dolgotrajnemu skladičenju. Kaj pravite tisti, ki se ga še spomnite. Jaz se ga ne - so me v tistem času zanimale povsem druge reči Laughing .
Na dan za korenino mu bom potrgala vse poganjke, odbrala gomolje za sajenje in nekaj za okuliranje in jih probala postaviti bolj na hladno, da jih malo zaustavim.

Ker bo počasi čas za nakup semenskega krompirja, me zanima katerega boste letos kupili/sadili? In tudi to, kako se odločite, kaj saditi glede na to, da je sort tako veliko in za vsako piše, da je odlična Confused

Kot sem že povedala, bom jaz sadila:
- za zgodnjega Colombo, ker je dovolj zgoden in predvsem, ker ima zelo lepe, gladke smetanasto rimene izenačene kroglaste gomolje in je odličen krompir za peko. Na žalost pa se ne ohrani dolgo - že zgodaj jeseni začne odganjati,

- za zimo pa bom sadila Romano, ker se v mojih skladiščnih pogojih najbolje ohrani do pozne pomladi - zelo pozno odganja. Je dober tako za pire kot za solato._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ta famozni Igor tudi mene zelo zanima, ker že vrsto let poslušam očeta in strica,
ki neprestano ponavljata, da takega krompirja ne bo več ...

Sem se pa že skoraj 100% odločil, da letos poskusim s sorto KIS Kokra.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej Banko je napisal/a:
Ta famozni Igor tudi mene zelo zanima, ker že vrsto let poslušam očeta in strica,
ki neprestano ponavljata, da takega krompirja ne bo več
...
.


Pa tudi onadva ne bosta nikoli več stara 30 let Wink Laughing Laughing .
V časih Igorja ni bilo dosti izbire.. Mislim, da se da tudi danes najti sorte za svoj okus. Mojega čisto zadovoljujejo Adora, Sante in Desire. Adora je med zgodnejšimi in kakor mi pravijo v naši KZ tudi med tistimi, ki se dobro skladiščijo (vsaj v namenskim hladilnicah), zato ga imajo ponavadi v ponudbi vse tja do marca.
Andrej Banko
Prispevkov: 5295
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

muha je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
Ta famozni Igor tudi mene zelo zanima, ker že vrsto let poslušam očeta in strica,
ki neprestano ponavljata, da takega krompirja ne bo več
...
.


Pa tudi onadva ne bosta nikoli več stara 30 let Wink Laughing Laughing .


Hehehe ... Bosta pa čez 9 dni 70 !!! tortica

Saj jaz osebno niti ne opazim, oziroma okusim nekih strašnih razlik med krompirji.
Morda bi moral imeti enkrat na mizi hkrati kuhanih več različnih sort ...
Prva prioriteta mi je, da je zdrav in roden.
JERCA
Prispevkov: 142
Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Jaz sem lani sadila Colombo, ki je res zelo zgodnja. Sadila sem jo 10.3 in pokrila s slamo, tako da ji lanski pomladni sneg ni škodil. Kopala sem jo 10.6 in je bila že prevelika za mlad krompir. Po moje bi jo lahko cca 10 dni prej že jedli. Tako da potrebuje dobra 2 meseca do mize.
Torej tudi letos bom sadila Colombo za zgodnji krompir, potem pa še 1-2 sorti za ozimnico. Lani sem imela Rosaro. Lepo je rodila, ima rdečo lupino in je zdržala v moji shrambi( beri soba brez ogrevanja z oknom odprtim na V). zdržala je do novega leta, potem jo je zmanjkalo.
Lani sem sadila tudi Arrow, ki je bil sicer lep, dovolj zgoden(skopali smo ga 21.7)vendar ni za pečenje. Očitno sem to spregledala. Za kuhanje je bil, vendar spekel se pa nikakor ni.

Letos pa še razmišljam med Red fantasy, Everest.....
Odpadejo pa Princess in Natasha, zaradi lanskih slabih izkušenj.

Krompir sadim povečini pod slamo, edino ta zgodnjega sem v jarke in podložila sem ga z ovčjo volno.
Lani sem sadila še Blu Salad bowl. Moder-vijola krompir, skuhan ali pečen ni nič extra posebnega, je pa res da imamo danes v shrambi samo še njega. Nič ni skalil, sicer je pa bolj droben. Želela sem Bergerac, pa ga pri nas niso imeli. Ga je že kdo sprobal?
Rabila bi dve sorti. Eno za pečt in enega bolj škrobnatega za v kakšno joto.
Katero sorto bi mi svetovali? Mora biti odporna, ker se izogibam škropljenju, da zdrži vsaj do januarja, raje imamo rumeno meso. Pri meni je bolj senčnato, dovolj vlažno, nikoli ne zalivam(razen rastlinjaka)._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jerca, zelo izčrpno si tole napisala. Hvala.
Kot sem že večkrat zapisala, sem zadovoljna z Romanom, ker se izredno dolgo skladišči (tudi pri meni je shramba prostor v pritličju, obrnjen proti SZ, neogrevan). Dober je za pire, pa tudi za bolj razpadlo krompirjevo solato. Se pravi je bolj škrobnat, za joto odličen. Ima rdečo lupino in je kremaste barve.
Lani sem pridelala nekaj gomoljev Red Fantasy, ki so ga pred nekaj leti izbrali za najboljšega za prazen krompir. Se tudi zelo lepo skladišči, ima rdečo kožo in rumeno meso. Te gomolje bom letos uporabila za okuliranje.

Zanima me pa, ali nimaš nič težav s sajenjem pod seno. Jaz sem ga tako sadila dve leti (se mi zdi), a sem imela težave s polži - so ga v večini pospravili...._________________naredimo svet lepši
JERCA
Prispevkov: 142
Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Ne boš verjela, vendar polžev nimam. Včasih se pri solati pojavijo tisti mini, brez hiške, ali pa zaplezajo v zelje, niso pa to lazarji. Teh nimam. Morda se najdejo kje v sadovnjaku, vendar so to posamezni primerki.

Je pa lahko tudi to, da krompir sadim šele zadnji 2-3 sezone in to na nove 2-letne grede. Vsako jesen pripravljam eno novo gomilasto gredo iz ostankov rastlin, potem pa od novembra do marca vozimo gor konjske fige z nekaj ostanki mrve, slame, kolikor jo je v štali po tleh. Tam sadim tisto leto buče. Na tej gredi je naslednje leto krompir. Jeseni oz. čez zimo se doda še malo konjskih fig in krtin, pregrabim in vanje spomladi napol zakopljem krompir, pokrijem s slamo, travnim odkosom, praprotjo(kar imam). Ko krompir poberem, vso zemljo( bolj kompost) presejem oz. jo porabim za lončnice, visoke grede.... in začnem delati novo gredo, kjer bodo spet buče. Po moje s temi selitvami zmedem polže, da nikoli ne vedo kje bo naslednje leto krompir Laughing
Sadim pa res le za mlad krompir in morda 1-2 gajbici za zimo, ker ga ne pojemo veliko._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
tajana
Prispevkov: 1381
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Pa se moj pregled lanske pridelave krompirja. Sadila sem sedem sort. Do lani sem sadila tri sorte:
- Natascha - meni med najboljsimi krompirji, sicer ne najbolj primeren za kuhanje, ker se rad razkuha;
- Celtiane - po obliki podobsn kifeljcarju, precej vecji gomolji, srednje zgoddnj, zelo dobro se skladis i, oxlicen pecen in tudi kuhan, meso svetlo rjavo;
- Agria - dober za vse nacine priprave, skladiscenje povpre no, aprila ze rad odganja;

Lani:
- Natascha - sploh ni vzklil, potem sem na ta isto mesto posadila Labadia in Maris Bard (v sredini maja), kljub temu da sta zgodnja, je bil pridelek slab;
- Princess - zelo zadovoljna z zgodnjostjo (po 60 dneh ga smo ze jedli), se ne razkuha, pridelek kolicinsko dober;
- Celtiane
- Primura - zelo dobro obrodil, okus povprecen, zaenkrat je v kleti zadovoljen;
- Ramos - zelo dobro obrodil, veliki gomolji, primeren za kuhanje, skladisci se zelo dobro;

Za letos planiram: Red Fantasy (ga sem od sosede v jeseni dobila eno gajbico in sem navdusena nad okusom), Celtiane in Ramos. Verjetno pa tudi brez Natasche ne bo slo._________________CARPE DIEM
JERCA
Prispevkov: 142
Pridružen: Če Jul 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Glede NATASHE. Od nje sem si veliko obetala. Vendar niti meni, niti tašči ni vzklila, oz, je bila vrsta napol prazna. Že na semenu se je videlo, da nima učkov, oz. se ga ni dalo nakaliti. Po "učkih" je bil "mah". Izgledalo je kot zelen mah, meni je bil čuden, vendar ker sem pri krompirju še "neumen kmet"....
In na koncu sem imela po vrsti nekaj grmičkov, vse skupaj nič._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Odgovori